ΥΕΝ: 98 οι Έλληνες ναυτικοί στη Μαύρη Θάλασσα

 ΥΕΝ: 98 οι Έλληνες ναυτικοί στη Μαύρη Θάλασσα

Δεκαεπτά πλοία με ελληνική σημαία και ελληνόκτητα με ξένη σημαία, στα οποία εργάζονται 98 Έλληνες ναυτικοί βρίσκονται στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας (λιμένες, αγκυροβόλια και ύδατα Ουκρανίας και Ρωσίας) σύμφωνα με την τελευταία αποτύπωση-καταγραφή.

Ωστόσο συνεχίζεται το πρόβλημα -το μοναδικό- όπως λένε οι πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας, με το φορτηγό πλοίο με ελληνική σημαία και 6 Έλληνες ναυτικούς, που εδώ και μέρες βρίσκεται εγκλωβισμένο στο λιμένα Γιούζνε της Οδησσού, καθώς δεν του χορηγείται άδεια απόπλου, λόγω της αναστολής λειτουργίας των ουκρανικών λιμένων. 

Από το υπουργείο Ναυτιλίας έχει ζητηθεί η συνδρομή της ελληνικής προξενικής αρχής στην Οδησσό για παρέμβαση στις τοπικές αρχές και την παροχή κάθε δυνατής συνδρομής, με στόχο τον απόπλου του πλοίου. Επίσης εξακολουθεί να ισχύει η σύσταση της Ελλάδας ως κράτος σημαίας, για άμεση απομάκρυνση και μη προσέγγιση των ελληνικών εμπορικών πλοίων από και προς τα λιμάνια και τα χωρικά ύδατα της Ουκρανίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Μαύρη Θάλασσα.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής κλιμακώθηκαν οι κυρώσεις από τα αρμόδια όργανα του Συμβουλίου Ε.Ε. Στο παρόν στάδιο οι υιοθετηθείσες κυρώσεις δεν έχουν σοβαρή επίπτωση στις θαλάσσιες μεταφορές από και προς τη Ρωσία. Το καθεστώς κυρώσεων τελεί υπό συνεχή επανεξέταση, αναλόγως των εξελίξεων στο πολιτικό και στρατιωτικό πεδίο. Επίσης ζητήθηκε από τη χώρα μας η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) προκειμένου συζητηθούν οι συνέπειες της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία στην ασφάλεια ναυσιπλοΐας και τη ναυτική ασφάλεια (maritime safety and security) στον Εύξεινο Πόντο και την Αζοφική Θάλασσα. Οι χώρες που ζήτησαν την έκτακτη σύγκληση ήταν, από πλευράς Ε.Ε. η Ελλάδα, Γαλλία, Γερμανία, Μάλτα, Ολλανδία, Κύπρος, Δανία, Βέλγιο, Σουηδία και εκτός Ε.Ε. οι ΗΠΑ, Αυστραλία, Καναδάς, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγές του υπουργείου Ναυτιλίας αναφέρονται σε ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες οι οποίες κάνουν λόγο για παρουσία πολεμικών πλοίων ανοικτά της Οδησσού. Τέλος, ανακοινώθηκε η αποκατάσταση της κανονικής λειτουργίας του αγκυροβόλιου λιμένος Kavkaz Ρωσίας – STSarea (ανατολικό μέρος στενού Κερτς).

Σχετικά Άρθρα