Deutsche Bank: Προσοχή στα ελληνικά ομόλογα
Τα ελληνικά ομόλογα είναι αυτά που πρέπει να παρακολουθούν οι επενδυτές, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιταχύνει την οπισθοχώρησή της από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική, σύμφωνα με την Deutsche Bank.
Παρόλα αυτά, και παρά την αύξηση του κόστους δανεισμού, η JP Morgan επιμένει στις long θέσεις της στα ελληνικά 10ετή ομόλογα.
Η κεντροαριστερά… συγχρονίζεται – Αφορμή η “εποποιία” της δεξιάς πελατειακής αντίληψης
Η χθεσινή αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων είναι, σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, μία από τις σημαντικότερες εξελίξεις στις αγορές, καθώς η απόδοση του 10ετούς έφτασε να αυξάνεται έως και κατά 25,5 μονάδες βάσης, στα υψηλά της ημέρας. Η αποκλιμάκωση που ακολούθησε ήταν μικρότερη από ό,τι σημειώθηκε στα ομόλογα άλλων χωρών της περιφέρειας, με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς να κλείσει μόνο 6,1 μονάδες βάσης χαμηλότερα από το υψηλό της ημέρας, στο 2,45% (με άνοδο 22 μονάδων βάσης).
Οι αναλυτές της Deutsche Bank θυμίζουν ότι στα χαμηλά των μέσων του 2021, οι αποδόσεις της ελληνικής 10ετίας είχαν πλησιάσει το 0,5%.
«(Το ελληνικό ομόλογο) είναι ένα που πρέπει να παρακολουθείτε καθώς η ΕΚΤ επιταχύνει την οπισθοχώρησή της», τονίζουν οι αναλυτές, αφότου το παγκόσμιο sell off της περασμένης εβδομάδας έδειξε να συνεχίζεται και αυτήν, με τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων τίτλων να αγγίζουν νέα υψηλά.
Χθες, η ομιλία της Κριστίν Λαγκάρντ βοήθησε να ηρεμήσουν κάπως τα spreads της περιφέρειας, έπειτα από την πρωινή αναταραχή. Τι είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ; Όπως σημειώνει η Deutsche Bank, η ομιλία της ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ήταν σε παρόμοιο τόνο με τα όσα επικοινώνησε η ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα, αναφέροντας ότι οι πληθωριστικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί. Η Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει μία σταδιακή προσέγγιση στη σύσφιγξη της πολιτικής, διαχωρίζοντας τη θέση της από τις άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες που ενδεχομένως να χρειάζεται να αποσύρουν γρηγορότερα τα μέτρα νομισματικής στήριξης.
Αυτό που οδήγησε στην αποκλιμάκωση των πιέσεων στα ομόλογα της περιφέρειας ήταν η αποφασιστική στήριξη που έδωσε η Λαγκάρντ στην περιφέρεια απαντώντας σε πολλές ερωτήσεις, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε εργαλείο για να διασφαλίσει τη μετάδοση της πολιτικής σε όλες τις χώρες-μέλη.
«Έστω και εάν απέχουμε πολύ από το να βρισκόμαστε σε φάση κρίσης, οι επόμενοι μήνες θα είναι συναρπαστικοί στο να δούμε πόσο μακριά θα μπορέσουν οι κεντρικές τράπεζες να φτάσουν στην αντιμετώπιση του πληθωρισμού και οι επενδυτές πιστεύουν με μεγαλύτερη βεβαιότητα ότι πρόκειται να δούμε αρκετές αυξήσεις από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως τους επόμενους μήνες», σημειώνουν οι αναλυτές της Deutsche Bank.
Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ, ο οίκος έχει αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του και πλέον περιμένει την πρώτη αύξηση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο (χωρίς να αποκλείουν μία κίνηση από τον Ιούνιο) και τη δεύτερη τον Δεκέμβριο.
Long παραμένει η JP Morgan
Κόντρα στην αύξηση των αποδόσεων, η JP Morgan διατηρεί τις long θέσεις της στα ελληνικά ομόλογα έναντι των υπόλοιπων της περιφέρειας.
«Παρά τις αρνητικές μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τα spreads της περιφέρειας, δεν θεωρούμε ότι είναι ελκυστικό από πλευράς ρίσκου/ανταμοιβής να ποντάρει κανείς στη διεύρυνση των spreads βραχυπρόθεσμα, καθώς περιμένουμε ότι η αγορά θα διευρύνει τα spreads ανάμεσα στις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά την ίδια στιγμή, η ΕΚΤ θα χρησιμοποιήσει ενεργά τις αγορές του προγράμματος PEPP με ευέλικτο τρόπο έως τον Μάρτιο του 2022 για να αντιμετωπίσει τις όποιες απότομες κινήσεις διεύρυνσης, όπως ρητά ανέφερε η πρόεδρος Λαγκάρντ στην τελευταία συνέντευξη τύπου της», εξηγούν οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις προβλέψεις της JP Morgan, το spread του ελληνικού 10ετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου θα συρρικνωθεί στις 135 μονάδες βάσης τον Μάρτιο του 2022 και στις 120 μονάδες βάσης τον Ιούνιο του 2022. Στην πορεία, θα ενισχυθεί ξανά στις 130 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο και στις 140 μονάδες βάσης τον Δεκέμβριο του 2022.
Πηγή: moneyreview