Νέα έρευνα – Πως η Βιταμίνη D συνδέεται με τον κοροναϊό

 Νέα έρευνα – Πως η Βιταμίνη D συνδέεται με τον κοροναϊό

Μια νέα μελέτη που εξετάζει τα επίπεδα βιταμίνης D πριν από τη μόλυνση επιβεβαιώνει τη σύνδεσή τους με το σοβαρό COVID-19.

Οι ερευνητές λένε ότι τα ευρήματά τους δεν υπονοούν απαραίτητα ότι η θεραπεία με βιταμίνη D θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του COVID-19, αν και προτείνουν ότι είναι σοφό να διατηρηθούν τα φυσιολογικά επίπεδα.

Χαμός στο Twitter – Ο Σκλαβενίτης γέμισε με τρόφιμα το σπίτι της 70χρονης

Η ύπαρξη επαρκών επιπέδων βιταμίνης D είναι σημαντική για την προαγωγή υγιών οστών και δοντιών. Πολύ λίγο από αυτό συνδέεται με διαβήτη, αυτοάνοσα, καρδιαγγειακά και μολυσματικά νοσήματα. Μεταξύ αυτών είναι και το COVID-19.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Bar Ilan και στο Ιατρικό Κέντρο Galilee στο Ισραήλ δημοσίευσαν μια μελέτη που εξετάζει τη σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της σοβαρότητας του COVID-19 για 253 άτομα που εισήχθησαν στο νοσοκομείο. με τον COVID-19 Οι ερευνητές βρήκαν αρχεία που υποδεικνύουν τα επίπεδα βιταμίνης D πριν αποκτήσουν λοίμωξη από SARS-CoV-2 και πάνε στο νοσοκομείο.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D πριν από τη μόλυνση είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρό COVID-19 από εκείνους με υψηλά επίπεδα βιταμίνης D.

Ο χρόνος μετράει

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης είναι ο Δρ. Amiel Dror, ερευνητής του Ιατρικού Κέντρου Galilee και του Bar Ilan. Είπε στο Medical News Today γιατί υποψιάζεται ότι προηγούμενες έρευνες που διερεύνησαν τη σύνδεση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D και του COVID-19 ήταν ασαφείς και μάλιστα αντιφατικές:

«Η πλειοψηφία των μελετών (τουλάχιστον στο πρώιμο στάδιο της πανδημίας) έχει αντιμετωπίσει τη βιταμίνη D στο πλαίσιο της οξείας ιογενούς λοίμωξης. Αυτές οι μελέτες είχαν στόχο να αξιολογήσουν εάν η χαμηλή βιταμίνη D κατά την παρουσίαση στο νοσοκομείο σχετίζεται με την έκβαση της νόσου COVID-19. Η μέτρηση της βιταμίνης D [κατά τη διάρκεια] της ασθένειας COVID-19 ενός ασθενούς αντιπροσωπεύει το επίπεδο βιταμίνης D σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή».

Ο Δρ Dror είπε ότι όταν κάποιος μετράει τα επίπεδα βιταμίνης D ενός ατόμου που έχει ήδη λοίμωξη από SARS-CoV-2, είναι δύσκολο να γνωρίζει εάν ο COVID-19 καταστέλλει τη βιταμίνη D ή εάν η έλλειψή της επιδεινώνει τη μόλυνση.

Ο Δρ Dror εξήγησε ότι «η βιταμίνη D υφίσταται ενεργοποίηση στο ήπαρ για να γίνει ενεργή. Πολλοί ασθενείς με COVID-19 υποφέρουν από διαταραχή της ηπατικής λειτουργίας που καταργεί την ικανότητα ενεργοποίησης της βιταμίνης D κατά τη διάρκεια της ασθένειας».

Ο Δρ. Iacopo Chiodini, αναπληρωτής καθηγητής ενδοκρινολογίας στο Università degli Studi di Milano της Ιταλίας, είπε στο MNT ότι οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμη διαπιστώσει πώς η βιταμίνη D μπορεί να βοηθήσει στη συγκράτηση του COVID-19, ακόμη και αν υπάρχει αρκετή ποσότητα. Ο Δρ Chiodini δεν συμμετείχε στη μελέτη.

Ο Δρ Chiodini πρότεινε ότι η βιταμίνη D μπορεί να δράσει, για παράδειγμα, ως ρυθμιστής της καταιγίδας κυτοκινών που οδηγεί σε βλάβη των πνευμόνων και εξέλιξη της νόσου ή σε δραστηριότητα ουδετερόφιλων, «μειώνοντας έτσι την υπερβολική ενεργοποίηση και στρατολόγησή τους στον φλεγμονώδη πνεύμονα».

Υπέθεσε επίσης ότι η βιταμίνη D θα μπορούσε να προστατεύσει την ακεραιότητα και να επιδιορθώσει τον φραγμό του πνευμονικού επιθηλίου ή να μειώσει τον κίνδυνο πνευμονικής και συστηματικής θρόμβωσης που παρατηρείται σε σοβαρό COVID-19.

Πέρα από αυτό, είπε ο Δρ Chiodini:«Η ανεπάρκεια βιταμίνης D μπορεί να είναι μια ένδειξη για ένα ευρύ φάσμα χρόνιων καταστάσεων υγείας ή παραγόντων συμπεριφοράς που αυξάνουν ταυτόχρονα τη σοβαρότητα της νόσου COVID-19 και τους κινδύνους θνησιμότητας».

Μελέτη συμπληρωμάτων βιταμίνης D

Ένας δεύτερος τομέας όπου η προηγούμενη έρευνα έχει αποδειχθεί ασαφής αφορά το εάν η συμπλήρωση βιταμίνης D κατά τη διάρκεια ασθένειας με COVID-19 έχει αξία. Ο Δρ Dror ανέφερε μια μελέτη στην οποία οι ασθενείς έλαβαν συμπληρωματική βιταμίνη D περίπου 10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων του COVID-19:

«Προφανώς, δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι μια τόσο καθυστερημένη παρέμβαση δεν θα άλλαζε τόσο πολύ την παρατηρούμενη πορεία της νόσου. Όταν μια μελέτη στοχεύει στον προσδιορισμό της επίδρασης της θεραπείας με βιταμίνη D, [εγώ] θα συνιστούσα έναν σχεδιασμό μελέτης με προγενέστερη παρέμβαση/θεραπεία και όχι 5-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, όταν το σώμα έχει ήδη υποστεί σοβαρή δυσφορία».

Στη νέα μελέτη, το ερώτημα παραμένει αναπάντητο. Όπως υπενθύμισε ο Δρ Chiodini στο MNT, «μια συσχέτιση μεταξύ της ανεπάρκειας βιταμίνης D πριν από τη μόλυνση και της σοβαρότητας του COVID-19 δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η θεραπεία με βιταμίνη D θα επηρεάσει τα αποτελέσματα του COVID-19».

Ένα κομμάτι του παζλ βιταμίνης D/COVID-19
Αφού λάβαμε υπόψη μια ποικιλία άλλων πιθανών παραγόντων, είπε ο Dr. Dror, «Η επίδραση της βιταμίνης D ήταν τόσο ισχυρή και εντοπίστηκε σε κάθε μοντέλο πολυπαραγοντικής παλινδρόμησης που δοκιμάσαμε ως ο πιο σημαντικός ανεξάρτητος παράγοντας στη σοβαρότητα της νόσου και τη θνησιμότητα».

Ο Δρ Dror σημείωσε ότι η μελέτη του είναι παρατηρητική και πρόσθεσε: «Συμφωνώ απόλυτα ότι οι τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές είναι ζωτικής σημασίας για να δείξουν την αιτιότητα» μεταξύ των αποτελεσμάτων της βιταμίνης D και του COVID-19.

Συνέχισε: Συνολικά, συνιστώ στους ανθρώπους να διατηρούν τη βασική τους βιταμίνη D σε φυσιολογικά επίπεδα και σίγουρα να αποφεύγουν το επίπεδο ανεπάρκειας των 20 νανογραμμαρίων ανά χιλιοστόλιτρο (ng/ml). Αυτές οι συστάσεις υπάρχουν ήδη ανεξάρτητα από την πανδημία COVID-19. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, θα επιμείνω ιδιαίτερα σε αυτές τις συστάσεις».

Σχετικά Άρθρα