Κακοκαιρία σε κύματα μέχρι την Τετάρτη
Παρατεταμένο κύμα κακοκαιρίας έρχεται στη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά βροχές και καταιγίδες, χιονοπτώσεις ενώ θα σημειωθεί και σημαντική πτώση της θερμοκρασίας. Σύμφωνα με την πρόγνωση του καιρού από τον μετεωρολόγο του OPEN Κλέαρχο Μαρουσάκη, διπλό κύμα κακοκαιρίας έρχεται στη χώρα καθώς βαρομετρικό χαμηλό μετατοπίζεται ανατολικά από τη νότια Ιταλία, προς τη χώρα μας.
Το πρώτο κύμα κακοκαιρίας θα δώσει αρκετές βροχές και καταιγίδες το Σάββατο και την Κυριακή. Το δεύτερο κύμα αναμένεται από τη Δευτέρα και θα κρατήσει μέχρι και την Τετάρτη.
Αναλυτικότερα, τα χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα περιλαμβάνουν:
- ισχυρές βροχές και καταιγίδες (κυρίως σε Ιόνιο το Αιγαίο και τα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα, αλλά και την Εύβοια)
- ενισχυμένους ανέμους στα πελάγη (μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 8 μποφόρ)
- μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας
- χιονοπτώσεις στα ορεινά
Το αίτιο για την ατμοσφαιρική αυτή κυκλοφορία είναι τα βαρομετρικά χαμηλά που έρχονται από την Ισπανία και του ατμοσφαιρικού βουνού των Αζόρων προς τη δυτική – βορειοδυτική Ευρώπη.
Βροχές και καταιγίδες αναμένονται το Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2022 ενώ θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας στα βόρεια και αναμένονται άνεμοι έως 6 μποφόρ στα πελάγη. Πιο αναλυτικά, αναμένονται βροχοπτώσεις ενώ καταιγίδες και ενδεχομένως χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν σε θαλάσσιες, νησιωτικές και παράκτιες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ορεινά της βόρειας χώρας. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα των κεντρικών και νοτίων ηπειρωτικών και των νησιωτικών περιοχών θα είναι σχετικά αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές.
Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη από 4 έως 10, στη Θεσσαλία από 6 έως 11, στην Ήπειρο από 5 έως 16, στην Στερεά από 8 έως 15, στην Πελοπόννησο από 7 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 10 έως 15, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 10 έως 13, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 15, στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα από 11 έως 16 και στην Κρήτη από 9 έως 18 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Βόρεια της Λήμνου οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από νοτιοανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ.
Στην Αττική αναμένονται βροχές και ενδεχομένως σποραδικές καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα θα είναι σχετικά αυξημένες και κατά τόπους θα σημειωθούν λασποβροχές. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 12 έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται βροχές έως το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν από ανατολικές διευθύνσεις έως 2 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 8 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Ο ανοιξιάτικος καιρός που επικρατεί στη χώρα μας τα τελευταία 24ωρα και που οδήγησε τον υδράργυρο κοντά στους 20°C ή τοπικά και παραπάνω φαίνεται ότι ολοκληρώνει τη δράση του μιας και η μεσημβρινή ροή που αναμένεται να επικρατήσει στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, δηλαδή κίνηση αερίων μαζών από βορρά προς νότο, θα επαναφέρει και πάλι τον Χειμώνα στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου.
Όπως αναφέρουμε και στον τίτλο μας αιτία για την παραπάνω εξέλιξη αποτελεί η ανάπτυξη του “ΩΜΕΓΑ” εμποδιστή προς τη δυτική – βορειοδυτική Ευρώπη. Στην ουσία πρόκειται για μία έξαρση του ατμοσφαιρικού βουνού των Αζορών (Αζορικός αντικυκλώνας) ο οποίος με την ανύψωσή του σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη θα προσπαθήσει να εμποδίσει την από δυσμάς προς ανατολάς κίνηση των κακοκαιριών προερχόμενες από τον βόρειο Ατλαντικό οι οποίες στην προσπάθειά τους να υπερκεράσουν αυτό το ατμοσφαιρικό βουνό κινούνται πιο βόρεια και στην συνέχεια ολισθαίνουν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού φτάνοντας μέχρι και την περιοχή μας παρασύροντας ταυτόχρονα στο διάβα τους και πολικές αέριες μάζες.
Αυτά που μόλις αναλύσαμε αποτυπώνονται στον πρώτο μας χάρτη όπου με την μπλε καμπύλη διακρίνουμε το ατμοσφαιρικό βουνό των Αζορών που στην ουσία στο εσωτερικό του εμφανίζει υψηλή βαρομετρική πίεση (καλός καιρός), με το γράμμα “Χ” τις κακοκαιρίες που αναμένεται να ολισθήσουν στα ανατολικά κράσπεδα αυτού και με τις μπλε αποχρώσεις τις πολικές αέριες μάζες έτσι όπως αυτές αποτυπώνονται στη μέση ατμόσφαιρα.