Έρευνες βγάζουν “ανεπαρκή” την πενθήμερη καραντίνα – Εργοδότες πιέζουν θετικούς εργαζόμενους να επιστρέψουν στη δουλειά μετά την 5η μέρα
Όταν έφτασε στη χώρα μας η νέα υπερμεταδοτική μετάλλαξη Όμικρον, αποφασίστηκε, βάσει των οδηγιών του CDC των ΗΠΑ, η περίοδος καραντίνας να μειωθεί σε 5 μέρες από 10 μέρες που ίσχυε πριν. Μετά από το διάστημα αυτό και εφόσον δεν έχουν συμπτώματα, μπορούν να βγουν από την αυτο-απομόνωση με υποχρεωτική χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας για τουλάχιστον άλλες 5 μέρες.
Τα προαναφερόμενα ισχύουν για όλο τον πληθυσμό, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. Σε παρόμοιες κινήσεις έχουν προχωρήσει και άλλες χώρες.
Επιστήμονες όμως εκφράζουν την ανησυχία τους ότι υπάρχουν λίγα επιστημονικά στοιχεία που να δικαιολογούν την ασφάλεια της “περικοπής” του μέτρου, αφήνοντας αιχμές ότι οικονομικοί παράγοντες ενδέχεται να ξεπέρασαν σε βαρύτητα την επιστημονική λογική.
Μια σειρά από έρευνες για τις συνιστώμενες περιόδους απομόνωσης δείχνει ότι η ανησυχία τους μάλλον δεν είναι αβάσιμη.
Μια ολοκληρωμένη συστηματική ανασκόπηση 79 μελετών από όλο τον κόσμο (εξαιρουμένων εκείνων με πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων) που βασίζεται στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέτασε τη μείωση του ιικού φορτίου σε 5.340 μολυσμένα άτομα. Αξιολόγησε όχι μόνο το ιικό φορτίο που προσδιορίστηκε με μοριακό τεστ, το οποίο μπορεί να παραμείνει θετικό για κάποιο χρονικό διάστημα μετά την κλινική ανάκαμψη, αλλά και την ικανότητα καλλιέργειας βιώσιμου ιού από αυτούς τους ανθρώπους, που σημαίνει ότι εξακολουθούσαν να είναι σαφώς μολυσματικοί. Η ανασκόπηση έδειξε χαμηλό ιικό φορτίο τις πρώτες δύο ημέρες, αλλά στη συνέχεια μια κορύφωση γύρω στις τρεις έως έξι ημέρες, με αποτέλεσμα να μειώνεται στις ημέρες επτά έως εννέα έως ότου δεν μπορούσε να ανακτηθεί βιώσιμος ιός τη δέκατη ημέρα. Με άλλα λόγια, τα δεδομένα υποστήριξαν μια δεκαήμερη περίοδο απομόνωσης.
Μερικές μελέτες έχουν εκτιμήσει μια ελαφρώς μικρότερη περίοδο αποβολής του ιού σε άτομα χωρίς συμπτώματα.
Ένα πιο πρόσφατο προεκτύπωμα από την Ιαπωνία (μια μελέτη που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμη σε επιστημονικό περιοδικό) εξέτασε την αποβολή του ιού που αποδίδεται στην Όμικρον. Η μελέτη αντανακλούσε τα ευρήματα της συστηματικής ανασκόπησης, δείχνοντας ότι η αποβολή του ιού είναι υψηλότερη σε τρεις έως έξι ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Και μια μικρή μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ διαπίστωσε ότι ένας στους τρεις ανθρώπους εξακολουθεί να είναι δυνητικά μολυσματικός μετά από πέντε ημέρες.
Τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι την πέμπτη ημέρα πολλοί άνθρωποι θα εξακολουθούν να μεταδίδουν βιώσιμο ιό, κάτι που ενδέχεται να έχει ως αποτέλεσμα σημαντική περαιτέρω εξάπλωση του COVID.
Εργοδοτική… πίεση
Την ίδια ώρα ενώ εργαζόμενοι ανησυχούν ότι η πενθήμερη καραντίνα δεν είναι αρκετή για να μην κολλήσουν τους συναδέλφους τους πολλοί εργοδότες πιέζουν τους εργαζόμενους να επιστρέψουν μετά το πενθήμερο, ενώ μπορεί ακόμα να νοσούν.
Μάλιστα υπάρχουν και καταγγελίες ότι εργαζόμενοι αναγκάζονται να επιστρέφουν στη δουλειά παρότι έχουν θετικό τεστ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Star.
«Την πέμπτη ημέρα που θα μπορούσα να βγω από το σπίτι, συνέχιζα να βγαίνω θετική» λέει μία εργαζόμενη. «Αρνητικό βγήκε την όγδοη μέρα, όχι την πέμπτη. Και συμπτώματα δεν είχα καθόλου» συμπληρώνει.
«Ο γαμπρός μου κόλλησε. Τον υποχρεώνει ο εργοδότης σε πέντε ημέρες να πάει στη δουλειά. Ακόμα έχει βήχα, πονάνε τα κόκαλά του, θα κολλήσει όλο το προσωπικό. Υπάρχει περίπτωση και να τον διώξει» επισημαίνει κάποιος.
«Εγώ έκανα self test και βγήκα θετικός. Ενημέρωσα στην εργασία που δουλεύω σε εστιατόριο της νοτίου Ελλάδας, έμεινα πέντε ημέρες καραντίνα. Εγώ αυτή τη στιγμή έχω επιστρέψει στη δουλειά με θετικό τεστ» λέει εργαζόμενος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Γυναίκα που εργάζεται σε φαρμακείο περιγράφει: «Είμαστε σε έναν χώρο –φαρμακείο για την ακρίβεια– όπου εργαζόμαστε τέσσερα άτομα εκ των οποίων το ένα είχε βγει θετικό στον κορωνοϊό. Την πέμπτη ημέρα, εφόσον η καραντίνα λήγει, έπρεπε να επιστρέψει, κάτι το οποίο σε όλους δημιουργεί ανησυχία».
Όσο για το αν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης, ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Λοιμωξιολογίας του ΑΠΘ, Ιωάννης Κιούμης, εξηγεί: «Υπάρχει ακόμα ένας υπολειμματικός κίνδυνος, μόνο που είναι σε πάρα πολύ μικρό ποσοστό». «Κατά συνέπεια, αυτού του είδους ο συμβιβασμός που έχει γίνει, με την περικοπή των ημερών της καραντίνας, θεωρείται αποδεκτός από διεθνείς κύκλους και φυσικά και από μένα».