Νέες κυρώσεις κατά του Πούτιν- Οι ΗΠΑ αποκόπτουν την Ρωσική κεντρική τράπεζα από συναλλαγές σε δολάρια

 Νέες κυρώσεις κατά του Πούτιν- Οι ΗΠΑ αποκόπτουν την Ρωσική κεντρική τράπεζα από συναλλαγές σε δολάρια

Οι ΗΠΑ λαμβάνουν άμεσα μέτρα σήμερα Δευτέρα, όπως μεταδίδει το CNN, με σκοπό να απαγορεύσουν τις συναλλαγές σε δολάρια ΗΠΑ με τη ρωσική κεντρική τράπεζα και να μπλοκάρουν πλήρως το ρωσικό ταμείο άμεσων επενδύσεων, δήλωσαν ανώτεροι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, στοχεύοντας σε μερικά από τα πιο ισχυρά μέσα της Ρωσίας για τον μετριασμό των επιπτώσεων των κυρώσεων.

Τα βήματα έχουν σκοπό να εμποδίσουν τη Ρωσία να αποκτήσει πρόσβαση σε ένα ταμείο έκτακτης ανάγκης στο οποίο αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Μόσχα περίμενε να βασιστεί κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία. Αντί να χρησιμοποιεί τα αποθεματικά για να περιορίσει το ρούβλι που πέφτει, η Ρωσία δεν θα μπορεί πλέον να έχει πρόσβαση στα κεφάλαια που διατηρεί σε δολάρια ΗΠΑ.

Οι σαρωτικές νέες κυρώσεις, που επιβλήθηκαν με τη Γερμανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιταλία και τον Καναδά, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους, έρχονται καθώς η οικονομία της Ρωσίας βρίσκεται ήδη σε ελεύθερη πτώση . «Το πολεμικό σεντούκι του Πούτιν των 630 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αποθεματικά έχει σημασία μόνο εάν μπορεί να το χρησιμοποιήσει για να υπερασπιστεί το νόμισμά του, ειδικά πουλώντας αυτά τα αποθεματικά με αντάλλαγμα την αγορά του ρουβλίου», λένε αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Μετά τις σημερινές ενέργειες που δεν θα είναι πλέον δυνατές, και το φρούριο της Ρωσίας θα εκτεθεί ως μύθος», είπαν στο CNN.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με δημοσιογράφους το πρωί της Δευτέρας, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε ότι η κίνηση ήταν «το αποκορύφωμα μηνών σχεδιασμού και προετοιμασίας στις αντίστοιχες κυβερνήσεις μας, σε τεχνικά, διπλωματικά και πολιτικά κανάλια, συμπεριλαμβανομένων των ανώτατων επιπέδων».

«Ήμασταν έτοιμοι και αυτό μας επέτρεψε να δράσουμε εντός ημερών, όχι εβδομάδων ή μηνών από την κλιμάκωση του Πούτιν», είπε ο αξιωματούχος.

«Η στρατηγική μας, για να το θέσω απλά, είναι να διασφαλίσουμε ότι η ρωσική οικονομία θα υποστεί πολύ μεγάλες συνέπειες όσο ο πρόεδρος Πούτιν αποφασίσει να προχωρήσει στην εισβολή του στην Ουκρανία», δήλωσε ένας δεύτερος ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης.
Σε μια προσπάθεια να μετριάσει τον αντίκτυπο των κυρώσεων στους καταναλωτές ενέργειας των ΗΠΑ και της Ευρώπης, το Υπουργείο Οικονομικών θα εξαιρέσει τις περισσότερες συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια από τις κυρώσεις, μια σημαντική διάσπαση των κυρώσεων.

Ένας αξιωματούχος χαρακτήρισε τις συνεχιζόμενες κυρώσεις «φαύλο κύκλο ανατροφοδότησης που ενεργοποιείται από τις επιλογές του Πούτιν και επιταχύνεται από τη δική του επιθετικότητα».

Οι κυρώσεις μπλοκάρουν επίσης πλήρως το Ρωσικό Ταμείο Άμεσων Επενδύσεων και τον Διευθύνοντα Σύμβουλό του, Κίριλ Ντμίτριεφ. Οι αξιωματούχοι είπαν ότι ήταν «σύμβολα της βαθιάς ριζωμένης ρωσικής διαφθοράς και επιρροής που διακινείται παγκοσμίως».

«Οι σημερινές ενέργειες αντιπροσωπεύουν τις πιο σημαντικές ενέργειες στο Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ που λαμβάνονται εναντίον μιας οικονομίας αυτού του μεγέθους και περιουσιακών στοιχείων αυτού του μεγέθους», δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος. «Αυτό που κάνει επίσης αυτό το περιουσιακό στοιχείο σημαντικό δεν είναι μόνο το μέγεθος των περιουσιακών στοιχείων ή το μέγεθος της χώρας που στοχεύουμε, αλλά η ταχύτητα με την οποία οι εταίροι και οι σύμμαχοί μας συνεργάστηκαν μαζί μας για να δώσουμε αυτήν την απάντηση».

Ερωτηθείς για πιθανές πρόσθετες κυρώσεις στη Λευκορωσία, η οποία φαίνεται έτοιμη να αυξήσει τον ρόλο της στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ένας αξιωματούχος είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν τα γεγονότα «πολύ προσεκτικά» και ότι οι κυρώσεις στη Λευκορωσία «θα συνεχίσουν να αυξάνονται πολύ».

Πηγή: CNN

Σχετικά Άρθρα