Η ανείπωτη ιστορία της ουκρανικής κρίσης

 Η ανείπωτη ιστορία της ουκρανικής κρίσης

Αποκαλυπτικό είναι το ρεπορτάζ του περιοδικού TIME σχετικά με τα κίνητρα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και τις σχέσεις του με τους διαβόητους ολιγάρχες.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην περίπτωση του Ουκρανού Βίκτορ Μεντβέτσουκ, στενού συνεργάτη του Ρώσου προέδρου, Βλαντίμιρ Πούτιν, ηγέτη μέχρι πρότινος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και φυλακισμένου από τις ουκρανικές αρχές με τις κατηγορίες της διαφθοράς και της εκποίησης δημόσιων πόρων.

Εστιάζοντας στην προσωπική σχέση των δύο ανδρών –ο Πούτιν είναι νονός της κόρης του Μεντβέτσουκ– το ρεπορτάζ ακολουθεί την όξυνση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου, καταδεικνύοντας πως ένα από τα κίνητρα της εισβολής συνδέεται με την οργή του Ρώσου ηγέτη σχετικά με τις νομικές διαδικασίες που ακολουθήθηκαν κατά του συμμάχου του, ο οποίος σύμφωνα με το δημοσίευμα πρότεινε μια συμβιβαστική λύση στο Κίεβο σχετικά με το ζήτημα της αυτονομίας των δύο «λαϊκών» δημοκρατιών του Ντονμπάς.

Το άρθρο εκτιμά πως η αποδυνάμωση της ισχύος των φίλων του Ρώσου προέδρου στο Κρεμλίνο είναι εκείνη που τον οδήγησε στη λογική της στρατιωτικής αντιπαράθεσης με τη Δύση, που ξεκίνησε από τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Η λογική του ήταν αντίδραση σε αυτό που έβλεπε ως κατάλυση των δεσμών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας αλλά και σε ότι αντιλαμβανόταν ως ταπείνωση για τη ρωσική πολιτική», διευκρινίζει συνεργάτης του Ουκρανού πολιτικού στο περιοδικό και εκτιμά πως η περίπτωση Μεντβέτσουκ ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τον Πούτιν, ωθώντας τον σε μια δυναμική αντιπαράθεση με τη Δύση αναφορικά με το μέλλον της γειτονικής -και ζωτικής για τα ρωσικά συμφέροντα- γειτονικής χώρας..

Το δημοσίευμα έρχεται στο φόντο της ρωσικής εισβολής που λαμβάνει χώρα εδώ και μια εβδομάδα στο έδαφος της Ουκρανίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες νεκρούς και πάνω από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες.

Σχετικά Άρθρα