Νύχτα κόλασης σε Κίεβο και Χάρκοβο – Εκρήξεις και οδομαχίες – Σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική επίθεση

 Νύχτα κόλασης σε Κίεβο και Χάρκοβο – Εκρήξεις και οδομαχίες – Σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική επίθεση

Ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις ανατίναξαν έναν αγωγό φυσικού αερίου στο Χάρκοβο, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο ουκρανούς κυβερνητικούς αξιωματούχους. Σε βίντεο που δημοσιοποιήθηκε μέσω της πλατφόρμας Telegram, διακρίνεται ένα μεγάλο πύρινο μανιτάρι μετά την έκρηξη.

Το Reuters υπογραμμίζει πως δεν είναι σαφές για την ώρα πόσο σημαντικός ήταν ο συγκεκριμένος αγωγός και κατά πόσο η έκρηξη θα μπορούσε να διαταράξει τη μεταφορά φυσικού αερίου σε άλλες περιοχές εκτός της πόλης ή της χώρας.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παρά τη συνεχιζόμενη επίθεση, η Ουκρανία εξακολουθεί να προμηθεύει με ρωσικό φυσικό αέριο την Ευρώπη.

Ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν σήμερα την πόλη Βασίλκιβ, στα νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα ένα διυλιστήριο να παραδοθεί στις φλόγες, ανέφερε η δήμαρχος της πόλης σε βίντεο που ανήρτησε στο διαδίκτυο.

«Ο εχθρός θέλει να καταστρέψει τα πάντα εδώ γύρω», ανέφερε η δήμαρχος του Βασίλκιβ, η Νατάλια Μπαλασίνοβιτς.

Φωτογραφίες και βίντεο που είδαν το φως της δημοσιότητας δείχνουν τεράστιες φλόγες να υψώνονται στον ουρανό.

«Η πυραυλική επίθεση πραγματοποιήθηκε στην αποθήκη πετρελαίου Vasilkovskaya της εταιρείας KLO. Οι διασώστες έχουν ήδη αναχωρήσει για τον τόπο της τραγωδίας. Κατά πάσα πιθανότητα, δεν υπήρξαν θύματα. Η φωτιά θα καίει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι περιβαλλοντικές ζημιές θα είναι κολοσσιαίες».

Η δήμαρχος του Βασίλκιβ, Ναταλία Μπαλασίνοβιτς, επιβεβαίωσε επίσης ότι ρουκέτες έπληξαν την αποθήκη πετρελαίου στο Βασίλκιβ και ξεκίνησε μεγάλη πυρκαγιά.

Η Kiev Independent αναφέρει:

«Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, βρίσκεται σε αναβρασμό μετά την ανατίναξη ενός αγωγού φυσικού αερίου νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Η κυβέρνηση προειδοποίησε ότι ο καπνός από την έκρηξη θα μπορούσε να προκαλέσει “περιβαλλοντική καταστροφή” και συνέστησε στους πολίτες να καλύψουν τα παράθυρά τους με υγρό πανί ή γάζα».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Βρετανία και ο Καναδάς αποφάσισαν χθες Σάββατο να μπλοκάρουν την πρόσβαση της Ρωσίας στο παγκόσμιο σύστημα πληρωμών SWIFT, στο πλαίσιο ενός νέου γύρου κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, η οποία συνεχίζει την επίθεσή της κατά της Ουκρανίας.

Τα μέτρα, τα οποία θα περιλαμβάνουν επίσης περιορισμό στα διεθνή αποθεματικά της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, θα εφαρμοστούν τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανίας και Καναδά.

Η Κοινότητα για την Παγκόσμια Διατραπεζική Οικονομική Επικοινωνία (SWIFT) δήλωσε το Σάββατο πως ετοιμάζεται να εφαρμόσει τις επόμενες ημέρες τα νέα μέτρα που αποφάσισαν χώρες της Δύσης, τα οποία στοχεύουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες σε αντίποινα για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία.

«Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές» αναφέρεται σε ανακοίνωση της SWIFT, που αναμένει λεπτομερώς τα στοιχεία των τραπεζών που θα υπόκεινται σε περιορισμούς, συμπληρώνοντας ότι «προετοιμαζόμαστε για να συμμορφωθούμε με τις επίσημες οδηγίες».

Σχετικά Άρθρα