Τι σημαίνει επαναλοίμωξη από Covid και πως διαπιστώνεται – Εξηγεί στο libre ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

 Τι σημαίνει επαναλοίμωξη από Covid και πως διαπιστώνεται – Εξηγεί στο libre ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης

Τα αυξημένα περιστατικά ατόμων που νόσησαν με κοροναϊό και μέσα σε λίγους μήνες ή και εβδομάδες νόσησαν ξανά προκαλούν πολλά ερωτήματα για τις πιθανότητες επαναλοίμωξης, το χρονικό διάστημα που μπορεί να συμβεί μετά την πρώτη λοίμωξη από Covid και το πώς αυτή επιβεβαιώνεται εργαστηριακά.

Ρούλα Σκουρογιάννη

Διευκρινίσεις έδωσε στο libre ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, πάνω στις αναφορές που έκανε πρόσφατα στην ενημέρωση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ότι ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη, κάτι που τη διαχωρίζει από τη χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid. 

«Για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα εάν πρόκειται για επαναλοίμωξη πρέπει να εξετάσουμε στο 2ο PCR test το φορτίο (δηλαδή το ενδεχόμενο να υπάρχει υπόλειμμα του ιού από την περασμένη λοίμωξη και η δεύτερη λοίμωξη είναι γρίπη ή ρινοϊός)», εξηγεί ο κ. Μαγιορκίνης. 
«Η εξέταση PCR κάνει 2 μήνες περίπου για να αρνητικοποιηθεί τελείως. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η PCR αρνητικοποιείται και μετά από 6 μήνες. Δε σημαίνει ότι στους 6 μήνες δεν υπάρχει πιθανότητα να κολλήσει το άτομα κάποιο άλλο ιό. Άρα, ελέγχουμε, μελετάμε την PCR και βγαίνει το συμπέρασμα εάν πρόκειται για επαναλοίμωξη. Δεν βγαίνει ασφαλές συμπέρασμα μόνο από το self-test.  

Είναι άλλο το κλινικό και άλλο το επιδημιολογικό κριτήριο που τίθεται. Το επιδημιολογικό κριτήριο είναι να περιμένουμε 3 μήνες γιατί πολλές φορές βγαίνουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα».  

Αφορμή για τη σχετική συζήτηση που έγινε τις τελευταίες ημέρες, έδωσε μία ανάλυση στις επαναμολύνσεις που έχουν καταγραφεί στο Κατάρ και δημοσιεύθηκε πρόσφατα ως επιστολή στον εκδότη στο περιοδικό New England Journal of Medicine και εκτιμάει κατά πόσο προηγούμενη λοίμωξη προστατεύει έναντι πιθανών επαναμολύνσεων. Η μελέτη ανέδειξε, όπως και άλλες παρόμοιες μελέτες, την υψηλότερη ικανότητα της Όμικρον να διαφεύγει της επαναμόλυνσης, όπως αναφέρει ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η επαναμόλυνση με τα στελέχη Άλφα, Βήτα και Δέλτα

Πιο συγκεκριμένα για τα στελέχη Άλφα, Βήτα και Δέλτα η προηγούμενη λοίμωξη προστάτεψε από συμπτωματική επαναλοίμωξη σε επίπεδα υψηλότερα από 85%, ενώ με την μετάλλαξη Όμικρον αυτό το επίπεδο πέφτει στο 56%.

Ωστόσο, στην ίδια ανάλυση, φαίνεται ότι προσφέρεται σημαντική προστασία έναντι βαριάς νόσου και Covid-19 αν και ο αριθμός των βαριά νοσούντων στη συγκεκριμένη μελέτη ήταν πολύ μικρός.

Σχετικά Άρθρα