Ν.Υ Times: Χιλιάδες Ρώσοι φεύγουν επειδή διαφωνούν με την εισβολή (pics)
Έχουν αφήσει πίσω τους δουλειές και την οικογένειά τους, σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποταμιεύσεις σε ρωσικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους δεν μπορούν πλέον να έχουν πρόσβαση, και μερικοί έχουν εγκαταλείψει ακόμη και τις προοπτικές μιας άνετης μεσαίας τάξης ζωής ή σταδιοδρομίας στην πατρίδα τους.
Πολλοί Ρώσοι εγκαταλείπουν τη χώρα τους για την Κωνσταντινούπολη και ψάχνουν να ξεκινήσουν νέες ζωές σε αυτή τη μεγάλη πόλη της Τουρκίας. Όσοι βρίσκουν το δρόμο τους εκεί είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου μιας μετανάστευσης που υποκινήθηκε από την εισβολή στην Ουκρανία υπό τις εντολές του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν της Ρωσίας.
Πολλοί φοβούνται ότι μια όλο και πιο απομονωμένη Ρωσία, όπου δημοσιογράφοι και ακτιβιστές μπορεί να συλληφθούν εάν θεωρηθεί ότι διαδίδουν «ψευδείς πληροφορίες» για τον πόλεμο, θα τους είναι αφιλόξενη. Μερικοί ήταν εργαζόμενοι στην τεχνολογία, τη νομική και άλλες βιομηχανίες. Άλλοι είναι μουσικοί και καλλιτέχνες που δεν βλέπουν μέλλον για τις τέχνες τους.
Δεκάδες χιλιάδες άλλοι Ρώσοι έχουν καταφύγει σε άλλες χώρες, παρόλο που οι μάχες διεξάγονται σε ουκρανικό έδαφος. Καθώς βρίσκουν τους εαυτούς τους ως ξένους, εν μέσω αντιπολεμικού αισθήματος, ορισμένοι εξόριστοι Ρώσοι εργάζονται για να οργανώσουν προσπάθειες αμοιβαίας βοήθειας. Η εισβολή έχει προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη έξοδο προσφύγων από την Ουκρανία για να αναζητήσουν ασφάλεια στις γειτονικές χώρες.
Η αποχώρηση των Ρώσων από τη γη τους είναι μια απόκλιση από τα ιστορικά πρότυπα, είπε ένας ειδικός.
«Δεν έχει ξαναγίνει κάτι τέτοιο σε καιρό ειρήνης», είπε ο Konstantin Sonin, Ρώσος οικονομολόγος στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο.
Ο πόνος του να αφήσεις τα πάντα πίσω ήταν βασανιστικός, είπαν πολλοί — μαζί με την ενοχή ότι ίσως δεν έκανες αρκετά για να πολεμήσεις τον κ. Πούτιν. Η Alevtina Borodulina, 30, ανθρωπολόγος, ενώθηκε με περισσότερους από 4.700 Ρώσους επιστήμονες υπογράφοντας μια ανοιχτή επιστολή κατά του πολέμου. Στη συνέχεια, καθώς περπατούσε με φίλους στην κεντρική λεωφόρο της Μόσχας, μια από αυτές έβγαλε μια τσάντα που έλεγε «όχι στον πόλεμο» και συνελήφθη αμέσως.
Πέταξε στην Κωνσταντινούπολη στις 3 Μαρτίου, συνάντησε ομοϊδεάτες της Ρώσους σε μια διαδήλωση υπέρ της Ουκρανίας και τώρα είναι εθελοντής στο σχέδιο Kovcheg για να βοηθήσει άλλους εξόριστους.
«Ήταν σαν να έβλεπα τη Σοβιετική Ένωση», είπε η κα Μποροντουλίνα για τις τελευταίες της μέρες στη Μόσχα. «Σκεφτόμουν ότι οι άνθρωποι που έφυγαν από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1920 πιθανότατα πήραν καλύτερη απόφαση από εκείνους που έμειναν και στη συνέχεια κατέληξαν στα στρατόπεδα».
Πηγή: N.Y Times