Εκτός προστίμου των 100 ευρώ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί άνω των 60 που βρίσκονται σε αναστολή

 Εκτός προστίμου των 100 ευρώ οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί άνω των 60 που βρίσκονται σε αναστολή

Μία σημαντική διευκρίνιση έκανε χτες στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, καθώς η ατζέντα της συζήτησης περιλάμβανε και την ενημέρωση για το διοικητικό πρόστιμο στους ανεμβολίαστους πολίτες άνω των 60 ετών.

Της Ρούλας Σκουρογιάννη

Πιο συγκεκριμένα, αναφερόμενος ο κ. Θεμιστοκλέους στο πώς εντάσσονται στην υποχρεωτικότητα οι υγειονομικοί και οι εργαζόμενοι σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, απαντώντας στο εάν οι υγειονομικοί, που βρίσκονται σε αναστολή επειδή δεν έχουν εμβολιαστεί, εμπίπτουν στο νόμο και θα καταβάλουν και το πρόστιμο των 100€, τόνισε: «Όσοι (υγειονομικοί) ήταν ενταγμένοι στον νόμο της υποχρεωτικότητας εξαιρούνται του διοικητικού προστίμου».

Τι θα καθορίσει το τέλος του προστίμου;

Σε άλλο σημείο της ενημέρωσης, ρωτήθηκε ο κ. Θεμιστοκλέους για τη διάρκεια ισχύος του μέτρου του προστίμου των 100 ευρώ και αν θα εξαρτηθεί από την πορεία της επιχείρησης «Ελευθερία» και ποιο θα είναι αυτό το σημείο ή οι επιδημιολογικοί δείκτες που θα καθορίσουν το τέλος του.

«Το διοικητικό πρόστιμο δεν έχει σχέση με την εξέλιξη της πανδημίας», αρκέστηκε να δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, χωρίς να δώσει περεταίρω εξηγήσεις.

Τέλος, σε σχέση με το διοικητικό πρόστιμο για τους άνω των 60, ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «από την ημέρα της ανακοίνωσης της υποχρεωτικότητας, έχουμε 208.000 συμπολίτες μας που έχουν εμβολιαστεί και πλέον το ποσοστό άνω των 60 ξεπερνάει το 90,2%».

Άλλα στοιχεία της ενημέρωσης του Μ. Θεμιστοκλέους

·         Όλοι οι πολίτες 18 ετών και άνω θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση έως και 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους για τα διδοσικά εμβόλια και ως 3 μήνες για το εμβόλιο Johnson&Johnson, γιατί από 1η Φεβρουαρίου 2022 δεν θα είναι σε ισχύ το πιστοποιητικό τους.

·         Από την προηγούμενη εβδομάδα, που έγινε η συγκεκριμένη ανακοίνωση, 120.000 πολίτες έχουν κλείσει το ραντεβού τους ή έχουν εμβολιαστεί και απομένουν άλλες περίπου 300.000.

·         Για την τέταρτη δόση στους πολίτες που ανήκουν σε συγκεκριμένη ομάδα των ανοσοκατασταλμένων, μετά την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, θα ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε να μπορούν να κλείνουν τα ραντεβού τους την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου.

·         Για τα παιδιατρικά εμβόλια -για ηλικίες 5 έως 11- έχει ήδη ανοίξει η πλατφόρμα, έτσι ώστε σε 26 νησιά με πληθυσμό περίπου 1.000 κατοίκων, να μπορούν να κλείσουν ραντεβού σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και έχει ξεκινήσει και ο εμβολιασμός στα νησιά μικρότερα των 1.000 κατοίκων, που θα γίνει με τον ίδιο τρόπο με τους καταδρομικούς εμβολιασμούς που είχαν γίνει και στον ενήλικο πληθυσμό.

·         Τη στιγμή αυτή έχουν ήδη εμβολιαστεί 65.000 παιδιά. Έχουμε προγραμματισμένα ραντεβού για άλλες 57.000 και υπάρχουν 50.000 ελεύθερα ραντεβού σε όλη τη χώρα.

·         Η μόνη περιοχή της χώρας που εμφανίζεται να έχουμε αυξημένη ζήτηση για παιδιατρικά εμβόλια είναι η Αττική. Υπάρχουν πολύ λίγα διαθέσιμα και τις επόμενες ημέρες θα ανοίξουν και νέα ραντεβού στην Αττική.

Σύγκριση στατιστικών στοιχείων Ελλάδας με τα αντίστοιχα Ευρωπαϊκά

·         Περισσότεροι από 7.625.000 Έλληνες πολίτες έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 72,6% του γενικού πληθυσμού και 82,6% του ενήλικου πληθυσμού.

·         Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες που εμβολιάστηκαν με τουλάχιστον μία δόση, είναι 73,2% του γενικού πληθυσμού και 84,2% του ενήλικου πληθυσμού.

·         Περισσότεροι από 7.235.000 συμπολίτες μας έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 69% επί του γενικού πληθυσμού και 78,6% επί το ενήλικου πληθυσμού.

·         Ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 70,3% του γενικού πληθυσμού και 80,4% του ενήλικου πληθυσμού.

·         Σε σχέση με τα αριθμητικά στοιχεία της αναμνηστικής δόσης, τη στιγμή αυτή δικαιούχοι είναι 5.800.000, ποσοστό περίπου 80% των ολοκληρωμένων εμβολιασμών, έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 4.325.000, ποσοστό 74,6% των δικαιούχων, και ακόμη 560.000 συμπολίτες μας έχουν προγραμματίσει το ραντεβού τους, ποσοστό 9,6%, δηλαδή συνολικά 84,2%.

Σχετικά Άρθρα