“Αναπάντεχη” ανθεκτικότητα για τη Δέλτα – Γιατί τα τεστ δεν δείχνουν την ακριβή μετάλλαξη
Παρά την επικράτηση της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα, τα δεδομένα από την έκθεση του ΕΟΔΥ με τις μεταλλάξεις δείχνουν ότι η παραλλαγή Δέλτα επιμένει σε κάποιες περιοχές, όπως για παράδειγμα στην Κρήτη, που υπάρχει και η Όμικρον, χωρίς να έχει εκτοπίσει τελείως τη Δέλτα.
Της Ρούλας Σκουρογιάννη
Για το θέμα ρωτήθηκαν κατά την ενημέρωση της Πέμπτης, για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τόσο η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αλλά και η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Είναι σημαντικό αυτό που επεσήμανε αρχικά ο κ. Μαγιορκίνης, ότι δηλαδή, τα στοιχεία από το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, που λειτουργεί υπό το συντονισμό του ΕΟΔΥ, τα οποία δημοσιοποιήθηκαν χτες από τον Οργανισμό αφορούν στην περίοδο 23 Δεκεμβρίου 2021 ως 31 Ιανουαρίου 2022. «Είναι πίσω περίπου 15 μέρες συνήθως από ότι οι υπόλοιπες μέθοδοι παρακολούθησης», σημείωσε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας ότι «υπάρχει διαρκής, υγειονομική παρακολούθηση» και συνέχισε:
«Όταν βλέπουμε ότι υπάρχει αντοχή, υπάρχει μια κλασική μέθοδος που θέλουμε να δούμε αν είναι Όμικρον ή μη Όμικρον. Η Όμικρον προκαλεί αυτό που λένε s-gene-dropout σε μια PCR (εξέταση). Όταν δούμε ότι δεν ισχύει αυτό, μετά πρέπει να πάμε στο επόμενο επίπεδο για να δούμε αν είναι Όμικρον 2 ή Δέλτα, για να μπορέσουμε να τα διαχωρίσουμε αυτά τα δυο.
Μέχρι στιγμής, είδαμε μια αύξηση στην Όμικρον 2 οπότε οπουδήποτε βλέπουμε μια αντοχή στην επικράτηση της Όμικρον, υπάρχει η υπόνοια ότι μπορεί να βλέπουμε μια Όμικρον2 να αρχίσει να αυξάνεται.
Δεν είναι κάτι, όμως, το οποίο θα πρέπει να μας δημιουργήσει κάποια ανησυχία. Η Όμικρον 2 δεν έχει δραματικά μεγαλύτερη, να το πούμε έτσι, συμπεριφορά από ότι η Όμικρον και γενικά δε θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα στο σύστημα υγείας», εξήγησε ο κ. Μαγιορκίνης».
«Η Δέλτα γενικά υπάρχει αρκετά στη Δυτική Ελλάδα ακόμα. Στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια, στη Δυτική Ελλάδα είναι που έχουμε πιο πολύ Δέλτα», πρόσθεσε η κα Παπαευαγγέλου.
«Υπάρχει και μία υπόνοια ότι μπορεί να υπάρχει και μία αύξηση της Όμικρον 2. Ακόμα δηλαδή είναι κάτι το οποίο το κοιτάμε», πρόσθεσε στο σημείο αυτό ο κ. Μαγιορκίνης.
Το δειγματοληπτικό χαρακτήρα της γονιδιωματικής ανάλυσης επεσήμανε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, λέγοντας:
«Τα εργαστήρια που κάνουν ολόκληρο το γονιδιακό τεστ είναι σχετικά λίγα. Τα κάνουν και η απάντηση έρχεται γρήγορα, αλλά δεν είναι το δειγματοληπτικό που γίνεται για όλη τη χώρα. Το κάναμε για τις Μονάδες. Την έχουμε την επόμενη ή τη μεθεπόμενη. Δεν αργεί δηλαδή. Αλλά δεν είναι κάτι που κάνουμε σε όλο τον πληθυσμό. Είναι δειγματοληπτικό».