Οι Ρώσοι πιέζουν για δημοψήφισμα στην κατεχόμενη Χερσώνα – Ισοπεδώθηκε η Βολνοβάχα

 Οι Ρώσοι πιέζουν για δημοψήφισμα στην κατεχόμενη Χερσώνα – Ισοπεδώθηκε η Βολνοβάχα

Ανώτερος Ουκρανός αξιωματούχος στην περιοχή της Χερσώνας που βρίσκεται υπό ρωσική κατοχή, δήλωσε ότι οι Ρώσοι πιέζουν το περιφερειακό συμβούλιο να συμφωνήσει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στην περιοχή για «ανεξαρτητοποίηση» από την Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το CNN, ο Σερχιβ Χλάν, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου δήλωσε ότι «οι κατακτητές προετοιμάζουν ένα δημοψήφισμα για τη δημιουργία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας». Ο ίδιος ανέφερε επίσης ότι οι τοπικοί αξιωματούχοι ζητήθηκαν να απαντήσουν εάν είναι πρόθυμοι «να συνεργαστούν». «Αρνήθηκα κατηγορηματικά να συνεργαστώ μαζί τους», πρόσθεσε λέγοντας ακόμη ότι «η δημιουργία μιας Λαϊκής Δημοκρατίας της Χερσώνας θα μετατρέψει την περιοχή μας σε μια τρύπα χωρίς ελπίδα, χωρίς ζωή και μέλλον».

Δεν υπάρχει έως τώρα κάποιο σχόλιο από τη ρωσική πλευρά σχετικά με τα σχέδια για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Η πόλη Βολνοβάχα δεν υπάρχει πια

Την ίδια ώρα, η πόλη Βολνοβάχα, στην ανατολική Ουκρανία, έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, όμως οι μάχες συνεχίζονται εκεί, προκειμένου να αποτραπεί το ενδεχόμενο οι ρωσικές δυνάμεις να την περικυκλώσουν, δήλωσε σήμερα ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο.

Τα σπίτια και οι δρόμοι καταστράφηκαν από πυρά πυροβολικού, καθώς οι αυτονομιστές κατέλαβαν την πόλη. Οι εναπομείναντες κάτοικοι της Βολνοβάχα, είναι χωρίς νερό και ρεύμα και βάζουν φωτιές στις αυλές τους για να ζεσταθούν, αναφέρουν διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.

Η πόλη είναι κυριολεκτικά ισοπεδωμένη στο έλεος των Ρώσων στρατιωτών που στο πέρασμα τους έχουν γκρεμίσει ό,τι βρέθηκε μπροστά τους. Οι αναρτήσεις στο twitter δίνουν ένα μικρό δείγμα από ό,τι απέμεινε από τη διαλυμένη πόλη.

Επτά νεκροί από ρωσικό χτύπημα σε κομβόι αμάχων στα περίχωρα του Κιέβου

Ρωσικό πλήγμα σε κομβόι αμάχων στα περίχωρα του Κιέβου είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους επτά άνθρωποι, ανάμεσά τους και ένα ανήλικο παιδί, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, το κομβόι δέχθηκε πυρά ενώ προσπαθούσε να βγει από τα περίχωρα του Κιέβου και να μεταβεί σε ασφαλές σημείο. Δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί σε ποια περιοχή ήθελαν να κατευθυνθούν.

Σχετικά Άρθρα