Παρασκήνιο: Όσα έγιναν στο ΠΣ για την “Αυγή” – Ο συμβιβασμός, η εθελούσια, οι απολύσεις – “Θερμό” επεισόδιο Φίλη, Τζανακόπουλου
Σε μια μαραθώνια συνεδρίαση με μεγάλη φόρτιση για όλα τα μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου, η απόφαση για τη διατήρηση της καθημερινής έκδοσης της Αυγής λήφθηκε ομόφωνα και έπειτα από μεγάλες οδύνες. Μπορεί η Αυγή να συνεχίσει να κρέμεται δίπλα από τις άλλες εφημερίδες στα περίπτερα, όμως τώρα πλέον η διοίκηση έχει λευκή επιταγή ακόμη και για απολύσεις.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Επιλογή όλων ήταν από την αρχή ό,τι συζητηθεί να μείνει αυστηρά εντός των τειχών, όμως η εξίσωση ήταν αρκετά δύσκολη και η χρυσή τομή μέσα σε συνθήκες οικονομικής ασφυξίας δεν ήταν δυνατό να βρεθεί. Ο Αλέξης Τσίπρας μπροστά στις αντιδράσεις των εργαζομένων και στελεχών όπως ο Νίκος Βούτσης και ο Νίκος Φίλης κατέβασε μια νέα πρόταση στο Πολιτικό Συμβούλιο και η οποία έτυχε διεξοδικής και επίπονης συζήτησης που ξέφυγε όμως από τα όρια.
- Η εφημερίδα αποφασίστηκε ομόφωνα να αναδιαρθρωθεί εν λειτουργία. Πρακτικά αυτό σημαίνει πλέον ότι οι εργαζόμενοι εκτός από ένα πρόγραμμα εθελουσίας έχουν τώρα μπροστά τους και το δίλημμα της απόλυσης.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της εφημερίδας μετά από μια σφοδρή σύγκρουση κορυφών του κόμματος επιβεβαίωσε την εμπιστοσύνη του κόμματος και οι κύριοι Δρόσος και Αρβανίτης έχουν τώρα έχουν την καθαρή εντολή του κόμματος να πράξουν ό,τι απαιτείται για να διασωθεί οικονομικά η εφημερίδα και να μη συνεχίσει το κόμμα να αιμορραγεί για να συντηρεί ένα φύλλο που δεσμεύει μέχρι και το 70% της κρατικής χρηματοδότησης του κόμματος.
Οι ενστάσεις του Φίλη
Τις ισχυρότερες ενστάσεις στο αρχικό σχέδιο αλλά και στο εναλλακτικό σχέδιο που κατέβασε τόσο το ΔΣ της εφημερίδας όσο και ο ίδιος ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας τις πρόβαλε σύμφωνα με πληροφορίες ο Νίκος Φίλης.
- Στη μαραθώνια συνεδρίαση του οργάνου ο κ. Φίλης πήρε αρκετές φορές το λόγο για να απαντήσει σε τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών, όμως στο τέλος έμεινε απελπιστικά μόνος του καθώς ακόμη και σύντροφοί του από την τάση της Ομπρέλας και των 53 τον εγκατέλειψαν, όταν εκείνος κατέβασε δική του πρόταση για τη διάσωση της εφημερίδας.
Είχε προηγηθεί ένα παραλήρημα εναντίον της διοίκησης της εφημερίδας με βαριές κατηγορίες από την πλευρά του προς την ηγεσία του κόμματος ότι στόχος κατά κύριο λόγο δεν ήταν η διάσωση της εφημερίδας όσο ο έλεγχος της Αυγής. Ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο σημείο να μιλήσει για μια αδίστακτη ομάδα που επιχειρεί το έλεγχο του κομματικού οργάνου συνοδεύοντας τις επιθέσεις του αυτές με προσωπικές προσβολές ακόμη και κατά συναδέλφων του βουλευτών και μελών του κόμματος.
- Η κατάσταση ξέφυγε εντελώς όταν ο κ. Φίλης έφτασε στο σημείο να απαξιώσει ηθικά και την Όλγα Γεροβασίλη μόλις εκείνη πήρε το λόγο για να τοποθετηθεί.
Η έκρηξη της γραμματέως της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ήταν έντονη και για όλους δικαιολογημένη μετά από πάνω από τέσσερις ώρες συνεδρίασης που ο κ. Φίλης έβαλε κατά πάντων. Στον βουλευτή απάντησε σε υψηλούς τόνους ο γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος ο οποίος κυριολεκτικά έφτασε στο σημείο να του βάλει τις φωνές με τον πρώην υπουργό παιδείας να υποχωρήσει, όπως αναφέρουν οι διαρροές.
Ο πρώην υπουργός εμφανίστηκε σε ρόλο προστάτη των εργαζομένων, όπως έλεγαν κάποια μέλη του ΠΣ, της εφημερίδας και λίγο πριν είχε προτείνει να συσταθεί ειδική κομματική επιτροπή για να μπει σε επιτροπεία η εφημερίδα και η διαδικασία εκκαθάρισης στην οποία μάλιστα ήθελε να μετέχει και ο ίδιος.
- Η πρότασή του αυτή όμως δεν στηρίχτηκε ούτε από κορυφαία στελέχη των 53 ή της Ομπρέλας με αποτέλεσμα ο κ. Φίλης να βρεθεί στη άβολη θέση να την αποσύρει αφού προηγουμένως είχε πυροδοτήσει ένα κλίμα έντασης και αντεγκλήσεων.
Οι αντιρρήσεις που ακούστηκαν είχαν να κάνουν αφενός με την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανό το φύλο για λόγους ιστορικότητας της εφημερίδας, αλλά και με την ανάγκη διατήρησης της καθημερινής ύπαρξης του φύλλου για λόγους διείσδυσης και επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στα δημόσια πράγματα.
- Όμως ο βασικός αντίλογος είναι ότι αυτή η καθημερινή παρέμβαση του κόμματος δεν μπορεί «να βάζει μέσα» οικονομικά το κόμμα και να κοστίζει το 72% της κρατικής επιχορήγησης. Το σχέδιο της εξυγίανσης εν λειτουργία ουσιαστικά ήταν η εναλλακτική πρόταση που υπήρχε ήδη στο τραπέζι από την πλευρά της διοίκησης. Απουσία όμως εναλλακτικής οικονομικής πρότασης για τη διάσωση της εφημερίδας από τη χρεωκοπία δεν υπήρχε άλλος δρόμος.
Όπως έγινε αντιληπτό από την πορεία της «διαπραγμάτευσης» η πλευρά που αντιδρούσε στην αναστολή της κυκλοφορίας του καθημερινού φύλλου ήθελε απλά να κερδίσει κι άλλο χρόνο με τη διαδικασία να είναι ανοιχτή ήδη από το καλοκαίρι. Ωστόσο η λύση αυτή έχει μια αντικειμενική δυσκολία για το ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως επισημάνθηκε τελικά δεν κερδίζεται χρόνος, αλλά αυξάνονται οι κίνδυνοι. Κίνδυνοι κυρίως πολιτικοί γιατί κλωτσώντας το τενεκεδάκι παρά κάτω σύμφωνα και με την προσφιλή έκφραση Τσακαλώτου το πρόβλημα σε πιο πολιτική συγκυρία δεν αποκλείεται να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά από ότι η απουσία της Αυγής τις εργάσιμες ημέρες από τα περίπτερα της χώρας.