Ο κρυφός πόλεμος για το Starlink- Γιατί ο Έλον Μασκ αρνείται να μπλοκάρει τα ρωσικά ΜΜΕ: “Δεν θα το κάνουμε ούτε με απειλή όπλου”
Ο Έλον Μασκ μίλησε υπέρ των ρωσικών ΜΜΕ. Λέει ότι θα τους μπλοκάρει μόνο υπό την απειλή όπλου, επικαλούμενος την ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης.
Ο Αμερικανός επιχειρηματίας Έλον Μασκ είπε ότι το Starlink, ένα παγκόσμιο δορυφορικό σύστημα Διαδικτύου, αρνείται να μπλοκάρει τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, λέει ο Alexei Krasilnikov , συγγραφέας του ραδιοφώνου Sputnik .
“Οι κυβερνήσεις ορισμένων χωρών (όχι της Ουκρανίας) ζήτησαν από το Starlink να μπλοκάρει τις ρωσικές ειδησεογραφικές πηγές. Θα το κάνουμε μόνο υπό την απειλή όπλου. Συγγνώμη που είμαι υποστηρικτής της απόλυτης ελευθερίας του λόγου”, έγραψε ο Μασκ στη σελίδα του στο Twitter.
Ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της SpaceX, Elon Musk , δήλωσε την Παρασκευή ότι η εταιρεία του εστιάζει τώρα στην άμυνα στον κυβερνοχώρο και στην αντιμετώπιση της παρεμβολής σήματος των διαδικτυακών δορυφόρων Starlink εν μέσω της συνεχιζόμενης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Μασκ και η SpaceX έστειλαν τερματικά Starlink στην Ουκρανία κατόπιν αιτήματος κυβερνητικού αξιωματούχου μετά τη διακοπή της υπηρεσίας Διαδικτύου σε ολόκληρη τη χώρα λόγω της ρωσικής εισβολής. Μια αποστολή επίγειων τερματικών Starlink, τα οποία χρησιμοποιούν κεραία και τερματικό για πρόσβαση στη δορυφορική ευρυζωνική υπηρεσία, έφτασε στην Ουκρανία έως τη Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου). Με τα τερματικά σε χρήση, η SpaceX εργάζεται για να τα διατηρήσει online, είπε ο Μασκ.
«Ορισμένοι τερματικοί σταθμοί Starlink κοντά σε περιοχές συγκρούσεων ήταν μπλοκαρισμένοι για αρκετές ώρες κάθε φορά», έγραψε ο Μασκ σε δήλωση στο Twitter την Παρασκευή (1 Μαρτίου). “Η τελευταία μας ενημέρωση λογισμικού παρακάμπτει την εμπλοκή.”
H παρέμβαση του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής της Ουκρανίας: Αποκλείστε τη Ρωσία
Ο Μασκ δεν είναι ο μόνος ισχυρός και ισχυρός μεγιστάνας της τεχνολογίας στον οποίο ο Φεντόροφ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός ψηφιακού μετασχηματισμού της Ουκρανίας, απηύθυνε έκκληση για βοήθεια κατά τη διάρκεια της εισβολής. Τις τελευταίες ημέρες, έκανε μερικές φορές συναισθηματικές εκκλήσεις στο Twitter προς την Apple και τον Tim Cook να αποκλείσουν την πρόσβαση στο App Store στη Ρωσία. προς την Google και τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Sundar Pichai, και το YouTube και τη διευθύνουσα σύμβουλό της Susan Wojcicki για να αποπλατφορίσουν τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης· προς την Cloudflare και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της Matthew Prince να εμποδίσουν την πρόσβαση της Ρωσίας στις υπηρεσίες της· και στον Meta και τον Mark Zuckerberg να αποκλείσουν την πρόσβαση στο Facebook και το Instagram στη Ρωσία. Ο Fedorov έχει επίσης tweet σε επεξεργαστές πληρωμών και ανταλλακτήρια κρυπτογράφησης για να αποκόψει τη Ρωσία και ζήτησε«Ειδικοί στον κυβερνοχώρο» για να ενταχθούν σε έναν «στρατό πληροφορικής».
Είναι μέρος μιας φαινομενικά αποτελεσματικής στρατηγικής. Η Ρωσία είναι γνωστή για τη χρήση του Διαδικτύου για να προωθήσει την προπαγάνδα της μέσω συντονισμένων εκστρατειών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αλλά η Ουκρανία έχει καταλήξει στις δικές της τακτικές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τους ηγέτες της να κάνουν την υπόθεση της Ουκρανίας μέσω προσωπικών, συχνά εγκάρδιων εκκλήσεων σε διάφορα κανάλια. Όπως είπε ο Fedorov σε ένα tweet την περασμένη εβδομάδα: Κερδίστε τις καρδιές του κόσμου αποκόπτοντας τους Ρώσους από την τεχνολογία που έχει γίνει απαραίτητη για πολλές πτυχές της καθημερινής τους ζωής.
Tι είναι το Starlink
To Starlink είναι σύστημα δορυφόρων που κατασκευάζεται από την SpaceX για την παροχή δορυφορικού διαδικτύου . Το σύστημα θα αποτελείται από χιλιάδες μικρούς δορυφόρους σε χαμηλή γήινη τροχιά (LEO), σε συνδυασμό με πομποδέκτες εδάφους. Η SpaceX σχεδιάζει επίσης να πουλήσει μερικούς από τους δορυφόρους για στρατιωτικούς και επιστημονικούς ή διερευνητικούς σκοπούς. Οι εγκατάστασεις ανάπτυξης δορυφόρων της SpaceX βρίσκεται στο Ρέιμοντ της Ουάσινγκτον. Το συνολικό κόστος του δεκαετούς έργου για το σχεδιασμό, την κατασκευή και την ανάπτυξη του Starlink από την SpaceX τον Μάιο του 2018 εκτιμήθηκε περίπου στα 10 δις. $.
Η ανάπτυξη του προγράμματος ξεκίνησε το 2015, με τους δύο πρώτους δοκιμαστικούς δορυφόρους να μπαίνουν σε τροχιά τον Φεβρουάριο του 2018. Ένα δεύτερο ζευγάρι δοκιμαστικών δορυφόρων και η πρώτη μαζική εκτόξευση δορυφόρων πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2019 όταν οι πρώτοι 60 λειτουργικοί δορυφόροι μπήκαν σε τροχιά. Από το 2020, η SpaceX εκτοξεύει 60 δορυφόρους ανά φορά, με στόχο την ανάπτυξη των 1.584 δορυφόρων για την παροχή διαδικτύου παγκοσμίως έως τα τέλη του 2021-2022. Η SpaceX θα παρέχει δοκιμαστικές υπηρεσίες σε χρήστες που κατοικούν στις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά έως τον Αύγουστο του 2020.