Ρεκόρ στην τιμή του σιταριού – Κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας

 Ρεκόρ στην τιμή του σιταριού – Κατάρρευση της ρωσικής οικονομίας

Αναλυτές επιχειρούν να αποτιμήσουν τις οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, όσο τα δεδομένα επιδεινώνονται από τη μια στιγμή στην άλλη, με τη Μόσχα να συνεχίζει ακατάπαυστα τις στρατιωτικές επιθέσεις της. Η ρωσική οικονομία προμηνύεται πως θα βρεθεί σε κατάσταση ανάλογη με την κατάρρευση του 1998, ενώ η εκτόξευση των τιμών στα εμπορεύματα, όπως το σιτάρι, μπορεί να καταστήσει ασύμφορο το κόστος διαβίωσης στον υπόλοιπο κόσμο.

Η εκτόξευση του σιταριού

Την Παρασκευή, το σιτάρι εκτοξεύθηκε στα 13,40 δολάρια το μπούσελ στο χρηματιστήριο του Σικάγο και στο ιστορικό υψηλό των 405 ευρώ τον τόνο στο Παρίσι καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία πάγωσαν τις εξαγωγές. Όσο κλιμακώνεται επικίνδυνα η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία, ειδήμονες των αγορών τροφίμων εκφράζουν έντονη ανησυχία για την επάρκεια βασικών ειδών διατροφής, ιδιαίτερα στις φτωχές χώρες του κόσμου. Οι προειδοποιήσεις τους δεν είναι παράλογες καθώς η Ρωσία και η Ουκρανία αναλογούν στο 30% των συναλλαγών σιταριού, σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Ουκρανία, ειδικότερα, εξάγει ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής σιτηρών σε χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. «Ο πόλεμος που έχει κηρύξει η Ρωσία στην Ουκρανία μπορεί να εντείνει την επισιτιστική ανασφάλεια στον κόσμο», παρατηρεί η Κέιτλιν Γουέλς του κέντρου ερευνών Center for Strategic and International Studies. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοίνωσε πως ο μέσος όρος του πληθωρισμού στα τρόφιμα διαμορφώθηκε στο 7,8% τον Ιανουάριο, αντανακλώντας το υψηλότερο επίπεδο κατά τη διάρκεια της τελευταίας επταετίας.

Η ρωσική οικονομία

Επιπροσθέτως, αν και η Δύση έχει επιβάλει μια σειρά οικονομικών και χρηματοοικονομικών κυρώσεων για να αποτρέψει τη Μόσχα να συνεχίσει με την εισβολή της στην Ουκρανία, αναλυτές τονίζουν πως η βραχυπρόθεσμη πτώση του ρουβλιού είναι σχετικά περιορισμένη όσο η Ρωσία έχει τη δυνατότητα να την συγκρατήσει με τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Παρόλα αυτά η ρωσική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 7% από την JPMorgan Chase και κατά 9% από την Bloomberg Economics. «Όσο πιο πολύ διατηρηθούν οι κυρώσεις -και ιδίως εάν επεκταθούν στο ρωσικό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο- τόσο η Ρωσία θα γίνει μια απρόσιτη αγορά για τα επόμενα χρόνια», σχολιάζει στο Bloomberg o Τιμ Γκραφ της State Street Global Markets.

Σχετικά Άρθρα