Μαξίμου: “Κίτρινες κάρτες” σε τέσσερις υπουργούς για το επιτελικό χάος- Στις καλένδες οι ευθύνες

 Μαξίμου: “Κίτρινες κάρτες” σε τέσσερις υπουργούς για το επιτελικό χάος- Στις καλένδες οι ευθύνες

Χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας, Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Κυβερνητικές πηγές προσκείμενες στον πρωθυπουργό ανέφεραν νωρίς το πρωί της Τρίτης πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έκρυβε την έντονη δυσφορία του για τους χειρισμούς αρκετών υπουργών που παρότι δήλωναν απολύτως προετοιμασμένοι για την κακοκαιρία αποδείχθηκαν τουλάχιστον ανεπαρκείς. Στο Μέγαρο Μαξίμου θεωρούν πως η εικόνα επιτελικού χάους θα στοιχίσει σημαντικά στην κυβέρνηση, όπως συνέβη και το καλοκαίρι με τις πυρκαγιές.

Η επικοινωνιακή διαχείριση εστιάσθηκε στο τεραστίων διαστάσεων πρόβλημα με τους εγκλωβισμούς χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό και δώθηκε η λύση με την αποζημίωση των 2.000 ευρώ ανά όχημα (κατόπιν επικοινωνίας του πρωθυπουργού με την διοίκηση της εταιρείας), ωστόσο στο Μαξίμου γνωρίζουν πως το πρόβλημα είναι κατά πολύ ευρύτερο.

Κυβερνητικές πηγές διέδιδαν από το βράδυ της Δευτέρας πως καταλογίζονται ευθύνες στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη, ωστόσο ακόμα και φιλοκυβερνητικές εφημερίδες επισήμαναν και τις ευθύνες του υπουργού Πολιτικής Προστασίας Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος είχε εμφανίσει εικόνα πως ελέγχει τον επιτελικό μηχανισμό ενόψει της κακοκαιρίας.

Η εκ των υστέρων προσπάθεια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου να επιχειρηματολογήσει πως δήθεν η χιονοκαταιγίδα ενέσκηψε λίγο νωρίτερα από το αναμενόμενο διαψεύδεται τόσο από τους μετεωρολόγους (που προέβλεψαν εγκαίρως και με μεγάλη ακρίβεια το φαινόμενο), όσο και από τον ίδιο τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας που είχε κάνει ανακοινώσεις από την Κυριακή.

Όπως δήλωνε ο κ. Στυλιανίδης:

“Σύμφωνα με την ενημέρωση της ΕΜΥ, αύριο Δευτέρα, αλλά και την Τρίτη αναμένουμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με πρωτόγνωρες πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της χώρας όπου, συνήθως, δεν έχουμε ανάλογα καιρικά φαινόμενα. Προβλέπεται ότι σε κεντρικό και βόρειο Αιγαίο, Σποράδες, Εύβοια, ανατολική Θεσσαλία, κυρίως στη Μαγνησία, σε ανατολική Στερεά Ελλάδα και στην Αττική, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη, θα έχουμε τα πιο έντονα καιρικά φαινόμενα και πυκνές χιονοπτώσεις. Τα φαινόμενα στα βόρεια της χώρας θα αρχίσουν από αργά απόψε το βράδυ. Γι’ αυτό ανεξαρτήτως του καιρού αυτή τη στιγμή, όλοι πρέπει να ξέρουν ότι ενδέχεται απρόοπτη αλλαγή του καιρού στην περιοχή τους. Ιδιαίτερα για την Αττική και σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της ΕΜΥ, τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν λίγο νωρίτερα από την αρχική εκτίμηση των μετεωρολόγων, δηλαδή από νωρίς το μεσημέρι, αύριο Δευτέρα”.

Για τα σχολεία, έλεγε: “είναι δεδομένο από την ενημέρωση των μετεωρολόγων ότι τα φαινόμενα αναμένεται να ξεκινήσουν ενώ τα παιδιά θα βρίσκονται ήδη στα σχολεία και σε αυτή την περίπτωση, θα καθίσταται δύσκολη και ενδεχομένως επικίνδυνη η επιστροφή τους στο σπίτι. Τα φαινόμενα θα εμφανιστούν δηλαδή αύριο μέσα στην ημέρα κατά την ώρα κατά την ώρα λειτουργίας των σχολείων”.

Και για την ετοιμότητα των δρόμων: “Θα γίνει μεγάλη προσπάθεια ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί, ώστε να συνεχίσει η χώρα να λειτουργεί, ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Από τη σύσκεψη, φάνηκε ότι η στενή συνεργασία των εταιρειών διαχείρισης των αυτοκινητόδρομων και της Τροχαίας, θα μας βοηθήσει ώστε να μην κλείσει ούτε λεπτό ένας εθνικός δρόμος, ένας αυτοκινητόδρομος. Εάν παρ’ ελπίδα αυτό συμβεί, οι πολίτες θα έχουν άμεση ενημέρωση για περιορισμό της κίνησης κι εδώ αναφέρομαι κυρίως στα βαρέα οχήματα. Στην περίπτωση των βαρέων οχημάτων, επαναλαμβάνω, Τροχαία και εταιρείες διαχείρισης εγγυώνται ότι μπορούν να διαχειριστούν το φαινόμενο και να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι”.

Οι “κίτρινες κάρτες”

Σύμφωνα με πληροφορίες στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπάρχουν σκέψεις για παραιτήσεις (κάτι που ζήτησε ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος) καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε μείζον πολιτικό θέμα και θα εμφάνιζε την κυβέρνηση να σύρεται από την σκληρή επίθεση της αντιπολίτευσης. Όμως, έχουν γίνει σχετικές εισηγήσεις προκειμένου να μείνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτός κάδρου ευθυνων και να δείξει πολιτική αποφασιστικότητα και ταύτιση με το κοινό αίσθημα. Υπάρχουν, άλλωστε, φόβοι πως το επιτελικό χάος (μετά την Μήδεια, τις πυρκαγιές και τις πλημμύρες) θα αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις σε μια περίοδο που η κυβέρνηση σημειώνει ήδη απώλειες.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως στο στόχαστρο είναι οι υπουργοί Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης (πρόσφατη και πολυδιαφημισμένη επιλογή του ίδιου του πρωθυπουργού), Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας (για την κατάρρευση του δικτύου ηλεκτροδότησης σε πολλές περιοχές και δη χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όπως έγινε με την Μήδεια), Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής για την μη λειτουργία των μέσων μεταφοράς αλλά και το θέμα της Αττικής Οδού, ενώ δυσφορία υπάρχει και για την διαχείριση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Το τελευταίο διαφήμιζε την παρουσία 4.000 αστυνομικών στους δρόμους για την κακοκαιρία αλλά δεν στάθηκε εφικτό να ελέγξει τις εισόδους στην Αττική Οδό (και την κίνηση βαρέων οχημάτων) αλλά και την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πρωτεύουσας.

Bαραίνει επίσης ιδιαίτερα το κλίμα στις σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, στον οποίο χρεώνεται πως κάνει δημόσιες σχέσεις και επικοινωνιακή διαχείριση αλλά αποδεικνύεται ανεπαρκής επιχειρησιακά. Το γεγονός πως για ακόμα μία φορά έσπευσε να μεταθέσει τις ευθύνες είτε σε υπουργούς, είτε στη Νέα Οδό, προκαλεί δυσαρέσκεια.

Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν σε μία στιγμή που η κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου βάλλεται για τις επαφές του “επιτελάρχη” υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη με τον υπόδικο Μένιο Φουρθιώτη και τις σχετικές αποκαλύψεις.

Όλο το βάρος του συντονισμού σε συνθήκες μείζονος κρίσης κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας ανέλαβε με εντολή του πρωθυπουργού ο Γρηγόρης Δημητριάδης, ο οποίος έκανε όλες τις συνεννοήσεις”πυροσβεστικά” επιχειρώντας να καλύψει την απουσία συντονισμού.

Σχετικά Άρθρα