Τι αλλάζει για τα έγχρωμα τατουάζ- Οι νέοι περιορισμοί από την Ε.Ε

 Τι αλλάζει για τα έγχρωμα τατουάζ- Οι νέοι περιορισμοί από την Ε.Ε

Περιορισμοί της Ε.Ε. στα έγχρωμα τατουάζ. Τι προβλέπει η απόφασή της και γιατί αντιδρούν οι καλλιτέχνες.
Προ των πυλών βρίσκονται νέοι περιορισμοί της Ε.Ε. για το έγχρωμο μελάνι τατουάζ, με στόχο «να προστατευτούν οι πολίτες από δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες».

Ειδικότερα, από σήμερα 4 Ιανουαρίου, περίπου 4.000 ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή έγχρωμων μελανιών τατουάζ και μόνιμου μακιγιάζ περιορίζονται, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη προκληθεί αντιδράσεις από επαγγελματίες του χώρου.
Πάντως, οι νέοι κανόνες είχαν εγκριθεί πριν από έναν χρόνο, αλλά δόθηκε μεταβατική περίοδος ενός έτους, ώστε η βιομηχανία παραγωγής μελανιών να αλλάξει τις συνθέσεις τους.

Μάλιστα, για δύο συγκεκριμένες αποχρώσεις, την Pigment Blue 15:3 και την Pigment Green 7, δόθηκε περίοδος «χάριτος» δύο μηνών, επειδή είναι αρκετά δύσκολο να αντικατασταθούν, σύμφωνα με δημοσίευμα της Independent.
Ωστόσο, άλλα προϊόντα που περιέχουν τις πρόσφατα ελεγχόμενες χημικές ουσίες σε συγκεντρώσεις μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες θα απαγορευθούν από την πώληση βάσει της νέας νομοθεσίας, που φέρει το όνομα «Reach».
Αυτές οι ουσίες περιλαμβάνουν «ορισμένες αζωχρώσεις, καρκινογόνες αρωματικές αμίνες, πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες, μέταλλα και μεθανόλη» σύμφωνα με έγγραφα της Ε.Ε.

Η Ε.Ε. υποστηρίζει ότι οι νέοι κανόνες της έχουν σχεδιαστεί για να προστατεύουν τους πελάτες από ερεθισμούς του δέρματος ή χειρότερα προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου.
Υπογραμμίζεται πως είναι δύσκολο να βρεθούν ισχυρές ενδείξεις πιθανού κινδύνου καρκίνου από τα τατουάζ.
Την ίδια ώρα, οι καλλιτέχνες τατουάζ λένε ότι οι νέοι κανόνες θα βλάψουν τις επιχειρήσεις. Μάλιστα, online συγκέντρωση υπογραφών που δημιουργήθηκε ως διαμαρτυρία για τον περιορισμό των Blue 15:3 και Green 7, λέει ότι είναι χρώματα «υψίστης σημασίας» για τη βιομηχανία.
Τέλος, υποστηρικτής του κινήματος διαμαρτυρίας παραθέτει γερμανική κυβερνητική έκθεση που διαπίστωσε ότι οι πληροφορίες σχετικά με την τοξικότητα των ουσιών ήταν ελλιπείς.

Πηγή: sputniknews.gr

Σχετικά Άρθρα