Η Abacus προκαλεί (πάλι) την οργή της Κουμουνδούρου

 Η Abacus προκαλεί (πάλι) την οργή της Κουμουνδούρου

Η νέα μέτρηση της εταιρίας Abacus για τον Alpha προκάλεσε για ακόμη μια φορά την “οργή” της Κουμουνδούρου για δύο λόγους: Γιατί είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη εταιρία δίνει διψήφια διαφορά υπέρ της ΝΔ σε δυσμενή συγκυρία για την κυβέρνηση και κόντρα στις περισσότερες από τις υπόλοιπες δημοσκοπήσεις, αλλά – κυρίως – διότι στον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι επιχειρείται μεθοδευμένη και συντεταγμένη υπονόμευση του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα.

Στο ερώτημα περί θετικών και αρνητικών απόψεων για τους πολιτικούς αρχηγούς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εισπράττει θετικές γνώμες σε ποσοστό 33%, ο Νίκος Ανδρουλάκης 17% και ο Αλέξης Τσίπρας 11%. Το στοιχείο ωστόσο που προκάλεσε έκρηξη στην Κουμουνδούρου ήταν πως μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ η Abacus εμφανίζει μόνον το 34% να έχει θετική γνώμη για τον Αλέξη Τσίπρα, το 40% έχει ουδέτερη και το 26% αρνητική. Δηλαδή μόνον ένας στους τρεις από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να έχει θετική γνώμη για τον πρόεδρο του κόμματος που ψηφίζει.

Στην εκτίμηση ψήφου, με ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης, η Abacus δίνει διαφορά 11 μονάδων υπέρ της ΝΔ με τα εξής ποσοστά:

  • Νέα Δημοκρατία: 33-36%
  • ΣΥΡΙΖΑ: 22-25%
  • ΚΙΝΑΛ: 15-18%
  • ΚΚΕ: 5-6,5%
  • Ελληνική Λύση: 4-5%
  • ΜέΡΑ 25: 2,5-3%
  • Έλληνες για την Πατρίδα (Ηλίας Κασιδιάρης): 2,5-3%
  • Δημιουργία Ξανά (Θάνος Τζήμερος): 1-1,5%
  • Ελεύθεροι Πολίτες (Γιώργος Τράγκας): 0,5-1%

Τα ευρήματα αμφισβητούνται ευθέως από τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του κόμματος κάνουν λόγο για «εμφανή επιχείρηση χειραγώγησης» της κοινής γνώμης και η Κουμουνδούρου εγκαλεί άμεσα τον Alpha από τον οποίο ζητά να δώσει στην δημοσιότητα τα πρωτογενή στοιχεία της δημοσκόπησης. Συγκεκριμένα ο ΣΥΡΙΖΑ, με επιστολή του Νάσου Ηλιόπουλου προς το κανάλι, ζητά να δοθούν αστάθμητα δεδομένα των ερευνών της Abacus που δημοσιοποιήθηκαν από τη συχνότητα του Alphα,, στο πλαίσιο της δεοντολογίας και στο όνομα της διαφάνειας.

Στο θέμα αναφέρθηκε εμμέσως αλλά αιχμηρά και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στην Βουλή, κατά την σκληρή επίθεσή του στην κυβέρνηση στην παρέμβαση που έκανε κατά την συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης για την πανδημία. «Eίστε η χειρότερη κυβέρνηση την χειρότερη στιγμή, είστε ήδη δεύτερο κόμμα, κάντε εκλογές τώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτοντας:

«Μην νομίζετε ότι θα μπορείτε για πολύ να γλιτώνετε από την ασπίδα που σας παρέχουν φίλοι σας στα ΜΜΕ, με τις δημοσκοπήσεις της χαράς που αρνείται ακόμα και στην Επιτροπή της Βουλής να δώσουν τα αστάθμηστα στοιχεία».

Είναι η δεύτερη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ θέτει ζήτημα με δημοσκόπηση της συγκεκριμένης εταιρίας. Η πρώτη είχε δημοσιοποιηθεί, επίσης στον Alpha, στις 26 Ιανουαρίου, την επομένη από τον μεγάλο χιονιά και την παράλυση του κρατικού μηχανισμού, και ήταν και η πρώτη φορά που εμφανίστηκε η συγκεκριμένη εταιρία. Εκείνη η δημοσκόπηση έδινε 14,5 μονάδες διαφορά υπέρ της ΝΔ, σχεδόν ισοπαλία ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ και εμφάνιζε εκτός Βουλής τα κόμματα του Κυριάκου Βελόπουλου και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Εκείνη η δημοσκόπηση είχε γίνει και η αιτία που ο Αλέξης Τσίπρας είχε ακυρώσει προγραμματισμένη συνέντευξή του στον Alpha.

Πηγή: tvxs.gr

Σχετικά Άρθρα