Κορώνα γράμματα με τα σχολεία – “Αδειάζουν” από προσωπικό τα νοσοκομεία από τη ραγδαία νόσηση – Πρόβλημα και σε άλλους δημόσιους τομείς
Τα κενά αυξάνονται δραματικά μετά τη μαζική νόσηση από κοροναϊό δύο χιλιάδων εργαζομένων στα νοσοκομεία, ενώ για να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες, το υπουργείο Υγείας ετοιμάζει την αποστολή φύλλων πορείας τις επόμενες μέρες για την επιστράτευση γιατρών. Οι υγειονομικές αρχές να στρέφουν την προσοχή τους από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας που δεν πιέζονται πια, στις απλές νοσηλείες Covid, οι οποίες αυξάνονται ραγδαία.
Παράλληλα με την αύξηση των νοσηλειών άνω του 34% κατά την τελευταία εβδομάδα, νοσούν και χιλιάδες εργαζόμενοι στα νοσοκομεία. Και συγκεκριμένα 2.000 πανελλαδικά, οι 1.000 εκ των οποίων στην Αττική. Από αυτούς, το 60% είναι ιατρονοσηλευτικό προσωπικό και το 40% διοικητικοί και λοιπό προσωπικό.
Για να μην απειληθεί η λειτουργία των νοσοκομείων το υπουργείο Υγείας επιστρατεύει τους ιδιώτες, τόσο μέσω συμφωνίας με τον ιδιωτικό τομέα για την παροχή νέων κλινών στο ΕΣΥ, όσο και με την επίταξη υπηρεσιών γιατρών. Τα φύλλα πορείας προς τους γιατρούς, που θα κληθούν να στηρίξουν το πολλαπλώς δοκιμαζόμενο σύστημα Υγείας, αναμένεται να φύγουν αν όχι αύριο Παρασκευή, το αργότερο μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα (10/1), όπως τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα:
“Το ποσοστό των υγειονομικών που νοσούν και βρίσκονται σε καραντίνα είναι μικρό ανά νοσοκομείο και δεν φτάνει στο 4%. Προχωράμε σε επιτάξεις, που θα ξεκινήσουν τώρα και βοηθά και ο ιδιωτικός τομέας με κλίνες ασθενών για Covid», είπε.
Ο ακριβής αριθμός των γιατρών που απαιτούνται δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί, ενώ σύμφωνα με το iatropedia.gr, αρχικά θα λάβουν φύλλα πορείας γιατροί του ΕΟΠΥΥ. Οι γιατροί θα απασχοληθούν με μειωμένο ωράριο κατά 50%, ώστε να μπορούν να διατηρήσουν και τα ιδιωτικά ιατρεία τους.
Εκρηκτική αύξηση που φτάνει το 290% σημειώθηκε στις νέες διαγνώσεις πανελλαδικά το τελευταίο διάστημα, ενώ τα χιλιάδες κρούσματα πρόσθεσαν πίεση στο σύστημα υγείας, με αύξηση στις νέες εισαγωγές, κατά 34%.
Ωστόσο, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας και τον επικουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας Γκίκα Μαγιορκίνη, ελαφρά μείωση έχει αρχίσει να καταγράφεται στις ΜΕΘ (κατά 4%) και στους θανάτους (κατά 1%).
Έτσι, η υγειονομική πίεση για την αντιμετώπιση ασθενών με Covid εξαιτίας των πιο ήπιων συμπτωμάτων της Όμικρον που δεν καταλήγουν σε σοβαρές πνευμονίες, φαίνεται να μετατοπίζεται πλέον από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων και τις απλές κλίνες νοσηλείας Covid.
Βαρύτητα δίνεται και σε άλλους κρίσιμους τομείς όπως για παράδειγμα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπου εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για να μην υπάρξουν προβλήματα από τη μαζική νόσηση εργαζομένων. Πάντως το γεγονός πως η καραντίνα για τους εμβολιασμένους που δεν έχουν συμπτώματα έχει περιοριστεί στις πέντε ημέρες από τις δέκα εκτιμάται πως διευκολύνει την κατάσταση και περιορίζει τα κενά που ενδεχομένως θα προκύψουν.
Προβλήματα αντιμετωπίζουν και επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που συνήθως στρέφονται στις υπερωρίες για να καλύψουν τις κενές θέσεις λόγω της νόσησης εργαζόμενων.
Η κυβέρνηση επιδιώκει μέσα από ένα σύστημα testing να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, ωστόσο δέχεται σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση για τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιστροφή των μαθητών στα θρανία. Το γεγονός πως δεν αλλάζουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα – με βάση τα οποία θα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές για να κλείσει ένα τμήμα – έχει πυροδοτήσει μια ευρύτερη συζήτηση. Ωστόσο από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως στόχος είναι να παραμένουν τα τμήματα όσο περισσότερο γίνεται ανοιχτά αλλά με πολύ αυξημένους διαγνωστικούς ελέγχους.
Στη διεύθυνσηisathens.melapus.com μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ενεργοποιηθεί ένα Δίκτυο με περισσότερους από 120 γιατρούς από την Αθήνα και τον Πειραιά, με τις ειδικότητες του παθολόγου, πνευμονολόγου, γενικού ιατρού και παιδιάτρου.
Οι γιατροί αναλαμβάνουν την άμεση και έγκαιρη διερεύνηση, παρακολούθηση και αντιμετώπιση ύποπτου ή επιβεβαιωμένου κρούσματος covid-19. Πρόκειται για ένα Δίκτυο ιατρών της γειτονιάς, που θα παρέχουν τις υπηρεσίες τους, στους ασθενείς με Covid-19 λοίμωξη, με βάση τα αναθεωρημένα θεραπευτικά πρωτόκολλα, όπως ανέφεραν σε σχετική συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης και ο γ. γραμματέας ΠΦΥ του Υπουργείου Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.
Η πλατφόρμα παρέχει τη δυνατότητα, πέραν της άυλης συνταγογράφησης, video κλήσης καθώς και δυνατότητα ηλεκτρονικής καταβολής της ιατρικής αμοιβής. Οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ ιατροί θα παρέχουν υπηρεσίες, στο πλαίσιο της σύμβασής τους, οι δε πιστοποιημένοι ως ιδιώτες ιατροί.
Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία, θα αξιοποιηθεί κατάλληλα και για την οικοδόμηση μιας ισχυρής Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας, στην «post covid» εποχή.
Με πληροφορίες από iatropedia.gr, ethnos.gr