Η επιστολή Ρώσων επιστημόνων και δημοσιογράφων κατά της εισβολής στην Ουκρανία

 Η επιστολή Ρώσων επιστημόνων και δημοσιογράφων κατά της εισβολής στην Ουκρανία

«Εμείς, Ρώσοι επιστήμονες και επιστημονικοί δημοσιογράφοι, δηλώνουμε έντονη διαμαρτυρία ενάντια στις εχθροπραξίες που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας στο έδαφος της Ουκρανίας. Αυτό το μοιραίο βήμα οδηγεί σε τεράστιες ανθρώπινες απώλειες και υπονομεύει τα θεμέλια του καθιερωμένου συστήματος διεθνούς ασφάλειας. Η ευθύνη για την έναρξη ενός νέου πολέμου στην Ευρώπη ανήκει αποκλειστικά στη Ρωσία”, αναφέρεται σε επιστολή κορυφαίων επιστημόνων και δημοσιογράφων με την οποία καταδικάζουν την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως μεταδίδει το eureporter.com στην επιστολή που συνεχίζουν να υπογράφουν γνωστοί επιστήμονες και δημοσιογράφοι αναφέρεται: «Δεν υπάρχει λογική δικαιολογία για αυτόν τον πόλεμο. Οι προσπάθειες να χρησιμοποιηθεί η κατάσταση στο Donbass ως πρόσχημα για την έναρξη μιας στρατιωτικής επιχείρησης δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη. Είναι σαφές ότι η Ουκρανία δεν αποτελεί απειλή για την ασφάλεια της χώρας μας. Ο πόλεμος εναντίον της είναι άδικος και ειλικρινά παράλογος.

«Η Ουκρανία ήταν και παραμένει μια χώρα κοντά μας. Πολλοί από εμάς έχουμε συγγενείς, φίλους και επιστημονικούς συναδέλφους που ζουν στην Ουκρανία. Οι πατέρες, οι παππούδες και οι προπάππους μας πολέμησαν μαζί ενάντια στο ναζισμό. Το να εξαπολύουν έναν πόλεμο για χάρη των γεωπολιτικών φιλοδοξιών της ηγεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που οδηγείται από αμφίβολες ιστοριοσοφικές φαντασιώσεις, είναι μια κυνική προδοσία της μνήμης τους.

«Σεβόμαστε την ουκρανική πολιτεία, η οποία βασίζεται σε πραγματικά λειτουργικούς δημοκρατικούς θεσμούς. Αντιμετωπίζουμε την ευρωπαϊκή επιλογή των γειτόνων μας με κατανόηση. Είμαστε πεπεισμένοι ότι όλα τα προβλήματα στις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας μπορούν να επιλυθούν ειρηνικά.

«Έχοντας εξαπολύσει τον πόλεμο, η Ρωσία καταδικάστηκε σε διεθνή απομόνωση, στη θέση μιας χώρας παρίας. Αυτό σημαίνει ότι εμείς, οι επιστήμονες, δεν θα μπορούμε πλέον να κάνουμε κανονικά τη δουλειά μας: τελικά, η διεξαγωγή επιστημονικής έρευνας είναι αδιανόητη χωρίς την πλήρη συνεργασία με συναδέλφους από άλλες χώρες. Η απομόνωση της Ρωσίας από τον κόσμο σημαίνει περαιτέρω πολιτιστική και τεχνολογική υποβάθμιση της χώρας μας σε πλήρη απουσία θετικών προοπτικών. Ο πόλεμος με την Ουκρανία είναι ένα βήμα προς το πουθενά.

«Είναι πικρό για εμάς να συνειδητοποιούμε ότι η χώρα μας, η οποία συνέβαλε καθοριστικά στη νίκη επί του ναζισμού, έχει γίνει πλέον ο υποκινητής ενός νέου πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Απαιτούμε την άμεση διακοπή όλων των στρατιωτικών επιχειρήσεων που στρέφονται κατά της Ουκρανίας. Απαιτούμε σεβασμό για την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του ουκρανικού κράτους. Απαιτούμε ειρήνη για τις χώρες μας. Ας κάνουμε επιστήμη, όχι πόλεμο!».

Σχετικά Άρθρα