Πόλεμος Ουκρανία: Έξω από τη Χερσώνα ο ρωσικός στρατός

 Πόλεμος Ουκρανία: Έξω από τη Χερσώνα ο ρωσικός στρατός

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Προ των πυλών της ουκρανικής πόλης της Χερσώνας, στο νότιο τμήμα της χώρας, βόρεια της Κριμαίας, έφτασε ο ρωσικός στρατός, σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου της τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Στην πόλη Οχτίρκα, στη βορειοανατολική περιφέρεια Σούμι, τουλάχιστον 70 ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν όταν το ρωσικό πυροβολικό βομβάρδισε βάση, προχθές Κυριακή. Η Ουκρανία ζει ήδη την έκτη ημέρα πολέμου μετά τη ρωσική εισβολή.

«Στις εισόδους της Χερσώνας, ο ρωσικός στρατός εγκατέστησε σημεία ελέγχου. Είναι δύσκολο να ειπωθεί πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση», ανέφερε μέσω Facebook ο Ιγκόρ Κολιχάγεφ, ο δήμαρχος της πόλης, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η Χερσώνα είναι και θα παραμείνει ουκρανική (…) η Χερσώνα αντιστέκεται!».

«Βρίσκομαι στο γραφείο μου για να συντονίσω τις δημοτικές υπηρεσίες ώστε να ξυπνήσετε σε μια πόλη σχετικά ειρηνική», πρόσθεσε, παροτρύνοντας τους κατοίκους να παραμείνουν «ήρεμοι και προσεκτικοί» και να μη βγουν από τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

«Μην κάνετε επιθετικά διαπραγματεύσεις με κανέναν και μην προκαλείτε συγκρούσεις με αντιπάλους σας (…) Δεν πρόκειται για μάχη, πρόκειται για πόλεμο. Και ο πόλεμος κερδίζεται με λογικές ενέργειες και με ψυχραιμία», συμπλήρωσε.

Σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης μεταφορτώθηκαν βίντεο που τράβηξαν τοπικά μέσα ενημέρωσης στη Χερσώνα που δείχνουν ρωσικές δυνάμεις να μπαίνουν στην πόλη των 290.000 κατοίκων.

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την Πέμπτη, μετά την αναγνώριση τη Δευτέρα από τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν της ανεξαρτησίας των αυτοανακηρυγμένων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονμπάς, της ανατολικής Ουκρανίας. Οι ρωσικές δυνάμεις προελαύνουν μεταξύ άλλων από την Κριμαία, ουκρανική χερσόνησο που προσάρτησε η Ρωσία το 2014.

Το Σαββατοκύριακο η Ρωσία ανακοίνωσε ότι περικύκλωσε τη Χερσώνα και ότι κατέλαβε την πόλη Μπερντιάνσκ, στην Αζοφική Θάλασσα. Την Παρασκευή, ο ρωσικός στρατός ανέφερε πως έθεσε υπό τον έλεγχό του υποδομή από την οποία εξαρτάται η ύδρευση της περιοχής της Βόρειας Κριμαίας, στην περιφέρεια της Χερσώνας.

Στο μεταξύ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν μαχητικά αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας της Ρωσίας καθώς η εισβολή έχει πλέον μπει στην έκτη της ημέρα.

Πέντε ρωσικά μαχητικά κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν χθες, σύμφωνα με την Ukrayinska Pravda και την ουκρανική Πολεμική Αεροπορία.

Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατον να επαληθευτεί ανεξάρτητα.

Τα αεροσκάφη φέρονται να καταρρίφθηκαν κατά τη διάρκεια αεροπορικών επιδρομών στις πόλεις Βασίλκιβ και Μπρόβαρι, στην περιοχή γύρω από το Κίεβο. Ένας πύραυλος Κρουζ κι ένα ελικόπτερο καταρρίφθηκαν κοντά στο Κίεβο, κατά τις ίδιες πηγές.

Από τη δική τους πλευρά, ουκρανικά αεροσκάφη προχώρησαν στην εκτόξευση πυραύλων αέρος-επιφανείας και στη ρίψη βομβών εναντίον ρωσικών αρμάτων μάχης και πεζικάριων κοντά στο Κίεβο και κοντά στην πόλη Ζιτομίρ. Βόμβες ερρίφθησαν επίσης στη βόρεια περιοχή Τσερνιγκίβ και στην νότια πόλη Μπερντιάνσκ, η οποία καταλήφθηκε από τον ρωσικό στρατό.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, πάνω από 100 άμαχοι έχουν σκοτωθεί από την Πέμπτη. Οι αρχές στο Κίεβο μιλούν για πάνω από 150 άμαχους νεκρούς.

Σχετικά Άρθρα