ΗΠΑ: “Στο ράφι” παραμένουν 250 εκ. δωρεάν τεστ καθώς υποχωρεί η πανδημία

 ΗΠΑ: “Στο ράφι” παραμένουν 250 εκ. δωρεάν τεστ καθώς υποχωρεί η πανδημία

Σχεδόν τα μισά από τα 500 εκατομμύρια δωρεάν τεστ για την Covid-19 που η κυβέρνηση Μπάιντεν διέθεσε πρόσφατα στο κοινό δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί, καθώς ο καθημερινός αριθμός κρουσμάτων μειώνεται και οι άνθρωποι δεν αισθάνονται την ίδια ανάγκη να ελεγχθούν για κοροναϊό, δεδομένης της υποχώρησης των σκληρών δεικτών και της χαλάρωσης των μέτρων.

Οι άγριες διακυμάνσεις της ζήτησης σε υγειονομικό υλικό ήταν ένα από τα βασικά προβλήματα στην πανδημία, περιλαμβανομένων των εκάστοτε αναγκών σε τεστ, εμβόλια και μέσα προστασίας σε κάθε φάση. Την πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος έθεσε δοκιμαστική λειτουργεία την πλατφόρμα διάθεσης δωρεάν ράπιντ τεστ στον πληθυσμό, τον Ιανουάριο, το COVIDtests.gov έλαβε περισσότερες από 45 εκατομμύρια παραγγελίες. Αντίθετα, σήμερα η υπηρεσία λαμβάνει λιγότερες από 100.000 παραγγελίες τη μέρα αναφορικά με τα τέσσερα δωρεάν πακέτα ράπιντ τεστ που δικαιούται το κάθε νοικοκυριό και παραδίδονται από την Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος βλέπει το πρόγραμμα ως ένα βήμα προς μια βαθύτερη, αλλά πιο ευέλικτη, δοκιμαστική υποδομή που θα εξυπηρετεί τις αυξήσεις της ζήτησης και θα παραμένει σε ετοιμότητα όταν υποχωρούν τα κρούσματα.

Οι Αρχές εκτιμούν ότι η ζήτηση σε τεστ θα ανέβει όσο χαλαρώνουν τα υποχρεωτικά μέτρα, όπως η χρήση μάσκας. «Εάν ο έλεγχος των λοιμώξεων εξακολουθεί να είναι η προτεραιότητά μας, το τεστ είναι το κλειδί», δήλωσε η Δρ Λιάνα Γουέν, πρώην επίτροπος υγείας της Βαλτιμόρης και αναλυτής πανδημίας.

Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται πλέον να παρέχουν οκτώ δωρεάν ράπιντ τεστ ανά άτομο το μήνα. Η κυβέρνηση παρείχε επίσης δωρεάν κατ’ οίκον τεστ μέσω βιβλιοθηκών, κλινικών και άλλων κοινοτικών χώρων. Ο Λευκός Οίκος ζήτησε πρόσφατα από τη βιομηχανία ιδέες σχετικά με τον τρόπο διατήρησης και επέκτασης των κατ’ οίκον τεστ για το υπόλοιπο της χρονιάς.

Το πρόγραμμα τεστ του Μπάιντεν δεν είχε τα επιθυμητά αποτελέσματα εξαιτίας των προκλήσεων και εμποδίων που δημιούργησε η έλευση του πανδημικού κύματος της «Ο» γύρω στα Χριστούγεννα. Έτσι, υπήρχε σοβαρή έλλειψη σε διαγνωστικά τεστ εν μέσω κατακόρυφης αύξησης των κρουσμάτων. Αρκετοί είναι εκείνοι που επικρίνουν το Λευκό Οίκο για την ολιγωρία του στο ζήτημα του προγράμματος διάθεσης δωρεάν ράπιντ τεστ, αφού αυτή την περίοδο δεν είναι τόσο επιτακτική η ανάγκη σε σχέση με δύο μήνες πριν.

Σχετικά Άρθρα