Ανδρουλάκης: Το “εύρημα Πολάκης” και η αμηχανία των ίσων αποστάσεων- Η απάντηση του Σφακιανού στον αρχηγό του ΚΙΝ.ΑΛ
Στην προσπάθειά του ο Νίκος Ανδρουλάκης να ενισχύσει την τακτική των “ίσων αποστάσεων” από την κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση εισήγαγε στην πολιτική συζήτηση το “εύρημα Πολάκης”. Ενώ, δηλαδή, ως προς την πιθανότητα να συνεργαστεί μετεκλογικά με τη Ν.Δ επιχειρηματολογεί κατά της κυβέρνησης ως προς τις πολιτικές που ασκεί, για μία αντίστοιχη πιθανότητα συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η βασική αντίρρηση που προτίμησε να διατυπώσει αφορούσε τον οξύ δημόσιο λόγο του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας.
Σε συνέντευξή του το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ άσκησε κριτική τόσο στην κυβέρνηση όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ αναφέρθηκε αρνητικά στον Παύλο Πολάκη. Απαντώντας σε ερώτηση για το προοδευτικό μέτωπο που προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Ανδρουλάκης σχολίασε: «Προοδευτικό μέτωπο με ποιους; Με τον Πολάκη;».
Δεν δόθηκε, προφανώς, η δυνατότητα στον δημοσιογράφο να ρωτήσει τον πρόεδρο του ΚΙΝ.ΑΛ εάν αυτό το “εμπόδιο” συνεργασίας θα μπορούσε να αρθεί στην υποθετική περίπτωση που ο Αλέξης Τσίπρας έθετε σε κατάσταση σιγής (mute) τον Παύλο Πολάκη. Είναι μάλλον βέβαιο πως σε μία τέτοια περίπτωση ο Νίκος Ανδρουλάκης θα έβρισκε κάποιους άλλους λόγους, όμως η εστίαση στο πρόσωπο του Κρητικού (και συντοπίτη του) πολιτικού προδίδει μάλλον αμηχανία να εξηγηθεί η τακτική των “ίσων αποστάσεων”.
Η επίκληση, ωστόσο, του συγκεκριμένου επιχειρήματος προκάλεσε την αντίδραση του Παύλου Πολάκη.
Είπε, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Ανδρουλάκης: «Μας κατηγορούν περί ίσων αποστάσεων. Εμείς πολιτευόμαστε αξιακά, με θέσεις. Δεν θέλουν αποστάσεις από εμάς, μας θέλουν δεκανίκι τους, και ο κ. Τσιπρας και ο κ. Μητσοτάκης. Τελείωσε αυτό. Η παράταξη επέστρεψε δυναμικά, βλέπουμε αυτήν την πολεμική εναντίον μας, η οποία θα κριθεί στις εκλογές. Είμαι πάρα πολύ αισιόδοξος ότι η παράταξή μας θα πάρει καλό ποσοστό γιατί κουράστηκε ο κόσμος από τον τοξικό δικομματισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ». Και πρόσθεσε:
«Και ο κύριος Τσίπρας λέει για προοδευτικό μέτωπο. Προσέξτε. Προοδευτικό μέτωπο με ποιους; Με τον Πολάκη; Ακούστε. Εμείς, σας ξαναλέω, έχουμε αξιακές διαφορές. Θα δεχόμουν εγώ στο κόμμα μου, να είχα στελέχη, που μιλάνε με τα εργαλεία του Όρμπαν και του Κατσίνσκι στην Πολωνία, που έβγαλε χθες απόφαση το Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το Ευρωπαϊκό δικαστήριο έβγαλε μια απόφαση κατά της Ουγγαρίας και της Πολωνίας, γιατί; Γιατί έκαναν αυτά που προτείνει ο κύριος Πολάκης να κάνουν όταν θα γίνουν κυβέρνηση. Είναι αυτό προοδευτικό μέτωπο;»
Η απάντηση Πολάκη
Σε έντονο τόνο, ο κ. Πολάκης σχολίασε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Η απάντησή μου στο Νίκο Ανδρουλάκη: Οι ίσες αποστάσεις σου δεν έχουν σχέση με προοδευτική κατεύθυνση αλλά με διακυβέρνηση Σημίτη..», ενώ σε μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook σημείωσε, αφήνοντας έμμεσες απειλές:
«Νίκο Ανδρουλάκη, όταν στην προσπάθειά σου να ισορροπήσεις στην τακτική που σου έχουν υποδείξει οι επικοινωνιολόγοι περί «ίσων αποστάσεων», συγκρίνεις τις ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ μου για την επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης μέσω ίδρυσης δεύτερης σχολής δικαστών, με την ενοποίηση για τις υποθέσεις διασπάθισης δημοσίου χρήματος της προανάκρισης με την κύρια ανάκριση για να οδηγούνται γρήγορα στη δικαστική αίθουσα τα σκάνδαλα …με τις πρακτικές του Όρμπαν και του Κατσίνσκι, ΕΝΩ δεν έχεις πει ποτέ ούτε λέξη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη..».
Ακολουθεί μια λίστα κατηγοριών εναντίον του πρωθυπουργού και ο κ. Πολάκης καταλήγει: «Αυτό που ευαγγελίζεσαι Νίκο Ανδρουλάκη δεν έχει καμία απολύτως σχέση με προοδευτική κατεύθυνση, αλλά με επάνοδο στο πιο απεχθές πρόσωπο της διακυβέρνησης Σημίτη! ΥΓ: Λόγω του νεαρού της ηλικίας σου και της καταγωγής σου, σήμερα σου απαντώ ευγενικά. Η επόμενη φορά …θα είναι ΑΛΛΙΩΣ!!»
Στην ανάρτησή του στο Facebook ο κ. Πολάκης ανέβασε και σχετικό άρθρο της εφημερίδας «Αυγή», η οποία επίσης επιτίθεται στον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, με τίτλο «Του Ανδρουλάκη του φταίει ο Πολάκης».
Η δύσκολη “επικοινωνία” ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ
Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι υποχρεωμένος να κινείται στο τεντωμένο σχοινί της αυτονομίας με ίσες αποστάσεις από τη Ν.Δ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Θα ήταν άλλωστε πολιτικά αυτοκτονικό και πρόωρο να ανοίξει τα χαρτιά του, αφενός γιατί η δημοσκοπική άνοδος πρέπει να προστατευτεί από βιαστικές “προσχωρήσεις” στην μία ή την άλλη πλευρά, και, αφετέρου, επειδή πρακτικά δεν έχει κανένα λόγο να κάνει κάτι τέτοιο τώρα, πριν, δηλαδή, την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής όταν θα έχουν διαμορφωθεί οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί.
Κάποιοι θυμούνται πως επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν ξεδιπλώθηκε η τακτική διεύρυνσης προς την κεντροαριστερά με την ίδρυση της Προοδευτικής Συμμαχίας, στελέχη του Κουμουνδούρου απαντούσαν στα σενάρια συνεργασίας με την αναφορά στα “βαρίδια” Βενιζέλος και Λοβέρδος. Αυτά έχουν ξεχαστεί. Ο μεν Ευάγγελος Βενιζέλος ενισχύει τον ρόλο του “stateman” διαφοροποιούμενος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Ν.Δ χωρίς να εξαπολύει πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ (με εξαίρεση, φυσικά, την υπόθεση Novartis στην οποία ενεπλάκη μέσω της πρότασης για προανακριτική από την προηγούμενη κυβέρνηση), ο δε Ανδρέας Λοβέρδος τελεί σε πολιτική αγρανάπαυση, αναμένοντας να δει πως θα εξελιχθεί η στάση του νέου προέδρου του ΚΙΝ.ΑΛ. Είναι άλλωστε νωπή η ήττα του στις εσωκομματικές εκλογές.
Ο Αλέξης Τσίπρας διαχωρίζει μεν την θέση του από το ύφος Πολάκη, δεν πρόκειται, ωστόσο, να “αδειάσει” τον πρώην υπουργό. Οι “μετοχές” του στο αριστερό ακροατήριο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ανεβασμένες, την ίδια ώρα, όμως, για το κεντρώο ακροατήριο αποτελεί μια εστία δυσαρέσκειας. Η διαχείριση του θέματος δεν είναι εύκολη και η ισορροπία είναι λεπτή, ακόμα κι αν ο Σφακιανός πολιτικός δημιουργεί αντι-συσπειρώσεις ακόμα και εντός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.