Πόλεμος στην Ουκρανία: Πληροφόρηση ή προπαγάνδα; – Η κρίση συνεχίζεται με αντιφατικές διαρροές εκατέρωθεν
Η κρίση παραμένει, με τους δυτικούς να μην εμπιστεύονται τη Ρωσία, η οποία διατείνεται σε όλους τους τόνους ότι όχι μόνο δεν έχει σκοπό να εισβάλει στον γείτονά της, αλλά και ότι θα αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από τα σύνορα, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι ασκήσεις. Η Ρωσία «αύξησε» την παρουσία δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία κατά τουλάχιστον «7.000 στρατιωτικούς», ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν εκεί χθες Τετάρτη (16.02.2022), δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, χαρακτηρίζοντας «ψευδή» τη ρωσική ανακοίνωση για αποχώρηση δυνάμεων.
- «Χθες οι Ρώσοι ανακοίνωσαν πως απέσυραν στρατεύματα από τα σύνορα με την Ουκρανία (…). Γνωρίζουμε τώρα ότι αυτό είναι ψευδές. Στην πραγματικότητα έχουμε πλέον επιβεβαιώσει ότι τις τελευταίες ημέρες η Ρωσία αύξησε την παρουσία της κατά μήκος των ουκρανικών συνόρων κατά ως και 7.000 στρατιωτικούς, ορισμένοι από τους οποίους έφθασαν σήμερα» (σ.σ.: χθες Τετάρτη), επέμεινε ο ίδιος, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί σε δημοσιογράφους.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος τόνισε ακόμη ότι η Μόσχα θα μπορούσε «ανά πάσα στιγμή» να διεξαγάγει κάποια επιχείρηση που θα της χρησίμευε ως πρόσχημα για να προχωρήσει σε εισβολή στην Ουκρανία και πρόσθεσε: «η Ρωσία λέει πως θέλει να βρεθεί διπλωματική λύση, αλλά οι πράξεις της υποδεικνύουν το αντίθετο».
«Ελπίζουμε ότι θα αλλάξει κατεύθυνση προτού εξαπολύσει έναν καταστροφικό πόλεμο».
Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, η επιχείρηση για να βρεθεί πρόσχημα μπορεί να πάρει «διαφορετικές μορφές», όπως μια «πρόκληση» στην περιφέρεια Ντονμπάς ή μια υποτιθέμενη «εισβολή» στο ρωσικό έδαφος.
Σημειώνοντας πως αναμένει «κι άλλες ψευδείς ειδήσεις από τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης τις προσεχείς ημέρες», ο αξιωματούχος υπογράμμισε «ελπίζουμε ο κόσμος να είναι έτοιμος».
- Παράλληλα ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, προειδοποίησε ότι Ρώσοι αξιωματούχοι «φυτεύουν» αφηγήματα στον Τύπο, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως πρόσχημα για μια εισβολή στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας ότι κυκλοφορούν πολλοί ψευδείς ισχυρισμοί. Η Ουάσιγκτον ανησυχεί συγκεκριμένα για τον ισχυρισμό του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν ότι διαπράττεται «γενοκτονία» στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
Σε αυτό το πλαίσιο, εκτός από το προσωπικό της πρεσβείας της στο Κίεβο και την έκκληση που έγινε τις προηγούμενες ημέρες για αποχώρηση όλων των Αμερικανών από την Ουκρανία, η Ουάσιγκτον -σε μια περίεργη κίνηση- απομάκρυνε και τους κατασκόπους της CIA από το Κίεβο.
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ επανέλαβε ότι «η ρωσική απειλή είναι εδώ, είναι πραγματική», ενώ διαβεβαίωσε μάλιστα ότι είδε «δυνάμεις που θα ήταν στην πρώτη γραμμή μιας πιθανής επίθεσης (…) και συνεχίζουν να συγκεντρώνονται στα σύνορα».
Στο παιχνίδι της δυτικής πληροφόρησης -ή προπαγάνδας, όπως λένε οι Ρώσοι- μπήκε το βράδυ της Τετάρτης και η Εσθονία, αφού οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας βλέπουν όχι μόνο ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα, αλλά και υπαρκτό ενδεχόμενο ρωσικής εισβολής, το οποίο συγκεκριμενοποιούν μάλιστα:
- Θα καταληφθούν περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος και όχι μεγάλες πόλεις, που ούτως ή άλλως είναι δύσκολο να παραμείνουν υπό κατοχή.
Στο ίδιο πλαίσιο κινούνται κι άλλες δυτικές χώρες, όπως η Γαλλία, με τον ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντιράν να δηλώνει ότι όχι μόνο δεν απομακρύνονται τα ρωσικά στρατεύματα, αλλά στα σύνορα καταφθάνουν κι άλλες μονάδες, ενώ οι ανακοινώσεις του Κρεμλίνου περί απόσυρσης μονάδων «πρέπει να επαληθευτούν». Ο ίδιος επέμεινε: «Υπάρχουν ακόμη τόσες (πολλές) δυνάμεις και τα γυμνάσια συνεχίζονται».
«Όλες οι προϋποθέσεις υφίστανται για μια επιχείρηση μαζικής επέμβασης των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία» επανέλαβε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, και συμπλήρωσε: «Αραγε ο πρόεδρος Πούτιν αποφάσισε να το κάνει; Όχι, σε κάθε περίπτωση, όχι αυτή τη στιγμή».
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον από την πλευρά του δήλωσε επίσης ότι υπάρχουν «ελάχιστες αποδείξεις» για την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από τα ουκρανικά σύνορα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Εξάλλου, αργά το βράδυ της Τετάρτης, τοποθετήθηκε σε μια σπάνια δήλωσή του και ο επικεφαλής της στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών της Βρετανίας, ο οποίος ανέφερε ότι «σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της, η Ρωσία εξακολουθεί να ενισχύει τις στρατιωτικές δυνατότητές της κοντά στην Ουκρανία» κάνοντας λόγο για επιπλέον «τεθωρακισμένα οχήματα, ελικόπτερα και κινητή νοσοκομειακή μονάδα» που εθεάθησαν να κινούνται προς τα ουκρανικά σύνορα. «Η Ρωσία έχει στρατιωτικές δυνάμεις έτοιμες για να επιχειρήσει εισβολή στην Ουκρανία», προειδοποίησε.
«Φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει να ενισχύει τη στρατιωτική παρουσία της», είπε χαρακτηριστικά και ο Γενς Στόλτενμπεργκ κατά την έναρξη της συνόδου των υπουργών Άμυνας των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες.
«Έχουμε αναπτύξει περισσότερα στρατεύματα, αεροπλάνα και πλοία στο ανατολικό τμήμα. Έχουμε αυξήσει την ετοιμότητα της Δύναμης Αντίδρασης του ΝΑΤΟ και έχουμε ενισχύσει τις ομάδες μάχης μας στην περιοχή της Βαλτικής» είπε ο γενικός γραμματέας, σημειώνοντας ότι επιπλέον αμερικανικά στρατεύματα αναπτύσσονται μαζί με άλλους συμμάχους στη Ρουμανία, στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Η ίδια η Ουκρανία, εν μέσω όλης αυτής της κατάστασης που αφορά τα σύνορά της και την ανεξαρτησία της, δηλώνει ότι «δεν φοβάται» κι ότι «θα αμυνθεί», ενώ σήμερα μάλιστα, αντί για «πόλεμο», εορτάστηκε σε διάφορες πόλεις της χώρας η «Ημέρα Ενότητας». Ο Ουκρανός πρόεδρος βρέθηκε κοντά στα σύνορα και στη γραμμή του μετώπου με τους φιλορώσους αυτονομιστές του Ντονμπάς και παρακολούθησε στρατιωτικές ασκήσεις και πατριωτικές τελετές.
Από την πλευρά τους, οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι ολοκληρώθηκαν οι ασκήσεις και αποχώρησαν οι στρατιώτες από την Κριμαία, δίνοντας στη δημοσιότητα και ένα βίντεο που δείχνει βαγόνια φορτωμένα με στρατιωτικό υλικό να φεύγουν από τη χερσόνησο τη νύχτα. Μια παρόμοια ανακοίνωση έγινε και την Τρίτη 15 Φεβρουαρίου.
Η Λευκορωσία υποσχέθηκε επίσης σήμερα ότι όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στο έδαφός της, στο πλαίσιο ασκήσεων, θα αποχωρήσουν όταν ολοκληρωθούν τα γυμνάσια αυτά, στις 20 Φεβρουαρίου.
Eπίσης, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος της ρωσικής διπλωματίας, είχε αναφέρει σε ειρωνικό ύφος: «Θα ήθελα να μάθω πότε θα εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία για να κλείσω τις διακοπές μου».
- «Θα ήθελα να ζητήσω από τα μέσα μαζικής παραπληροφόρησης των ΗΠΑ και της Βρετανίας, Bloomberg, The New York Times και The Sun, να δημοσιεύσουν το πρόγραμμα για τις επερχόμενες εισβολές μας για το τρέχον έτος. Θα ήθελα να προγραμματίσω τις διακοπές μου» ανέφερε η Μαρία Ζαχάροβα στο κανάλι της, στην πλατφόρμα επικοινωνίας Telegram, σχετικά με την επικείμενη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Εν τω μεταξύ, η Μαρία Ζαχάροβα έδωσε την εξήγησή της για τη δυτική στάση απέναντι στο ζήτημα.
- «Η ενεργειακή συνεργασία της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρώπης κάθισε σαν το κόκαλο στον λαιμό της Ουάσιγκτον, η οποία θέλει να υφαρπάξει μια ακόμη αγορά και μάλιστα μια τέτοια αγορά όπως αυτή του φυσικού αερίου. Γι’ αυτόν τον λόγο η αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία, μέσω της οποίας πήγαινε το δικό μας αέριο στην Ευρώπη, ήταν επωφελής για τις ΗΠΑ στο διάστημα όλων αυτών των ετών», δήλωσε.
Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποδαυλίζουν τις εντάσεις σχετικά με την Ουκρανία προκειμένου να εμποδίσουν την υλοποίηση του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2.
- «Ο Nord Stream 2 είναι ένα έργο που προσπάθησαν να καθυστερήσουν με κάθε τρόπο, ώστε να μην υλοποιηθεί ποτέ, μετά να σταματήσουν την κατασκευή του, μετά να επινοήσουν λόγους για τους οποίους δεν μπορεί να τεθεί σε λειτουργία και τώρα προσπαθούν να πείσουν όλο τον κόσμο, εφευρίσκοντας κάποια νέα ρωσική ”απειλή”, προκειμένου να επιβάλουν με αυτό το πρόσχημα περισσότερες κυρώσεις και να αποκτήσουν ακόμη περισσότερα επιχειρήματα, ώστε να τρομάξουν τους Ευρωπαίους, με την προοπτική να μην προμηθεύονται από εμάς ενεργειακούς πόρους», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.
Η Ζαχάροβα υπογράμμισε ότι η Ρωσία είναι αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και άλλων ενεργειακών πόρων και για την Ευρώπη και για τις χώρες άλλων περιοχών. «Επί δεκαετίες προμηθεύαμε, προμηθεύουμε και θα προμηθεύουμε ενεργειακούς πόρους και θα το κάνουμε με αμοιβαία επωφελείς όρους», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για την αποκλιμάκωση της κρίσης, η Ρωσία εξακολουθεί να ζητάει τη δημόσια δέσμευση του ΝΑΤΟ ότι δεν θα αποδεχθεί ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.