Σκρέκας: Τα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της Ελλάδας
Στην ανακοίνωση έκτακτων μέτρων για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, ειδικά μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας το πρωί της Παρασκευής (25/02), ενώ είχε προηγηθεί νωρίτερα η συνεδρίαση της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε περιέγραψε τα βήματα που έχουν γίνει για να μην υπάρξει πρόβλημα εάν κλείσει η Ρωσία τις στρόφιγγες του φυσικού αερίου και τόνισε ότι τα μέτρα στήριξης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί.
Η τροφοδοσία με φυσικό αέριο συνεχίζεται δίχως διαταραχές, ενώ η ΔΕΠΑ Εμπορίας και οι άλλες εταιρείες που εισάγουν φυσικό αέριο σε συνεχή επικοινωνία με προμηθευτές, όπως είπε ο υπουργός.
Ακόμη υπογράμμισε ότι ότι η χωρητικότητα του τερματικού σταθμού στη Ρεβυθούσα είναι σε υψηλά επίπεδα, χθες κατέπλευσε πλοίο που μετέφερε 108.000 κ.μ. υγροποιημένου φυσικού αερίου, ενώ υπάρχει δυνατότητα αύξησης της ποσότητας φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP.
Σε ό,τι αφορά τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ο κ. Σκρέκας είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα αποθεμάτων λιγνίτη που μπορεί να καλύψει διάστημα άνω των 30 ημερών, ενώ και τα αποθέματα νερού των υδροηλεκτρικών είναι ικανοποιητικά.
Τέλος υπάρχει πάντα η δυνατότητα 5 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής φυσικού αερίου να λειτουργήσουν με ντίζελ.
Ο ΥΠΕΝ ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από τις Βρυξέλλες τη λήψη έκτακτων μέτρων στήριξης των κρατών μελών απέναντι στην κρίση, ενώ χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η ελληνική πρόταση που υποβλήθηκε από τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη περιλήφθηκε στο κείμενο των συμπερασμάτων του συμβουλίου.
Παράλληλα, ο κ. Σκρέκας δήλωσε πως έχει ζητήσει να συγκληθεί εκτάκτως το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να συζητηθεί η λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων στο κόστος ενέργειας.
Όπως επεσήμανε, οι μεγάλες ανατιμήσεις στην ενέργεια αποτελούν πανευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτείται συντονισμένη δράση για την προστασία των Ευρωπαίων πολιτών και των οικονομιών των κρατών – μελών.