Νέο ιστορικό χαμηλό για το ρούβλι

Νέο ιστορικό χαμηλό κατέγραψε σήμερα η αξία του ρουβλίου έναντι του δολαρίου και του ευρώ, έχοντας χάσει πάνω από το ένα τρίτο της αξίας του από την αρχή της χρονιάς. Το ρωσικό νόμισμα αντιστοιχούσε σήμερα το πρωί σε 131,25 ανά δολάριο και 143,3 ανά ευρώ.

Η πτώση έρχεται εν μέσω εξαγγελιών από διεθνείς επιχειρήσεις ότι αποχωρούν από τη Ρωσία λόγω της εισβολής της στην Ουκρανία.

Στις εταιρείες που αποχωρούν εντάχθηκε σήμερα ο φινλανδικός κολοσσός του ομίλου τροφίμων Valio, ο οποίος δήλωσε ότι εγκαταλείπει τη ρωσική αγορά, ενώ οι λογιστικές εταιρείες PwC και KPMG ανακοίνωσαν επίσης το Σαββατοκύριακο ότι σταματούν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία.

Την περασμένη βδομάδα, δεκάδες πολυεθνικές και κολοσσοί της αγοράς από διάφορους τομείς όπως η Toyota, η Honda, η Nike, η Apple, η ExxonMobil, η Ford, η Netflix και η Ikea δήλωσαν ότι σταματούν την οικονομική τους δραστηριότητα στη Ρωσία.

Οι αναλυτές κάνουν ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία της χώρας ενόψει των πρωτοφανών κυρώσεων της Δύσης.

Το Ινστιτούτο Διεθνών Χρηματοοικονομικών (IIF) την περασμένη εβδομάδα προέβλεψε συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 15% το 2022, διπλάσια από την πτώση που είδε η χώρα εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

« Η Ρωσία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος του IIF, Robin Brooks.

Σχετικά Άρθρα