Υπάρχει το περιβόητο non paper για αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια
Το non paper με τις προτεινόμενες αλλαγές των συνόρων στα Βαλκάνια είχε προκαλέσει σάλο μέχρι που ακόμα και η ύπαρξή του διαψεύστηκε από επίσημα χείλη. Ο πρώην Υπατος Εκπρόσωπος στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όμως, έρχεται τώρα να ανάψει εκ νέου τη φωτιά καθώς ισχυρίζεται ότι το έγγραφο όχι μόνο υπάρχει αλλά επί τέσσερα χρόνια βρισκόταν στο συρτάρι του.
Ο πρώην Υπατος Εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ο αυστριακός διπλωμάτης Βαλεντίν Ινζκο (φωτογραφία επάνω από το Reuters/Dado Ruvic), ο οποίος δεν εμφανίστηκε στα μέσα ενημέρωσης από τότε που έφυγε από τη θέση του, έδωσε συνέντευξη σε σλοβενικά μέσα ενημέρωσης.
Ο Ινζκο είπε ότι το «non paper» βρισκόταν στο συρτάρι του για σχεδόν τέσσερα χρόνια, απέκρυψε ωστόσο τον συντάκτη και την πραγματική πρόθεση του εγγράφου.
Τμήμα της συνέντευξης, στην οποία ο Ινζκο προβαίνει σε αυτούς τους ισχυρισμούς, ανέβασε στο προφίλ του στο Twitter ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα, για τον οποίο είχε ειπωθεί ότι ήταν ο συντάκτης ή ένας εκ των συντακτών αυτού του εγγράφου, γράφει η σερβική ιστοσελίδα «B92», σύμφωνα με το echedoros-a.gr.
V vednost @strankaSD @StrankaLMS @strankalevica @StrankaSAB #KUL https://t.co/f9VTlp4Mcv
— Janez Janša (@JJansaSDS) January 22, 2022
Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, το έγγραφο δημοσιεύθηκε για πρώτη φορά από τα σλοβενικά μέσα ενημέρωσης, με την υποτιθέμενη συγγραφή του από τον σλοβένο πρωθυπουργό Γιάνεζ Γιάνσα, και την αποστολή του στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Σλοβενίας στην ΕΕ.
Καθώς επρόκειτο για ανεπίσημο διπλωματικό έγγραφο, που προοριζόταν να επικοινωνήσει διάφορες απόψεις και πρωτοβουλίες, δεν είχε καν υπογραφή.
Την ύπαρξη αυτού του εγγράφου αρνήθηκαν ο τότε πρωθυπουργός της Σλοβενίας και μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η υπόθεση, αν κρίνουμε από τις πρόσφατες δηλώσεις του πρώην Υπατου Εκπροσώπου, δεν έχει ακόμη κλείσει.
Το έγγραφο επανέρχεται στη δημοσιότητα για να καταγραφούν οι εντυπώσεις από τα άμεσα ενδιαφερόμενα μέρη, σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα.