ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογική ετοιμότητα – Βλέπουν “απόδραση” από το αδιέξοδο με πρόωρες κάλπες – Ανησυχία για (νέα) ανθρωπιστική κρίση

 ΣΥΡΙΖΑ: Εκλογική ετοιμότητα – Βλέπουν “απόδραση” από το αδιέξοδο με πρόωρες κάλπες – Ανησυχία για (νέα) ανθρωπιστική κρίση

Σε απόλυτη εκλογική ετοιμότητα θέτει τους συνεργάτες του ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στο αδιέξοδο που βλέπει ότι οδηγείται με μαθηματική ακρίβεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Η απόδραση του πρωθυπουργού από τις ευθύνες της κυβέρνησης για την τραγική κατάσταση της χώρας εξαιτίας συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών του για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας είναι δεδομένη και δεν θα αργήσει να έρθει.

Του Σωτήρη Μπολάκη

Μετά από ένα διήμερο συνεχών συσκέψεων με συνεργάτες και συμβούλους ο Αλέξης Τσίπρας στο χθεσινό Πολιτικό Κέντρο εμφανίστηκε άκρως προβληματισμένος.

  • Παρατηρώντας το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί ο κ. Μητσοτάκης με τους χειρισμούς του στον τομέα της ενέργειας και της διαχείρισης της ακρίβειας ο κ. Τσίπρας θεωρεί πλέον δεδομένο ότι ο πρωθυπουργός το αργότερο μέχρι το τέλος της Άνοιξης θα αποδράσει από τις ευθύνες του.  Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πλέον μιλά ευθέως για παραμερισμό του εθνικού συμφέροντος και του συμφέροντος των καταναλωτών από την πλευρά της κυβέρνησης και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη λειτουργώντας ουσιαστικά υπερ συγκεκριμένων συμφερόντων του κλάδου της ενέργειας.

«Η ευθύνη Μητσοτάκη είναι δραματική. Αποδόμησε την ενεργειακή στρατηγική της χώρας και έφερε την τρομακτική ακρίβεια πολύ πριν ξεσπάσει ο πόλεμος. Δούλεψε για τα funds και τα καρτέλ της ενέργειας και όχι για τους καταναλωτές. Φοβάμαι ότι υπάρχει κίνδυνος όχι μόνο για διόγκωση της ενεργειακής φτώχειας αλλά και για επιστροφή σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης».

  • Όπως επισημαίνει άνθρωπος με γνώση και εμπειρία στα οικονομικά και την ανάπτυξη και βρίσκεται κοντά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η ανάπτυξη που υποσχόταν ο κ. Μητσοτάκης ακόμη κι όταν οι τιμές των πρώτων υλών έπαιρναν την ανηφόρα και η εγχώρια αγορά ενέργειας κερδοσκοπούσε στην πλάτη των καταναλωτών μέσω του φυσικού αερίου και των τιμολογίων της ΔΕΗ πολύ πριν ο πόλεμος χτυπήσει την πόρτα της Ευρώπης, έχει καταρρεύσει.

Πλέον όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου στο σημείο που έχουν φτάσει τα πράγματα ούτε το Ταμείο Ανάκαμψης επαρκεί τώρα για να βγουν τα κάστανα από τη φωτιά της πανδημίας και των επιπτώσεων από τις ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία.

«Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται ο κος Μητσοτάκης να επιλέξει να δραπετεύσει άμεσα. Οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι για εκλογές πολύ σύντομα και ακόμη πιο έτοιμοι να αναλάβουμε την ευθύνη να βγάλουμε ξανά τη κοινωνία και την οικονομία από μια κρίση που η κυβέρνηση της δεξιάς μας κληρονομεί»

Μεσαία τάξη  

Ο κ. Τσίπρας επιμένει στις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της εκρηκτικής ακρίβειας με την τιμή της αμόλυβδης και του πετρελαίου κίνησης να ξεπερνά τα 2€ χτυπώντας βάναυσα την περίφημη μεσαία τάξη για την οποία ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ έχυσαν πολύ μελάνι και έριξαν όλο το ανάθεμα για την επιβάρυνσή της από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Μετά το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έχει τώρα καταρρεύσει και το αφήγημα της ανάταξης της μεσαίας τάξης.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει σε αυτή την πιο κρίσιμη ίσως φάση της κρίσης να προτείνει πλαφόν στις τιμές ρεύματος και φυσικού αερίου, μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα, μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής και αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800€.

Μέτρα τα οποία όπως σημειώνουν από την Κουμουνδούρου αρνείται συστηματικά και κατηγορηματικά να τα λάβει.

  • «Ο κ. Μητσοτάκης να πάψει τώρα να παριστάνει τον πρωθυπουργό περιορισμένης ευθύνης, πριν η κρίση γίνει ανθρωπιστική τραγωδία» ανέφερε και στο τηλεοπτικό του μήνυμα ο κ. Τσίπρας για να καταδείξει την κρισιμότητα των στιγμών.

Τα πράγματα γίνονται όλο και πιο ασφυκτικά για τον κ. Μητσοτάκη όσο πολλαπλασιάζονται και οι αποδείξεις για την εντελώς λανθασμένη κατεύθυνση της πολιτικής που ακολουθεί σε όλα τα ζητήματα ζωτικής σημασίας για το κράτος και την κοινωνική συνοχή.

Η λογική μη ενίσχυσης του ΕΣΥ εν μέσω υγειονομικής κρίσης επικρατεί και στον τομέα της ενέργειας με τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού να αποκτούν εν μέσω διεθνούς ενεργειακής και οικονομικής κρίσης χαρακτήρα επιβίωσης για την Ελλάδα.

  • Από την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας την ώρα που αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ προχωρούν στην επανακρατικοποίηση ή σε όλο και μεγαλύτερη παρέμβαση στις εγχώριες αγορές ενέργειας ισχυροποιώντας με τις ευλογίες και της ΕΕ τις δημόσιες επιχειρήσεις και την δυνατότητα παρέμβασης στην παραγωγή και αγορά ενέργειας μέχρι την καθυστέρηση της απολιγνιτοποίησης με αιχμή την επιστροφή σε παραδοσιακές πηγές όπως ο λιγνίτης ή το πάγωμα των χρηματιστηριακών συναλλαγών για τη διαμόρφωση των τιμών χονδρικής στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Το αδιέξοδο πάντως του κ. Μητσοτάκη αναδεικνύουν και οι απέλπιδες προσπάθειες του επικοινωνιακού του επιτελείου να παρουσιάζουν ως ρηξικέλευθες και πρωτότυπες τις προτάσεις που ήδη ανακοίνωσε η ίδια η Κομισιόν για πλαφόν στις τιμές ρεύματος.

Το αδιέξοδο γίνεται εντονότερο και σε επίπεδο κοινής γνώμης καθώς στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των άλλων κομμάτων για κρατικές παρεμβάσεις στην ενέργεια ο ίδιος τις χλεύαζε και τις λοιδορούσε μιλώντας για «παροδικό φαινόμενο», «ακατάσχετη παροχολογία» και «λεφτόδεντρα». Και από αυτή τη ρητορική δεν μπορεί τώρα να αποδράσει παρά μόνο με μια γενναία στροφή της ατζέντας, η οποία σε αυτή τη φάση μπορεί να αλλάξει μόνο με εκλογές. 

Σχετικά Άρθρα