Ουκρανικό: Το σκληρό διπλωματικό πόκερ – Οι μεταναστευτικές ροές και το ατύχημα που είναι τόσο κοντά όσο ποτέ
Σε πλήρη εξέλιξη είναι το διπλωματικό όπως και το στρατιωτικό θρίλερ στην ανατολική ουκρανία με ένθεν κακείθεν κατηγορίες και δηλώσεις των παιχτών της σκληρής σκακιέρας των γεωπολιτκών εξελίξεων. Την ίδια ώρα, δεκάδες χιλιάδες πολίτες εγκαταλείπουν τις θερμές περιοχές, προς τη Ρωσία, τις στρατιωτικές δυνάμεις να αναπτύσσονται στην οριογραμμή Ντόνεσκ και Λουχανσκ με το “ατύχημα” να μοιάζει τόσο κοντά όσο ποτέ άλλοτε στο παρελθόν.
Το Κίεβο κατηγορεί τη Μόσχα ότι στέλνει μισθοφόρους στο Ντονμπάς για να δυναμιτίσει το κλίμα, ενώ οι ρωσικές αρχές υποστηρίζουν ότι όλμοι από τα ουκρανικά σύνορα χτύπησαν κτίριο στο Ροστόφ
Εκρήξεις, πυρά πυροβόλων, σειρήνες και εντολές για επιστράτευση από τους Ρωσόφωνους αυτονομιστές του Ντονμπάς εντείνουν το πολεμικό κλίμα στην ανατολική Ουκρανία. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες καλούν τους πολίτες τους να φύγουν από την Ουκρανία.
Ισχυρές εκρήξεις συντάραξαν το βράδυ της Παρασκευής την πόλη του Λουχάνσκ, αλλά και βόρεια του Ντονέτσκ, ενώ εκατοντάδες άμαχοι απομακρύνονται προς την Ρωσία.
Οι ουκρανικές αρχές κατηγορούν τη Ρωσία ότι στέλνει μισθοφόρους στο Ντονμπάς με σαφή στόχο τη δημιουργία προβοκάτσιας, προκειμένου να βρει αφορμή για να επιτεθεί, ενώ οι ρωσικές αρχές καταγγέλλουν ότι όλμοι από τα ουκρανικά σύνορα χτύπησαν κτίριο στη ρωσική πόλη Ροστόφ.
Παράλληλα, η Μόσχα συνεχίζει να καταγγέλλει τη Δύση ότι διαδίδει ψέματα εις βάρος της και – όπως ήταν αναμενόμενο – επιμένει στην απαίτησή της να σταματήσει το ΝΑΤΟ να διευρύνεται προς ανατολάς, «κυκλώνοντας» τα σύνορά της με τυχόν ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ζητά από τη Δύση να σεβαστεί τις εγγυήσεις που έχει ζητήσει η Μόσχα περί της μη εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
Από τύχη γλίτωσε Ουκρανός υπουργός
Οβίδες όλμου έπεσαν κοντά στο σημείο όπου βρισκόταν ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας, Ντένις Μοναστίρσκι, ο οποίος πραγματοποιούσε περιοδεία στη γραμμή του μετώπου, στα ανατολικά της χώρας, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.
Το επεισόδιο αυτό, από το οποίο δεν τραυματίστηκε κανείς, σημειώθηκε κοντά στο χωριό Νοβολουγκάνσκε, στην περιοχή του Ντονέτσκ, στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές, όπου ο υπουργός πραγματοποιούσε περιοδεία συνοδευόμενος από Ουκρανούς βουλευτές.
Οι οβίδες εξερράγησαν τη στιγμή που ο Μοναστίρσκι έφευγε από τις τάφρους που χωρίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις από τους αυτονομιστές, αφού προηγουμένως παραχώρησε συνέντευξη στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Μάλιστα, η ομάδα των αξιωματούχων του ουκρανικού στρατού και των δημοσιογράφων διεθνών μέσων ενημέρωσης χρειάστηκε να μεταφερθούν σε καταφύγιο, δήλωσε η εκπρόσωπος του κόμματος του Ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χωρίς να δίνει περεταίρω πληροφορίες.
Η Ουκρανία καταγγέλει την παρουσία ρώσων μισθοφόρων
Νωρίτερα, ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι μισθοφόροι έχουν φθάσει στην υπό τον έλεγχο των αυτονομιστών ανατολική Ουκρανία, για να πραγματοποιήσουν προβοκάτσιες με τη συνεργασία των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών με τη Μόσχα πάντως να αρνείται την ανάμειξή της σε τέτοιες επιχειρήσεις.
«Ο στόχος αυτών των προκλήσεων θα είναι φυσικά να κατηγορηθεί η Ουκρανία για περαιτέρω κλιμάκωση», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο στρατός.
Δύο νεκροί Ουκρανοί στρατιώτες
Την ίδια ημέρα (Σάββατο 19/2), ο ουκρανικός στρατός ανέφερε ότι σκοτώθηκε και δεύτερος στρατιώτης στην ανατολική Ουκρανία.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα είχε ανακοινώσει τον πρώτο θάνατο στρατιώτη, σε βομβαρδισμούς από φιλορώσους αυτονομιστές το πρωί στην περιοχή.
«Κατά τη διάρκεια βομβαρδισμού, ένας Ουκρανός στρατιώτης τραυματίσθηκε θανάσιμα από θραύσμα οβίδας», επιβεβαίωσε η στρατιωτική διοίκηση στην ανατολική Ουκρανία.
Σύμφωνα με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου, αναφέρθηκαν 70 παραβιάσεις, στις 60 εκ των οποίων χρησιμοποιήθηκαν «όπλα που απαγορεύονται από τις συμφωνίες του Μινσκ». Ως αποτέλεσμα, δύο Ουκρανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν θανάσιμα και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν.
Η Ουκρανική Επιχείρηση Ενωμένες Δυνάμεις στο Ντονμπάς διαβεβαίωσε ότι «ελέγχει την κατάσταση και απαντά καταλλήλως στις πιθανές απειλές του εχθρού».
Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ κατηγόρησαν τον ουκρανικό στρατό για παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός. Σύμφωνα με τις αυτονομιστικές αρχές του Λουγκάνσκ, τις τελευταίες 24 ώρες οι Ουκρανοί στρατιώτες παραβίασαν 31 φορές την εκεχειρία και βομβάρδισαν 16 οικισμούς.
Σε μία μάλιστα από αυτές τις περιπτώσεις, οβίδες όλμου έπεσαν σε νηπιαγωγείο χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα ή τραυματισμοί.
Επιμένουν οι ΗΠΑ να ισχυρίζονται για επικείμενη επίθεση της Ρωσίας
Μέσα σε όλα αυτά, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, με διάγγελμά του για την ουκρανική κρίση, ανακοίνωσε ότι περιμένει ρωσική επίθεση, όχι στην ανατολική Ουκρανία, αλλά στην πρωτεύουσα της χώρας, Κίεβο!
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως παρότι προβλέπει (;) επίθεση στην καρδιά της Ουκρανίας, ο Μπάιντεν συνεχίζει να διαβεβαιώνει – κυρίως τον λαό του – πως δεν θα στείλει στρατό και πως η μόνη του αντίδραση απέναντι στον «πολεμοχαρή» Πούτιν θα είναι αυστηρές κυρώσεις… αλλιώτικες από τις άλλες.
Ο Μπάιντεν αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς της Ρωσίας για απειλές εναντίον του ρωσόφωνου πληθυσμού στα ανατολικά της χώρας και στη συγκέντρωση στρατευμάτων που επιχειρείται στα σύνορα, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο Πούτιν έχει αποφασίσει να εισβάλει στην Ουκρανία.
Μάλιστα, ανέφερε πως είναι εξαιρετικά πιθανή μία επίθεση στο Κίεβο τις επόμενες ημέρες.
Δεν υπάρχουν στοιχεία για επίθεση της Ουκρανίας στο Ντονμπάς
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε, επίσης, ότι έχει αυξηθεί η ρωσική παραπληροφόρηση, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία.
Σημείωσε ακόμα ότι οι αναφορές που προωθούνται στον ρωσικό λαό, ότι η Ουκρανία σχεδιάζει να εξαπολύσει επίθεση στο ελεγχόμενο από τους αυτονομιστές Ντονμπάς, στερούνται στοιχείων. Είπε μάλιστα ότι οι ισχυρισμοί αυτοί αψηφούν τη λογική.
«Όλα αυτά συνάδουν με την πρακτική που έχουν χρησιμοποιήσει οι Ρώσοι στο παρελθόν», δήλωσε ο Μπάιντεν. «Αυτό είναι επίσης σύμφωνο με το σενάριο προσχημάτων, για το οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοι και εταίροι μας προειδοποιούν εδώ και εβδομάδες», συνέχισε ο Μπάιντεν.
Προσέθεσε ακόμα ότι οι ΗΠΑ είδαν μια αύξηση των παραβιάσεων της εκεχειρίας στην ανατολική Ουκρανία.
Όπως είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν στρατεύματα σε μία τέτοια περίπτωση, αλλά η Δύση είναι ενωμένη και αποφασισμένη να σταθεί απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο και να επιβάλει κυρώσεις.
Δηλώσεις Μπλίνκεν
Στο ίδιο πλαίσιο ήταν και η δηλώσεις Μπλίκνεν με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ να χαρακτηρίζει της ρωσική στρατηγική με ένα φίδι που ξεδιπλώνεται και ετοιμάζεται να επιτεθεί.
Νέα συνάντηση των ΥΠΕΞ Ρωσίας και ΗΠΑ
Ο Μπάιντεν σημείωσε, πάντως, ότι η Ρωσία συμφώνησε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, θα συναντηθούν στις 24 Φεβρουαρίου στην Ευρώπη.
«Αλλά αν η Ρωσία αναλάβει στρατιωτική δράση πριν από αυτή την ημερομηνία, θα είναι σαφές ότι έχει κλείσει την πόρτα στη διπλωματία», προειδοποίησε.
«Θα έχουν επιλέξει τον πόλεμο και θα πληρώσουν βαρύ τίμημα γι’ αυτό. Όχι μόνο από τις κυρώσεις, που εμείς και οι σύμμαχοί μας θα επιβάλουμε στη Ρωσία, αλλά και από τη μεγαλύτερη οργή που θα τους προκαλέσει ο υπόλοιπος κόσμος».
Ζελένσκι στο CNN: Ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο
«Ένας βομβαρδισμός, ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο», δηλώνει από την πλευρά του ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, μιλώντας στο CNN.
Ερωτηθείς σχετικά με πιθανές ρωσικές προκλήσεις ή επιχειρήσεις προβοκάτσιας ως πρόσχημα εισβολής, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, μιλώντας στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, επεσήμανε ότι «οποιεσδήποτε προκλήσεις είναι πολύ επικίνδυνες».
«Θεωρώ ότι το πιο περίπλοκο ζήτημα είναι ότι στην Κριμαία, στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη του Ντονμπάς κατά μήκος της Ουκρανίας και της Ρωσίας, υπάρχουν 30-35.000 στρατιώτες στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη. Συνεπώς, οι προκλήσεις είναι, πράγματι, πολύ επικίνδυνες, εφόσον υπάρχει αυτός ο αριθμός στρατευμάτων. Ένας βομβαρδισμός, ένας πυροβολισμός μπορεί να οδηγήσει σε πόλεμο», τόνισε.
Αυτονομιστές: Οργανωμένη μεταφορά πληθυσμού προς τη Ρωσία
Ο φιλορώσος ηγέτης της αποσχισθείσας Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ, Ντένις Πουσίλιν, μιλώντας την Παρασκευή στους New York Times έθεσε τη δική του εκδοχή για το τι επακολουθεί:
«Πολύ σύντομα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, θα διατάξει τον στρατό να προχωρήσει σε επίθεση, με σχέδιο εισβολής στο έδαφος του Ντονέτσκ και των λαϊκών δημοκρατιών του Λουχάνσκ», είπε σε βίντεο που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο, προσθέτοντας: «Από σήμερα, 18 Φεβρουαρίου, οργανώνεται μια μαζική οργανωμένη μεταφορά πληθυσμού στη Ρωσία».
Υποστηρίζοντας ότι ο ουκρανικός στρατός επρόκειτο να ξεκινήσει μεγάλης κλίμακας επίθεση, οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές κάλεσαν ωστόσο σε εκκένωση των περιοχών τους, για να διαψευστούν άμεσα από το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας, που χαρακτήρισε ψευδή τον ισχυρισμό και μίλησε για τέχνασμα, το οποίο προσφέρει πρόσχημα στη Ρωσία να εισβάλει.
Απευθυνόμενη στους κατοίκους από τις αποσχισθείσες περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ, η ουκρανική κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι «δεν απειλούνται από το Κίεβο, αφού υπήρξαν Ουκρανοί».
Γενική επιστράτευση στις ρωσόφωνες περιοχές
Παράλληλα, με βιντεοσκοπιμένο μήνυμά του, κάλεσε τους έφεδρους παρουσιαστούν στα στρατολογικά γραφεία. “Σήμερα, υπέγραψα το διάταγμα γενικής κινητοποίησης», τόνισε ο Ντένις Πουσίλιν.
Η αναγγελία αυτή του κ. Πουσίλιν καταγράφεται ενώ οι παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διαπίστωσαν «θεαματική αύξηση» της βίας κατά μήκος της γραμμής του μετώπου των φιλορώσων αυτονομιστών και των κυβερνητικών στρατευμάτων.
Οι αρχές της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντονέτσκ ανέφεραν ακόμη σήμερα πως βολές του πυροβολικού του κυβερνητικού στρατού της Ουκρανίας προκάλεσαν ζημιές σε σταθμό ύδρευσης στην περιφέρεια, στη Βασίλιεβκα, ο οποίος εξυπηρετεί περιοχές και στις δύο πλευρές της γραμμής οροθεσίας, ενώ βαρύ πυροβολικό έπληξε χωριά.
Η ηλεκτροδότηση σε μέρος της περιοχής επίσης διακόπηκε.
Η κατάσταση στη γραμμή επαφής στις «λαϊκές δημοκρατίες» του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ έχει επιδεινωθεί ραγδαία από προχθές Πέμπτη το πρωί, με σφοδρά πυρά πυροβόλων και ολμοβόλων. Οι αρχές στο Λουγκάνσκ ανακοίνωσαν πως απομακρύνουν τους αμάχους.
Ρωσική βοήθεια στους μετανάστες
Τέλος, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή σήμερα Παρασκευή στον υπουργό Εκτάκτων Αναγκών να ταξιδέψει στη νοτιοανατολική Ρωσία για να οργανώσει τη διαμονή των κατοίκων που εγκαταλείπουν τις δύο αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες της ανατολικής Ουκρανίας, όπως και να δοθεί οικονομική βοήθεια 10.000 ρουβλίων, -116 ευρώ- στον κάθε πρόσφυγα που φθάνει στην περιοχή του Ροστόφ.
Ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε την εντολή αυτή ανταποκρινόμενος στην παράκληση του κυβερνήτη της περιοχής του Ροστόφ Βασίλι Γκόλουμπεφ, ο οποίος του ζήτησε να μεριμνήσει για την παροχή έκτακτης βοήθειας λόγω της απροσδόκητης μεγάλης εισροής προσφύγων.
«Ο Πούτιν μίλησε τηλεφωνικά με τον εκτελούντα χρέη υπουργού Εκτάκτων Αναγκών, Αλεξάντερ Τσουπριγιάν, και του έδωσε εντολή να μεταβεί επειγόντως στην περιοχή του Ροστόφ για να οργανώσει επιτόπιες εργασίες για τη δημιουργία συνθηκών διαμονής, την παροχή ζεστών γευμάτων και ό,τι χρειάζεται, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής περίθαλψης» δήλωσε εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.
«Επίσης ο Ρώσος πρόεδρος έδωσε εντολή στη ρωσική κυβέρνηση να διασφαλίσει επειγόντως ότι κάθε πρόσφυγας που φτάνει στην περιοχή από το Ντονμπάς θα λαμβάνει 10.000 ρούβλια», πρόσθεσε ο Πεσκόφ.
Η περιοχή του Ροστόφ διαθέτει επαρκή εμπειρία για να δεχθεί πρόσφυγες από τις αυτοανακηρυχθείσες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ της Ουκρανίας, ενώ μπορούν να τους εξασφαλίσουν όλα τα απαραίτητα, δήλωσε σήμερα στο πρακτορείο TASS ο πρώτος αναπληρωτής πρόεδρος της αρμόδιας επιτροπής της Κρατικής Δούμας (κάτω βουλή) για υποθέσεις της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, ευρασιατικής ολοκλήρωση και σχέσεων με τους ομογενείς Βίκτορ Βοντολάτσκι.
Ο ίδιος είπε ότι η περιοχή του Ροστόφ είχε ήδη αντιμετωπίσει παρόμοιο ζήτημα το 2014 όταν είχε δεχθεί έναν μεγάλο αριθμός προσφύγων από τις αυτοανακηρυχθείσες δημοκρατίες του Ντονμπάς.