Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν στο Βόρειο Αιγαίο-Ετοιμότητα για Ουκρανία

 Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν στο Βόρειο Αιγαίο-Ετοιμότητα για Ουκρανία

Πολύ κοντά στο νησί της Θάσου βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το αμερικανικό αεροπλανοφόρο Χάρι Τρούμαν από το οποίο απονηώνονται αμερικανικά μαχητικά αεροσκάφη τα οποία εποπτέυουν τον εναέριο χώρο των ανατολικών μελών του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαίωσε Αμερικανός υψηλόβαθμος αξιωματικός στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, τα μαχητικά υπερίπτανται της Πολωνίας και της Ουγγαρίας εποπτεύοντας τον εναέριο χώρο των δύο μελών της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, στην ανατολική μεσόγειο βρίσκεται και το γαλλικό αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκωλ, με τις πληροφορίες να το τοποθετούν νότια της Κρήτης.

Όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ:

Το αμερικανικό αεροπλανοφόρο USS Harry S. Truman βρίσκεται στο βόρειο Αιγαίο αυτή την εβδομάδα, εν μέρει για να διασφαλίσει ότι μπορεί να πραγματοποιήσει πτήσεις από εκεί εάν κλιμακωθεί η ένταση στην περιοχή λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που γνωρίζει τρέχουσα εργασία του μεταφορέα.

Ο αξιωματούχος δεν αποκάλυψε την ακριβή τοποθεσία του πλοίου, αλλά σημείωσε ότι δεν είναι ρουτίνα να επιχειρεί στα βορειότερα νερά του Αιγαίου. Η περιοχή είναι σχετικά περιορισμένη για τις μεταφορικές δραστηριότητες λόγω του αριθμού των μικρών νησιών και της έντονης εμπορικής θαλάσσιας κυκλοφορίας.

«Σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης», θα μπορούσε να πει στο Πολεμικό Ναυτικό να προωθήσει περισσότερες αεροπορικές περιπολίες μαχητικών αεροσκαφών στη Μαύρη Θάλασσα, είπε ο αξιωματούχος. «Εάν η Ρωσία επιδίωκε να περάσει τα τουρκικά στενά και η Τουρκία ζητούσε τη στήριξη του ΝΑΤΟ», τότε το αεροσκάφος θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για πολεμικές αεροπορικές περιπολίες πάνω από τη Μαύρη Θάλασσα και το Στενό των Δαρδανελίων, σύμφωνα με τον αξιωματούχο.

Σχετικά Άρθρα