Επιδότηση: 180 λίτρα για 3μήνες με 15-20 λεπτά το λίτρο βενζίνης-Περίπου 12 ευρώ/μήνα

 Επιδότηση: 180 λίτρα για 3μήνες με 15-20 λεπτά το λίτρο βενζίνης-Περίπου 12 ευρώ/μήνα

Τα μέτρα στήριξης των πολιτών απέναντι στην ακρίβεια, θα εξειδικευτούν το πρωί, με ανακοινώσεις που θα κάνουν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Γεωργαντάς και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, σήμερα Πέμπτη 17 Μαρτίου στις 8:30 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, «θα γίνουν οι ανακοινώσεις μέτρων στήριξης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των ανατιμήσεων στους πολίτες. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν από τους υπουργούς: Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη. Την παρουσίαση θα συντονίσει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου».

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διοχετευθεί σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, οι αρμόδιοι υπουργοί θα ανακοινώνουν ένα «κουπόνι» καυσίμων που θα ενσωματώνει μια επιδότηση κάποιων λεπτών του ευρώ ανά λίτρο.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ένα ποσό γύρω στα 20 λεπτά. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μιλήσει για «μερική απορρόφηση των αυξήσεων στα καύσιμα, με την κάλυψη 180 λίτρων για την κίνηση των οχημάτων». Ωστόσο, όπως φαίνεται τα 180 λίτρα αφορούν τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο), συνεπώς αντιστοιχούν σε 60 λίτρα το μήνα.

Έτσι, εφόσον τελικά η κυβέρνηση επιμείνει στο συγκεκριμένο ύψος, τότε θα μιλάμε για επιδότηση μόλις 12 ευρώ το μήνα. Μάλιστα, ενδέχεται να είναι ακόμα πιο μικρή, καθώς υπάρχουν πληροφορίες που μιλούν για επιδότηση 15 – 20 λεπτών ανά λίτρο.

Το μέγα θέμα που απασχολεί τους πάντες από τη στιγμή που χθες (16.03.2022) το απόγευμα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ακρίβειας ήταν πως θα γίνει η διαδικασία για την επιδότηση καυσίμων.

Θα γίνεται με χρέωση του ποσού της επιδότησης σε μια «άυλη» χρεωστική κάρτα, την οποία οι δικαιούχοι θα έχουν στο «ψηφιακό πορτοφόλι» στο κινητό τους τηλέφωνο, στα πρότυπα του freedom pass, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο. Οι αιτήσεις των δικαιούχων να υποβάλλονται σε ψηφιακή πλατφόρμα.

Οι πολίτες θα μπαίνουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα «ανοίξει» στο gov.gr χρησιμοποιώντας μόνο τους κωδικούς στο TAXISnet. Θα καταχωρούν και θα επιβεβαιώνουν τον αριθμό του κινητού τους και το e-mail τους και αφού γίνει η διασταύρωση των στοιχείων τους, θα λαμβάνουν SMS και e-mail για την ενεργοποίηση της κάρτας και τις οδηγίες χρήσης της.

Όπως δήλωσαν αρμόδιες πηγές στον Ελεύθερο Τύπο, η προπληρωμένη κάρτα θα περιέχει ένα ποσό που θα προκύπτει με βάση τη φορολογική δήλωση του δικαιούχου και την κατοχή του οχήματός του, ανάλογα, βέβαια, με το ύψος της επιδότησης ανά λίτρο καυσίμου.

Η άυλη προπληρωμένη κάρτα μπορεί να αξιοποιηθεί για αγορές εντός Ελλάδας σε πρατήρια καυσίμων με το σήμα της MasterCard, ενώ η χρήση της πιθανότατα θα αφορά σε μία ή περισσότερες πληρωμές, για μέρος ή για το σύνολο του ποσού για τα καύσιμα που οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν.

Δεδομένου ότι το μέτρο της επιδότησης καυσίμων θα ισχύσει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, για τρεις μήνες (Απρίλιο, Μάιο, Ιούνιο), το ποσό που θα πιστωθεί στην ψηφιακή κάρτα θα πρέπει να έχει «δαπανηθεί» μέχρι το τέλος του Ιουνίου, εκτός αν υπάρξει διαφορετική πρόβλεψη.

Σχετικά Άρθρα