Περαιτέρω άρση μέτρων με εκατόμβες – Τα κρίσιμα ερωτήματα για τις εστίες… υπερμετάδοσης
Η χώρα κατέγραψε ημερήσιο μέσο όρο 100 νεκρών ένας αριθμός ρεκόρ που το είχαμε δει στην κορύφωση του δεύτερου κύματος τον Δεκέμβριο του 2020 ενώ καθημερινά τα κρούσματα φθάνουν τις 18.000. Κι όμως ανακοινώθηκε άρση των μέτρων και αναμένεται νέα χαλάρωση την επόμενη εβδομάδα. Η απόφαση δε για άρση των περιορισμών στην εστίαση, όταν για μήνες τα μπαρ και τα μουσικά κέντρα θεωρούνταν βασικοί χώροι μετάδοσης του ιού προκαλεί ερωτήματα. .
Σύμφωνα με την καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου, ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων μειώθηκε περαιτέρω την εβδομάδα αυτή και βρίσκεται κοντά στα 150.000, ενώ σταθεροποίηση σε ελαφρά χαμηλότερο επίπεδο εμφανίζει ο κυλιόμενος μέσος του επταημέρου στις 18.000 περίπου νέα κρούσματα την ημέρα. Αυτά είναι και τα μόνα θετικά στοιχεία στο μέτωπο της επιδημίας.
Την ίδια στιγμή σταθερά ψηλά παραμένουν οι σκληροί δείκτες της πανδημίας, δηλαδή ο αριθμός των ασθενών που παραμένουν διασωληνωμένοι και οι νέοι θάνατοι. Επίσης η θετικότητα παρέμεινε σταθερή την προηγούμενη εβδομάδα, σε επίπεδα πάνω του 5%.
Η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας εξακολουθεί υφίσταται, με περίπου 5.000 συνανθρώπους μας να νοσηλεύονται σήμερα στην επικράτεια και παρά την αύξηση των διαθέσιμων κλινών, η κάλυψη παραμένει στο 57% στις απλές κλίνες και 85% σε κλίνες ΜΕΘ Covid.
- Από την άλλη μεριά ενθαρρυντικό είναι ότι τις τελευταίες ημέρες βλέπουμε μία μείωση στις νέες εισαγωγές κατά 12%, πιθανότατα και λόγω της σταδιακής επικράτησης της «Όμικρον» σε όλη τη χώρα. Μάλιστα για πρώτη φορά προχθές μετά από αρκετές εβδομάδες ο αριθμός των νέων εισαγωγών στην επικράτεια ήταν κάτω από 400 ασθενείς, ενώ ο κυλιόμενος μέσος των τελευταίων επτά ημερών μειώθηκε στις 451 νέες εισαγωγές ανά μέρα από 540 που ήταν την προηγούμενη εβδομάδα.
“Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, σταδιακά παρατηρείται αύξηση των νέων νοσηλειών που οφείλονται σε μόλυνση από την παραλλαγή «Όμικρον». Χαρακτηριστικά, ενώ οι οφειλόμενες στην «Όμικρον» νοσηλείες αφορούσαν σε μόλις 40% των νέων εισαγωγών στις αρχές του μήνα, στις αρχές του έτους, σήμερα 8 στους 10 ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο νοσούν από «Όμικρον». Όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι ακόμα και σήμερα το 25% των νέων εισαγωγών, 1 στους 4 δηλαδή ασθενείς που χρειάζεται να κάνει εισαγωγή στο νοσοκομείο αφορά σε άτομο που έχει μολυνθεί με τη μετάλλαξη «Δέλτα». Και ας μην ξεχνάμε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό ποσοστό των συνανθρώπων μας που χάνονται καθημερινά εξακολουθεί να οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη βαριά νόσηση της παραλλαγής «Δέλτα»”.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι, η νόσος που προκαλεί η παραλλαγή «Όμικρον» του κορονοϊού δεν είναι κοινό κρυολόγημα. Και επομένως κάποιοι συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι ανεμβολίαστοι μεγαλύτερης ηλικίας, θα νοσήσουν σοβαρά και θα χρειαστεί να νοσηλευτούν αλλά και θα κινδυνεύσουν.
Με τα δεδομένα αυτά, λοιπόν, προβλέπουμε μια αποκλιμάκωση και των σκληρών δεικτών τις επόμενες εβδομάδες. Προβλέπεται ότι μέσα στις επόμενες 3 με 4 εβδομάδες, οι ασθενείς που θα παραμένουν διασωληνωμένοι θα μειωθούν στους 550 με 600 ενώ παράλληλα θα μειωθεί και ο αριθμός των νέων θανάτων.
- “Είναι μία σκληρή πραγματικότητα ότι το 75% των θανάτων που καταγράφονται είναι σε άτομα άνω των 70 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί. Σε αυτή την ηλικιακή κατηγορία καταγράφεται μόλις το 7,5% των διαγνώσεων. Οι άνθρωποι αυτοί όταν θα έρθουν σε επαφή με τον ιό και δεν έχουν εμβολιαστεί, η πιθανότητα να καταλήξουν είναι της τάξης του 10% με 20%. 1 στους 5 με 1 στους 10 που δεν έχουν εμβολιαστεί σε αυτήν την ηλικία θα καταλήξουν όταν έρθουνε σε επαφή με τον ιό” αναφέρει ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.
Παρά τα άσχημα στοιχεία, που αναφέραμε, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αποφάσισε την εισήγηση για χαλάρωση μέτρων. Σχετικά με αυτό η κα Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι “Παρακολουθώντας, την πορεία της πανδημίας τις τελευταίες τρεις–τέσσερις εβδομάδες, βλέπουμε μία σταδιακή αποκλιμάκωση των νέων κρουσμάτων που οφείλονται στην «Όμικρον». Και αυτό κυρίως οφείλεται στη συμπεριφορά όλων μας που συνειδητοποιήσαμε αυτό το μεγάλο, το καινούργιο πανδημικό κύμα της «Όμικρον» και όλοι τροποποιήσαμε τη συμπεριφορά μας, ο καθένας ξεχωριστά”.
Τονίζει όμως ότι η αποκλιμάκωση των κρουσμάτων, εμφανίζει μία σταθεροποίηση την τελευταία εβδομάδα. Δηλαδή την τελευταία εβδομάδα δεν έχουμε τόσο μεγάλη μείωση όσο είχαμε την προηγούμενη.
Αναφορικά με τους σκληρούς δείκτες και κυρίως με τον αριθμό των διασωληνομένων και των θανάτων, ξέρουμε ότι η αποκλιμάκωση ακολουθεί. Οι δείκτες θα μειωθούν πολύ πιο αργά.
“Προφανώς σε καμία περίπτωση, δεν έχουμε καμία πρόθεση να δοθεί ένα μήνυμα ότι τα πράγματα πάνε καλύτερα” είπε η καθηγήτρια.
Ακόμη ανέφερε ότι τα πράγματα πάνε όπως πάνε στην υπόλοιπη Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο, έχουμε την επικράτηση της παραλλαγής «Όμικρον», η οποία ελπίζουμε με βάση αυτά που ξέρουμε, με βάση αυτά που βλέπουμε και από τα διεθνή δεδομένα αλλά και από τη χώρα μας, ότι τα νέα κρούσματα θα οδηγήσουν σε λιγότερες εισαγωγές και σε λιγότερη επιβάρυνση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
“Όμως αυτή τη στιγμή, οι άνθρωποι οι οποίοι νοσηλεύονται είναι άνθρωποι οι οποίοι νόσησαν προηγουμένως και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για αυτό. Είναι άνθρωποι οι οποίοι, δυστυχώς, θα ακολουθήσουν τη σοβαρή νόσο και είναι κατ΄ εξοχήν άνθρωποι ανεμβολίαστοι. Αυτό το επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα ότι οι άνθρωποι οι οποίοι χάνονται στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι άνθρωποι οι οποίοι είναι ανεμβολίαστοι”.
Με βάση λοιπόν όλα τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι το ρίσκο για την χαλάρωση των μέτρων είναι ιδιαίτερα μεγάλο.
Με πληροφορίες από news247.gr