Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την επισιτιστική ασφάλεια

 Έκτακτη σύσκεψη στο Μαξίμου για την επισιτιστική ασφάλεια

Στη σύσκεψη που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα υπό τον πρωθυπουργό για την επισιτιστική ασφάλεια όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου θα συμμετάσχει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς και θα τεθεί μεταξύ άλλων το ζήτημα των αποθεμάτων και των πιθανών κινδύνων. Ήδη η κυβέρνηση έχει ζητήσει τη δήλωση των αποθεμάτων σε μία σειρά από προϊόντα που συνδέονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ πολλές εταιρείες λιανικής βάζουν πλαφόν στις πωλήσεις αλευριού και ηλιέλαιου, όπως έχει συμβεί και στη Γερμανία.

Ο κ.Οικονόμου τόνισε ότι δεν υπάρχει ζήτημα επισιτιστικής κρίσης, ωστόσο η κυβέρνηση προληπτικά εξετάζει ποια είναι τα αποθέματα και ποιοι οι κίνδυνοι στον ορίζοντα, και μετά τη σύσκεψη της Δευτέρας θα γίνουν ανακοινώσεις για τη λήψη όποιων απαραίτητων μέτρων.

Στο νόμο που ψηφίστηκε χθες, περιλαμβάνονται ειδικότερα ρυθμίσεις που προβλέπουν στενή παρακολούθηση των αποθεμάτων σε επτά κατηγορίες προϊόντων. Συγκεκριμένα, οι εταιρείες σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας θα πρέπει να υποβάλουν εντός δύο ημερών από τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. τα αποθέματα που έχουν σε πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, λιπάσματα, ζωοτροφές, ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σιμιγδάλι, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σιμιγδαλιού και αλεύρια δημητριακών, ηλίανθο και φυτικά έλαια εκτός από το ελαιόλαδο και ιδίως ηλιέλαιο, φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Η μη υποβολή ή η υποβολή ανακριβούς δήλωσης, επισύρει κυρώσεις, όπως κατάσχεση και διοικητικό πρόστιμο από 1.000 έως 100.000 ευρώ.

Το συγκεκριμένο μέτρο είχε εφαρμοστεί και στο ξέσπασμα της πανδημίας.

“Η κυβέρνηση, όπως απέδειξε και στην έναρξη της πανδημίας, αλλά και στην έναρξη της κρίσης ενέργειας, λειτουργεί έγκαιρα και προληπτικά, στο πλαίσιο μιας μετρημένης και νοικοκυρεμένης διακυβέρνησης. Προετοιμαζόμαστε για παν ενδεχόμενο και δεν ακολουθούμε απλά τις εξελίξεις, μεριμνούμε για την ασφάλεια των πολιτών, αλλά και για τη σταθερότητα της χώρας”, τόνισε ο κ.Οικονόμου.

Υπενθυμίζεται ότι οι συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία για την πρωτογενή παραγωγή είναι πολλαπλές και εγκυμονούν τον κίνδυνο ακόμη μεγαλύτερου κύματος ακρίβειας.

Πέρα από τις αυξήσεις- φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα, λόγω των ανατιμήσεων στο φυσικό αέριο, καθώς και του κόστους του πετρελαίου, οι αγρότες βρίσκονται αντιμέτωποι με “καπέλο” έως και 100% στα λιπάσματα και οι κτηνοτρόφοι με έλλειψη ζωοτροφών, που εισάγονται σε σημαντικό ποσοστό από Ρωσία και Ουκρανία. Σημειωτέον ότι οι δύο αυτές χώρες παράγουν το 30% των δημητριακών και ζωοτροφών παγκοσμίως.

Όχι μόνο θα σταματήσουν οι εισαγωγές σιτηρών από Ρωσία και Ουκρανία στην Ευρώπη, αλλά υπάρχει επιπλέον ο κίνδυνος επειδή οι αγρότες θα κάνουν αναγκαστικά μικρότερη χρήση λιπασμάτων, να είναι μειωμένη και η εγχώρια παραγωγή. Με ό,τι συνέπειες θα έχει αυτό για τις επισιτιστικές δυνατότητες της Ελλάδας και βέβαια το κόστος του ψωμιού.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση της Ουκρανίας έχει απαγορεύσει τις εξαγωγές σίκαλης, κριθαριού, φαγόπυρου, κεχριού, ζάχαρης, αλατιού και κρέατος για όλο το 2022. Η Ουκρανία είναι όμως ο τέταρτος μεγαλύτερος προμηθευτής τροφίμων της ΕΕ: Παρέχει περίπου το ένα τέταρτο των εισαγωγών δημητριακών και φυτικών ελαίων, συμπεριλαμβανομένου σχεδόν του μισού καλαμποκιού της.

Ενώ η Ρωσία είναι ο κύριος προμηθευτής της Ευρώπης σε νιτρικό αμμώνιο, το απαραίτητο λίπασμα για την καλλιέργεια σιτηρών και ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει αποφασίσει να αναστείλει τις εξαγωγές του πολύτιμου αυτού στοιχείου τουλάχιστον μέχρι τις 2 Απριλίου.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά Άρθρα