Ανάλυση: Επίσκεψη με ρίσκο, Δένδια στην Ουκρανία – Τα “απόνερα” μιας επιβεβλημένης κίνησης
Η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών στις Σαρτανά και Μαριούπολη της Ουκρανίας ήταν μια επίσκεψη υψηλού ρίσκου για την ελληνική εξωτερική πολιτική, σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους. Σε μια περίοδο όπου η ένταση στην Ανατολική Ευρώπη έχει χτυπήσει κόκκινο με τις ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, ΝΑΤΟ και μέρος της ΕΕ, να είναι με το «δάχτυλο στην σκανδάλη» στοχεύοντας την Ρωσία, η οποία έχει συγκεντρώσει μεγάλο τμήμα των στρατιωτικών της δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία, κάθε κίνηση έχει τη δική της σημασία.
Του Σπύρου Σιδέρη
Η χτεσινή «διπλωματική» κίνηση του Νίκου Δένδια να επισκεφθεί την ελληνική διασπορά στην Ουκρανία, προκάλεσε πέρα από ηρεμία στους Έλληνες της περιοχής της Μαριούπολης και δυσαρέσκεια στη Μόσχα.
Η προσπάθεια προφανώς για να κρατηθεί και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος από τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, δηλαδή και να δηλώσει εμμέσως τη στήριξη του στην Ουκρανία, όπως οι Σύμμαχοι σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, αλλά και να μην έχει επαφές με την Ουκρανική ηγεσία για να μην διαταραχθούν οι ελληνορωσικές σχέσεις είχε απόνερα.
Δεν είναι τυχαίο ότι πριν το κυβερνητικό αεροσκάφος προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας, η Ρωσική Πρεσβεία παρέδωσε στο Ελληνικό ΥΠΕΞ μήνυμα του Ρώσου Υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ προς τον Νίκο Δένδια.
Φυσικά η Ελλάδα δεν ήταν η μόνη χώρα που δέχτηκε την επιστολή του Λαβρόφ, αλλά ήταν η πρώτη που είδε το φως της δημοσιότητας, μετά την επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία, εκφράζοντας έτσι την δυσαρέσκεια της Μόσχας σύμφωνα με ρωσικές πηγές.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Ρωσικού ΥΠΕΞ, «στάλθηκε επίσημο αίτημα στους συναδέλφους μας στη Συμμαχία και στις χώρες του ΟΑΣΕ, καλώντας τους να εξηγήσουν πώς σκοπεύουν να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να μην ενισχύσουν την ασφάλειά τους εις βάρος της ασφάλειας των άλλων», θέτοντας γι’ άλλη μια φορά προ των ευθυνών τους χώρες που ανήκουν στο δυτικό μπλοκ για την άδικη επίθεση που έχουν εξαπολύσει προς τη Ρωσία, σύμφωνα με όσα διαμηνύει η Μόσχα.
- Η δημοσιοποίηση έρχεται επίσης λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών για την τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα με τον Έλληνα ομόλογο του κατά την παρουσία του στη Μαριούπολη.
Όπως αναφέρει το Κίεβο στην ανακοίνωση του, ο Νίκος Δένδιας διαβεβαίωσε ότι η επίσκεψη του ήταν μια πράξη στήριξης στην Ουκρανία, εκτιμώντας ότι η επίσκεψη του Έλληνα Υπουργού ήταν στο πλαίσιο της επιθυμίας της ουκρανικής πλευράς να επισκεφτούν την χώρα μεταξύ Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2022 για να στηρίξουν την Ουκρανία κατά την διάρκεια των απειλών για την ασφάλεια της από την Ρωσική Ομοσπονδία.
- «Πέρυσι, κάλεσα όλους τους εταίρους να πραγματοποιήσουν επισκέψεις στην Ουκρανία τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο του 2022 για να υποστηρίξουν το κράτος μας κατά τη διάρκεια των απειλών για την ασφάλεια από τη Ρωσική Ομοσπονδία. Η συνεχής παρουσία υψηλόβαθμων ξένων προσκεκλημένων στην Ουκρανία μειώνει τις εντάσεις. Εκτιμώ ότι και ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανταποκρίθηκε σε αυτό το κάλεσμα και θα επισκεφθεί την Ουκρανία σύντομα», τόνισε ο Ντμίτρο Κουλέμπα.
Η παρουσία της Ελλάδας, σε περιοχές έντασης είναι επιβεβλημένη, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς ενισχύει το ρόλο της στη διεθνή σκηνή. Ως μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει και υποχρεώσεις στο πλαίσιο πάντα των διεθνών ισορροπιών για την προάσπιση των εθνικών συμφερόντων και των διμερών σχέσεων με παραδοσιακές φίλες χώρες.