Για προδοσία κατηγορείται πρώην πρωθυπουργός του Καζακστάν

 Για προδοσία κατηγορείται πρώην πρωθυπουργός του Καζακστάν

Ο πρώην πρωθυπουργός και αρχηγός πληροφοριών του Καζακστάν, Καρίμ Μασίμοφ, τον οποίο παλαιότερα ο γιος του προέδρου των ΗΠΑ, Χάντερ Μπάιντεν, είχε περιγράψει ως «στενό φίλο», συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, καθώς οι βίαιες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εκεί είχαν ως αποτέλεσμα περισσότερους από 160 νεκρούς και σχεδόν 8.000 τραυματίες.

Ο Μασίμοφ συνελήφθη την Πέμπτη (13/1), ανακοίνωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων το Σαββατοκύριακο, προς το τέλος μιας εβδομάδας αιματηρών διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκαν από μια ουσιαστικά εν μία νυκτί άνοδο στις τιμές των καυσίμων.

Είχε προηγηθεί η παραίτησή του από τον ρόλο του επικεφαλής της Επιτροπής Εθνικής Ασφάλειας του Καζακστάν από τον Πρόεδρο Κασίμ-Τζομάρτ Τοκάγιεφ. Ο Μασίμοφ είχε διατελέσει και πρωθυπουργός της χώρας από το 2007 έως το 2012 και ξανά από το 2014 έως το 2016 και φαίνεται πως διατηρούσε στο πρόσφατο παρελθόν αρκετά καλές σχέσεις με τον γιό του 46ου ενοίκου του Λευκού Οίκου, Τζο Μπάιντεν, Χάντερ στο πρόσφατο παρελθόν.

Ειδικότερα, μια

φωτογραφία που ανακαλύφθηκε τον Οκτώβριο του 2020 φαίνεται να δείχνει τον Τζο Μπάιντεν να συναντά τον Μασίμοφ και τον Κένες Ρακίσεφ, τον φερόμενο ως επιχειρηματικό συνεργάτη του γιου του Χάντερ στο Καζακστάν.

Ο Χάντερ και ο Μασίμοφ φέρονται να συνδέθηκαν φιλικά όταν ο γιος του τότε αντιπροέδρου υπηρετούσε στο διοικητικό συμβούλιο της ουκρανικής εταιρείας ενέργειας Burisma και ο Μασίμοφ ήταν στη δεύτερη θητεία του ως πρωθυπουργός του Καζακστάν.

Οι δυο τους συναντήθηκαν στο Καζακστάν κάποια στιγμή το 2014 για να συζητήσουν μια πιθανή ενεργειακή συμφωνία, αποκαλύπτουν τα email που ελήφθησαν από το φορητό υπολογιστή του Χάντερ Μπάιντεν. Ο Χάντερ φέρεται να άφησε πίσω του τη συνοδεία των Μυστικών Υπηρεσιών για την ιδιωτική συνάντηση. Το 2016 ήταν που ο γιος του προέδρου αποκάλεσε τον Μασίμοφ «στενό φίλο».

Ένα άλλο email από έναν πρώην βοηθό του Τζον Κέρι δείχνει τον Χάντερ να προσκαλείται σε ένα «ιδιωτικό πρωινό» με τον Μασίμοφ το 2015 από τον τραπεζίτη του Καζακστάν Μαρκ Χόλτζμαν.

«Ο Πρωθυπουργός Μασίμοφ θα χαρεί πολύ αν μας συνοδεύσετε για ένα μικρό πρωινό σε ένα τραπέζι στο Willard Hotel, Holmes Suite από τις 8 το πρωί έως τις 9 το πρωί», ανέφερε το email του Χόλτζμαν.

Η Επιτροπή Εθνικής Ασφάλειας, την οποία διηύθυνε ο Μασίμοφ μέχρι την ημέρα πριν από τη σύλληψή του, είναι η εθνική υπηρεσία πληροφοριών του Καζακστάν που αντικατέστησε την KGB της σοβιετικής εποχής μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ.

Δεν υπήρχαν λεπτομέρειες για τις κατηγορίες για προδοσία εναντίον του. Η υπηρεσία ασφαλείας είπε ότι συνελήφθησαν και άλλοι αξιωματούχοι, αλλά δεν τους κατονόμασε.

Σχετικά Άρθρα