Ουκρανία: Μισθοφόροι ψάχνουν όπλα για να πολεμήσουν – “Δεν ξέρουν την γλώσσα και δεν έχουν πυροβολήσει ποτέ”

 Ουκρανία: Μισθοφόροι ψάχνουν όπλα για να πολεμήσουν – “Δεν ξέρουν την γλώσσα και δεν έχουν πυροβολήσει ποτέ”

Είναι ιδεαλιστές που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους για τα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, αναζητώντας μια αιτία ή απλώς για να πολεμήσουν.

Η έκκληση του Ουκρανού προέδρου για ξένους εθελοντές να συμμετάσχουν σε μια διεθνή ταξιαρχία για να βοηθήσουν στην ενίσχυση της άμυνας της χώρας του με ένα νέο στρώμα αντίστασης στη ρωσική εισβολή είναι προς το παρόν ένας στρατός κουρελιασμένος. Οι νεοσύλλεκτοι λένε ότι συχνά περιμένουν όπλα και εκπαίδευση, αφήνοντάς τους να αισθάνονται εκτεθειμένοι. «Καθαρή κόλαση: φωτιά, φωνές, πανικός.

Η ομιλία – σταθμός του Γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Και πολλές περισσότερες βόμβες και πύραυλοι». Έτσι περιέγραψε ο Σουηδός εθελοντής Jesper Söder την επίθεση της Κυριακής στο Yavoriv, τη στρατιωτική βάση εκπαίδευσης στη δυτική Ουκρανία που χτυπήθηκε από ρωσικούς πυραύλους που σκότωσαν 35 ανθρώπους, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές. Η Ρωσία είπε ότι ο αριθμός των νεκρών ήταν πολύ μεγαλύτερος.

Ο Söder είπε ότι οδήγησε μια ομάδα αλλοδαπών, συμπεριλαμβανομένων Σκανδιναβών, Βρετανών και Αμερικανών, έξω από τη βάση και πίσω πέρα από τα κοντινά πολωνικά σύνορα.

Είπε στο Associated Press τηλεφωνικά από την Κρακοβία της Πολωνίας, ότι είπε ότι δεν ήξερε πόσοι ξένοι εθελοντές εκπαιδεύονταν στη βάση, αλλά υπολόγισε ότι ήταν εκατοντάδες.

Σε αντίθεση με τον Söder, ο οποίος πολέμησε μαζί με Κούρδους μαχητές στη Συρία εναντίον μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, πολλοί από τους εθελοντές στο Yavoriv δεν είχαν προηγούμενη στρατιωτική εκπαίδευση, είπε.

Ξένοι – ορισμένοι από τους οποίους δεν έχουν χειριστεί ποτέ πυροβόλο όπλο, αλλά είναι έτοιμοι να πεθάνουν – έχουν φτάσει στην Ουκρανία από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τις Ηνωμένες Πολιτείες και αλλού. Ελπίζουν να εξοπλιστούν, να λάβουν οδηγίες και να γίνουν έτοιμοι για μάχη.

Αλλά μερικοί φτάνουν να ανακαλύψουν ότι δεν υπάρχουν όπλα, προστατευτικός εξοπλισμός ή κατάλληλη εκπαίδευση σε μια πολύγλωσση δύναμη που δεν έχει οργάνωση και δημιουργεί μια αίσθηση χάους.

Οι απειλές της Ρωσίας να στοχοποιήσει αυτούς που αποκαλεί ξένους «μισθοφόρους», όπως είπε ότι έκανε στη βάση του Yavoriv, ​​αυξάνουν το επίπεδο κινδύνου.

«Είναι χαοτικό αυτή τη στιγμή. Είναι αποδιοργανωμένο και μπορείς να μπεις σε μπελάδες πολύ γρήγορα αν δεν είσαι με μια λογική ομάδα ανθρώπων που είναι ενεργοποιημένοι», είπε ο Μάθιου Ρόμπινσον, ένας Βρετανός από την κομητεία Γιορκσάιρ της βόρειας Αγγλίας που ζούσε στη νότια Ισπανία.

Ο Ρόμπινσον και αρκετοί άλλοι εθελοντές μαχητές πήραν συνέντευξη αυτό το Σαββατοκύριακο στα περίχωρα του Λβιβ, όπου ξένοι μαχητές λαμβάνουν εκπαίδευση και οδηγίες.

Μια πρόσφατη άφιξη, ο Robinson παραμένει προσεκτικός καθώς προσπαθεί να τακτοποιήσει τα πράγματα. Είπε ότι υπάρχουν «πολλές λεγεώνες, πολλές ψεύτικες υποσχέσεις, πολλές παραπληροφόρηση». Επιπλέον, υπάρχει ένα «τεράστιο γλωσσικό εμπόδιο» και «πολλοί άνθρωποι εδώ που δεν έχουν πυροβολήσει όπλα».

Ο ρωσικός στρατός παρακολουθεί τις κινήσεις ξένων μαχητών και θα χτυπήσει ξανά, είπε.

Η αφήγηση του Söder για την επίθεση στη βάση εκπαίδευσης υποδηλώνει ότι δεν ήταν μια αδιάκριτη απεργία.

Ο Söder είπε ότι ο βομβαρδισμός της βάσης ήταν διαφορετικός από οτιδήποτε είχε βιώσει.

«Ήξεραν ακριβώς τι να χτυπήσουν. Ήξεραν ακριβώς πού ήταν η αποθήκη όπλων μας. Ήξεραν ακριβώς πού ήταν το κτίριο της διοίκησης. Χτύπησαν το καρφί στο κεφάλι με όλους τους πυραύλους τους», είπε στο AP.

Ο Jericho Skye, 26 ετών, γέννημα θρέμμα στη Μοντάνα που υπηρετούσε στη στρατιωτική αστυνομία του στρατού των ΗΠΑ, ήταν ανακουφισμένος που έμεινε στο Κίεβο, την πρωτεύουσα, μακριά από την επίθεση στα δυτικά, πολύ περισσότερο επειδή περίμενε όπλα σε μια αυτοσχέδια βάση. Διατηρεί ζωντανή την ελπίδα ότι σύντομα θα διανεμηθούν όπλα και την πεποίθησή του ότι οι Ουκρανοί κάνουν το καλύτερο δυνατό σε μια δεινή κατάσταση.

«Είμαστε πολύ αναστατωμένοι που βρισκόμαστε στη μέση μιας ζώνης μάχης με πυρά με φορητά όπλα στο δρόμο, βόμβες που πέφτουν σχεδόν κάθε μέρα και δεν μας έχουν δώσει τα όπλα ακόμα μόνο λόγω γραφειοκρατίας και γραφειοκρατίας», είπε.

Ο Σκάι μίλησε σε τηλεφωνική επικοινωνία από το Παρίσι από αυτό που περιέγραψε ως αυτοσχέδιο σημείο συλλογής ξένων μαχητών στο Κίεβο, στο οποίο έφτασε την περασμένη εβδομάδα, πηγαίνοντας εκεί μια μέρα μετά την άφιξή του στην Ουκρανία.

«Αυτός είναι ο πρώτος μου πόλεμος», είπε ο Σκάι. Ήρθε στην Ουκρανία «για να βοηθήσει στην προστασία», όχι «να κάνει logistics», είπε, παρακινούμενος από εικόνες αθώων πολιτών που στοχοποιούνται. Και όταν «είδε ότι καμία άλλη χώρα δεν θα ήταν σε θέση να ενισχύσει τα ουκρανικά στρατεύματα, ένιωσα την ηθική υποχρέωση να συμμετάσχω στις μάχες», πρόσθεσε.

Τα κράτη του ΝΑΤΟ έχουν αποκλείσει το ενδεχόμενο άμεσης μάχης και αεράμυνας που ζητά η Ουκρανία, με τους ηγέτες να λένε ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.

«Είναι μόνο αυτοί εναντίον ολόκληρου του ρωσικού στρατού», είπε ο Σκάι, σημειώνοντας την έκκληση της Μόσχας για σκληρυμένους από τον πόλεμο μισθοφόρους από τη Συρία να ενισχύσουν τις δικές της τάξεις.

«Είναι λίγο ανοργάνωτο. Δεν φταίει κανείς», πρόσθεσε. «Δεν περίμεναν πραγματικά να τους εισβάλουν, να τους ρίξουν σε πόλεμο», είπε.

Όμως ο θάνατος δεν είναι στα ραντάρ του. «Έχω πολύ μεγάλη επίγνωση της κατάστασης», αλλά πρόσθεσε, «θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για να επιστρέψω στο σπίτι».

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelenskyy ανακοίνωσε τη δημιουργία μιας λεγεώνας ξένης άμυνας στα τέλη Φεβρουαρίου, προφανώς εκπλήσσοντας τους πάντες, συμπεριλαμβανομένων των πρεσβειών που είναι επιφορτισμένες με τη βοήθεια.

Δεν ήταν σαφές πόσοι άνθρωποι από όλο τον κόσμο έχουν ενταχθεί στη διεθνή ταξιαρχία της Ουκρανίας. Ο Ζελένσκι είπε κάποια στιγμή ότι ήταν 16.000. Ο αριθμός, ο οποίος θα ήταν πλέον ξεπερασμένος, δεν μπορούσε να επιβεβαιωθεί, αλλά με βάση συνεντεύξεις στην Ουκρανία και σε ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, διαμορφώνεται μια ετερόκλητη εθελοντική πολεμική προσπάθεια.

Ο Σκάι είπε ότι εθελοντές από όλα τα σημεία του πλανήτη ήταν μαζί του στο Κίεβο, αλλά δεν θα δώσει αριθμό, αποκαλώντας αυτές τις «ευαίσθητες πληροφορίες».

Καθ’ οδόν προς τα πεδία μάχης της Ουκρανίας ήταν ο Tristan Lombardo, ένας 22χρονος από το Evansville του Ιλινόις.

«Νιώθω ότι είναι το σωστό και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσεις τα πάθη σου στη ζωή», είπε σε συνέντευξή του τη Δευτέρα στα πολωνικά σύνορα.

«Αν είναι πάθος, είναι ένα πάθος για το οποίο είμαι διατεθειμένος να πεθάνω», είπε ο Λομπάρντο, προσθέτοντας ότι ήταν νευρικός αλλά όχι φοβισμένος.

Υπήρχαν σαφείς ενδείξεις ότι τουλάχιστον ορισμένες ουκρανικές πρεσβείες κατακλύζονταν από τον ενθουσιασμό των ξένων για τον σκοπό της Ουκρανίας. Στο Παρίσι, Ουκρανοί εθελοντές, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών, στάθηκαν στο πεζοδρόμιο για να συμβουλεύσουν τους επίδοξους μαχητές που έφτασαν από το Μπορντό, τη Ρουέν και αλλού στη Γαλλία να υποβάλουν μια ηλεκτρονική φόρμα.

Ένας 27χρονος «σχετικά επιτυχημένος» ιδιοκτήτης επιχείρησης από την Πολιτεία της Νέας Υόρκης και πρώην αλεξιπτωτιστής του ισραηλινού στρατού είπε στο AP στα πολωνικά σύνορα ότι μίλησε απευθείας με αξιωματούχους του ουκρανικού στρατού. Είπε ότι «κατακλύθηκαν», ειδικά από εκείνους που δεν είχαν προηγούμενη εκπαίδευση.

Αναγνώρισε τον εαυτό του μόνο ως Αλέξανδρο, λέγοντας ότι δεν είχε ενημερώσει τους γονείς του για τα σχέδιά του να πολεμήσει, αλλά εγγράφηκε επειδή, ως πρώην αλεξιπτωτιστής, ένιωθε την «απόλυτη ευθύνη» να βοηθήσει τους ανθρώπους της Ουκρανίας. Το «σύνθημά» του, είπε, ήταν να βλέπει ραβίνους να επιστρατεύονται στο στρατό και να τους δίνουν AK-47.

Η διάσωση της δημοκρατίας είναι ένα από τα κορυφαία κίνητρα που αναφέρονται συχνά από επίδοξους ξένους μαχητές, και μερικά από αυτά. Όμως, η σωτηρία της Ουκρανίας έχει γίνει επίσης μια ελκυστική αιτία για την ακροδεξιά, τους νεοναζί και τους λευκούς υπέρμαχους, παρέχοντας την ευκαιρία να πολεμήσουν.

Οι συνομιλίες στρατολόγησης στην κρυπτογραφημένη εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram διευθύνονται από το Σύνταγμα Azov, δημοφιλές στους νεοναζί και τους λευκούς υπερασπιστές, και οι Αμερικανοί νεοναζί εργάζονται για να στρατολογήσουν για το Azov, λέει η αξιοσέβαστη ομάδα πληροφοριών SITE. Το σύνταγμα Azov δημιουργήθηκε ως μια ακροδεξιά παραστρατιωτική μονάδα και τώρα αποτελεί υποσύνολο του ουκρανικού στρατού, σύμφωνα με το SITE.

Ένας αστυνομικός του Σικάγο που παράτησε τη δουλειά του για να ενταχθεί στην αμυντική ταξιαρχία του Zelenskyy έχει υψηλά κίνητρα για αυτό που θεωρεί ευγενή σκοπό. Ο Harrison Jozefowicz, ο οποίος πέρασε πέντε χρόνια στον στρατό των ΗΠΑ, βλέπει τον εαυτό του, πρώτον, ως «διευκολυντή».

«Εδώ διαπράττονται εγκλήματα πολέμου και εκατομμύρια πρόσφυγες φεύγουν. Και ξέρω ότι χρειάζομαι εδώ περισσότερο αυτή τη στιγμή» παρά στο αστυνομικό τμήμα του Σικάγο, είπε σε συνέντευξή του στα περίχωρα του Λβιβ. Παραδέχτηκε ότι η οικογένειά του «νόμιζε ότι ήμουν λίγο τρελός».

Η Task Force Yankee Ukraine, στο Facebook, επιδιώκει να οδηγήσει τους Αμερικανούς στην Ουκρανία με ασφάλεια. Ενώ το 90% των ερωτηθέντων έχει στρατιωτική εκπαίδευση, «δεν απομακρύνουμε κανέναν αυτή τη στιγμή», είπε, συμπεριλαμβανομένων μηχανικών ή γιατρών με τις απαραίτητες δεξιότητες.

Ωστόσο, ο Βρετανός πολίτης Μάθιου Ρόμπινσον τόνισε την προσοχή για τους ξένους που θέλουν να βοηθήσουν την πολεμική προσπάθεια επί τόπου.

«Εάν κάποιο άτομο σκέφτεται να έρθει εδώ, οργανωθείτε σε ομάδες και βάλτε στον εαυτό σας κάποια όρια» και αναζητήστε πληροφορίες πριν φτάσετε, είπε ο Robinson. «Επειδή μπορεί να σε οδηγήσουν σε μια λεγεώνα και να σε στείλουν στην πρώτη γραμμή πολύ γρήγορα», είπε.

Πρόσθεσε: «Ακόμα κι αν έχετε τις καλύτερες προθέσεις να βοηθήσετε τους ανθρώπους, θα μπορούσατε βασικά να είστε τροφή για τα κανόνια».

Σχετικά Άρθρα