Φεστιβάλ ελληνικής γαστρονομίας στο Χονγκ Κονγκ
Το ελληνικό τραπέζι με ποικιλία γεύσεων και αρώματα που φέρνουν στο νου εικόνες και βιώματα από κάθε γωνιά της χώρας είναι ταυτόσημο με την φιλοξενία αλλά και τον πολιτισμό των Ελλήνων και μια από τις πιο έντονες εμπειρίες για κάθε ταξιδιώτη που επισκέπτεται τη χώρα. Τόσο η Ελλάδα, όσο και η Κίνα έχουν πίσω τους μια μακραίωνη ιστορία αλλά σε ό,τι αφορά την κουζίνα των δύο χωρών οι διαφορές είναι τεράστιες. Αυτό όμως είναι και η πρόκληση για τους ανθρώπους που θέλουν να γνωρίζουν και να δοκιμάζουν νέα πράγματα, ίσως και το μέσο για ένα νοερό ταξίδι. Ή αλλιώς το πρώτο βήμα.
Με αυτό το σκεπτικό και με πρωτοβουλία του καθηγητή Δημήτρη Μπούχαλη η Σχολή ξενοδοχειακής και τουριστικής διοίκησης του πολυτεχνικού πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ αποφάσισε να διοργανώσει ένα φεστιβάλ γαστρονομίας, φέρνοντας την Ελλάδα πιο κοντά στην Κίνα. Το “Greek Gastronomy and Diet Festival: From Ancient Times to modern Mediterranean wellbeing philosophy” (Φεστιβάλ Ελληνικής Γαστρονομίας και Διατροφής: Από την Αρχαιότητα μέχρι τη Σύγχρονη Μεσογειακή Φιλοσοφία Ευημερίας) στο Χονγκ Κονγκ είναι μια ευκαιρία για όλους να εξερευνήσουν την ελληνική γαστρονομία, να δημιουργήσουν ένα οικοσύστημα με λάτρεις του ελληνικού φαγητού, τόσο στο Χονγκ Κονγκ, όσο και την ηπειρωτική Κίνα, και να ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να ταξιδέψουν και να βιώσουν την πραγματική Ελλάδα όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Με κορυφαία εκδήλωση το συνέδριο γαστρονομίας που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή της υφυπουργού Τουρισμού Σοφίας Ζαχαράκη, το ΓΓ Γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη, του Γενικού Πρόξενου της Ελλάδας στο Χονγκ Κονγκ Κωνσταντίνου Καττούλα και άλλων σημαντικών προσκεκλημένων, το Φεστιβάλ Γαστρονομίας που θα ξεκινήσει στις 14 Φεβρουαρίου θα συνεχίζεται με διάφορες εκδηλώσεις για τους επόμενους τρεις μήνες. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται τέσσερα workshops όπου παρουσιάζονται γαλακτοκομικά προϊόντα ελαιόλαδο κρασιά και μπύρα, δύο εβδομάδες δημιουργίας και σερβιρίσματος ελληνικών εδεσμάτων, δυο επίσημα δείπνα καθώς και η “μύηση” των φοιτητών στα μυστικά της ελληνικής κουζίνας καθώς περιλαμβάνονται στην εκπαίδευσή τους στην μαγειρική αλλά και στο σερβίρισμα. Είναι μέρος της διεθνοποίησης των σπουδών τους και αγκάλιασαν την ελληνική κουλτούρα και γαστρονομία.
Παρά τις αντίξοες συνθήκες λόγω πανδημίας, οι διοργανωτές προχώρησαν στην υλοποίηση της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας με όχημα την τεχνολογία που παρέχει την δυνατότητα να γίνουν ορισμένες από τις δράσεις σε υβριδική μορφή. Το φεστιβάλ υποστηρίζεται έμπρακτα από την ένωση οινοπαραγωγών Βορείου Ελλάδος, το Κώστα Ναυαρίνο, την μπύρα νήσος, και τους μύλους σόγιας που έχουν αποστείλει ελληνικά προϊόντα.
Η γαστρονομία της Ελλάδας μπαίνει στο προσκήνιο και συστήνεται με τους “ουρανίσκους των Κινέζων” καθώς, σύμφωνα με τους διοργανωτές, έχει περισσότερα από 4.000 χρόνια μαγειρικής παράδοσης, είναι πλούσια σε αυθεντικές γεύσεις και αρώματα εκμεταλλευόμενη την άφθονη γη της Ελλάδας και την πλούσια Μεσόγειο Θάλασσα. Η ελληνική διατροφή ανάγεται στις διατροφικές συνήθειες των Αρχαίων Ελλήνων και βασίζεται σε μια πολύ εύφορη γη, ευλογημένη από ήπιο κλίμα και περιτριγυρισμένη από θάλασσα. Οι αυθεντικές ελληνικές γεύσεις και η γαστρονομία σέβονται τη μητέρα γη και την όμορφη θάλασσα. Η Ελλάδα βρισκόταν πάντα στο σταυροδρόμι μεταξύ Δύσης και Ανατολής. Ο ελληνικός πολιτισμός και η γαστρονομία αναμειγνύονται φυσικά με τις αιγυπτιακές, περσικές, ρωμαϊκές, βυζαντινές και οθωμανικές παραδόσεις και κουζίνες κατά τη διάρκεια των αιώνων. Η Ελλάδα ήταν πάντα ένα χωνευτήρι διαφορετικών πολιτισμών, ιδεών και θρησκειών και αυτό αντικατοπτρίζεται στο φαγητό και το ποτό της.
Η ελληνική γαστρονομία βασίζεται σε ανθρώπινες αξίες και αξίες βιωσιμότητας, τρώγοντας φρέσκα υλικά από τη στεριά ή τη θάλασσα, τοπικά και εποχιακά. Η ελληνική κουζίνα είναι πολύ διαφορετική και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το τι παράγεται σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές. Φυσικά η γαστρονομία των ελληνικών νησιών και της μεγάλης παραθαλάσσιας ακτογραμμής της χώρας βασίζεται στα ψάρια και τα θαλασσινά. Στην ηπειρωτική χώρα, η γαστρονομία επικεντρώνεται περισσότερο στο κρέας και τα γαλακτοκομικά. Το παγκοσμίως γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο, η ρίγανη και το σκόρδο, καθώς και τα ποιοτικά φρέσκα υλικά, δημιουργούν μαγεία και θα αποτελέσουν τη βάση των εδεσμάτων του φεστιβάλ. Οι διοργανωτές έχουν επιλέξει πρώτες ύλες που μπορούν εύκολα να βρεθούν στην Κίνα με το σκεπτικό ότι να μαγειρευτούν με ελληνικό τρόπο έτσι ώστε να μπορούν να αναπαράγονται συχνά στο κινέζικο τραπέζι.
Η φιλοσοφία του φεστιβάλ είναι να αναδείξει ότι το φαγητό στην Ελλάδα δεν είναι απλώς μια βιολογική λειτουργία. Από τα αρχαία συμπόσια, το φαγητό έχει να κάνει με την κοινωνικοποίηση και τη σύνδεση με φίλους και οικογένεια. Ομοίως με τους Κινέζους, οι Έλληνες τρώνε πάντα μαζί και μοιράζονται φαγητό. Συχνά τα μικρά πιάτα «μεζέ» (η ελληνική εκδοχή του ντιμ σαμ) απολαμβάνουν με ούζο, μπύρα ή κρασί σε μεγάλες συζητήσεις. Μια μεγάλη γιορτή, όπου πολλοί άνθρωποι θα μαζευτούν γύρω από το δείπνο, θα κόψουν το ψωμί, θα μοιραστούν φαγητό και θα γελάσουν καλά. Ανεξάρτητα από το πόσο πλούσιο ή φτωχό είναι το νοικοκυριό, οι επισκέπτες και ακόμη και οι ξένοι καλούνται πάντα να μοιραστούν το φαγητό και να απολαύσουν την παρέα.Το φεστιβάλ αποσκοπεί στο να δημιουργήσει αυτή την εμπειρία, και ουσιαστικά να προσκαλέσει τους κινέζους φίλους μας να επισκεφθούν την Ελλάδα και να γνωρίσουν από κοντά την γαστρονομία και τον πολιτισμό της.