Πόσο απήχηση βρήκε πραγματικά η ελληνική πρόταση στις Βερσαλλίες
Μάχη στις Βερσαλλίες για να βρεθεί μια ενιαία ευρωπαϊκή λύση για την ενεργειακή κρίση έδωσε ο πρωθυπουργός στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής. Το Μέγαρο Μαξίμου προσήλθε στη Σύνοδο των 27 ηγετών-κρατών, με συγκεκριμένες προτάσεις και προσπάθησε να πείσει τους ισχυρούς πως η ενεργειακή κρίση είναι “ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα και συνεπώς απαιτεί μια ευρωπαϊκή λύση”. Ωστόσο οι άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες δεν φάνηκε να συμμερίζονται την άποψη της ελληνικής πλευράς.
Της Άννας Καραβοκύρη
Ωστόσο η κυβέρνηση αποτιμά θετικά το γεγονός ότι το “σχέδιο έξι σημείων” για πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου βρήκε θετική ανταπόκριση απο τους ευρωπαιους εταίρους και συμπεριελήφθηκε στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου.
- Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν πως “ο πρωθυπουργός έδωσε μια μεγάλη μάχη στις Βερσαλλίες και την κέρδισε. Με τις επίμονες και στοχευμένες παρεμβάσεις του κατάφερε το ζήτημα του ταμείου ενέργειας να μπει στα συμπεράσματα της προηγούμενης Συνόδου Κορυφής και ακολούθησε η επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν με το σχέδιο “έξι σημείων”” και τόνιζαν πως έχει ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Σημείωναν μάλιστα ότι από αύριο το βλέμμα της κυβέρνησης θα είναι στραμμένο στην επόμενη τακτική Σύνοδο στις Βρυξέλλες όπου η πίεση θα ενταθεί για να ληφθούν αποφάσεις.
Μάλιστα, εξέφραζαν την ικανοποίηση τους για το γεγονός πως οι χώρες του Νότου είναι σε απόλυτο συντονισμό, για τα ζητήματα που αφορούν στην αγορά της ενέργειας και είναι πολύ πιθανό να υπάρξει μία συνάντηση, κατά πάσα πιθανότητα στη Ρώμη, μεταξύ της Ιταλίας, της Ελλάδος, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Μαρτίου.
- Με την λήξη των εργασιών της Συνόδου ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε και την λήψη των νέων “έξυπνων” μέτρων στήριξης των πιο ευάλωτων νοικοκυριών που πλήττονται από την ενεργειακή κρίση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως θα συνεχιστούν, για όσο διάστημα συνεχιστεί η κρίση, οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά αλλά και στις επιχειρήσεις, ενώ θα ανακοινωθεί και η “επιταγή ακρίβειας” όπως είχε χαρακτηρίσει ο πρωθυπουργός το έκτακτο επίδομα που θα χορηγηθεί με βάσει τα εισοδηματικά κριτήρια.
“Πρέπει στα πλαίσια των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού να παρέμβουμε με έξυπνους τρόπους. Θα είναι μέτρα πάντως που θα καλύπτουν όλο το φάσμα των παρεμβάσεων που είμαστε σε θέση να κάνουμε. Όχι με οριζόντιους τρόπους που θα ευνοήσουν τελικά όλους, και τους πιο προνομιούχους. Αλλά με έξυπνο τρόπο ώστε να ευνοήσουμε πρωτίστως τους λιγότερο προνομιούχους, τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Αυτά θέλουμε να στηρίξουμε” τονίζει χαρακτηριστικά η κυβέρνηση