Έξι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις που μπορεί να αλλάξουν τις ισορροπίες στην Ευρώπη- Η ακτινογραφία και τα πρόσωπα
Έξι σοβαρές εκλογικές αναμετρήσεις θα πραγματοποιηθούν φέτος σε ευρωπαϊκές χώρες, οι συσχετισμοί δε που θα προκύψουν από αυτές θα επηρεάσουν αναμφίβολα τις πολιτικές τάσεις στην Ε.Ε αλλά και τις ισορροπίες στις Βρυξέλλες. Ιδιαίτερα οι Γαλλικές εκλογές αποκτούν πολύ μεγάλη σημασία, αλλά και εκείνες στην Ουγγαρία και την Σλοβενία είναι πιθανό να αλλάξουν σημαντικά την πολιτική γεωγραφία στην Ευρώπη.
Το Politico.eu παρουσίασε μια ακτινογραφία αυτών των μεγάλων εκλογικών αναμετρήσεων.
Πορτογαλικές βουλευτικές εκλογές — 30 Ιανουαρίου
Τι διακυβεύεται: Ο σοσιαλιστής πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ελπίζει να παραμείνει στην εξουσία σε αυτές τις πρόωρες εκλογές, που προκηρύχθηκαν μετά την ήττα της κυβέρνησής του μειοψηφίας στην βασική ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό.
Ο πιο σοβαρός αντίπαλος του Κόστα είναι ο Ρούι Ρίο, πρόεδρος του κύριου κεντροδεξιού αντιπολιτευόμενου κόμματος της Πορτογαλίας, των Σοσιαλδημοκρατών (PSD). Το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) του Κόστα εξακολουθεί να προηγείται στις δημοσκοπήσεις , με ποσοστό περίπου 37% έναντι 30% των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά αυτό το χάσμα μειώθηκε αργά τους τελευταίους μήνες και τέτοια αποτελέσματα θα σήμαιναν ότι και τα δύο κόμματα θα πρέπει να συνεργαστούν με άλλα για να σχηματίσουν πλειοψηφικό συνασπισμό.
Κατά την ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό που προκάλεσε τις εκλογές, ο Κόστα έχασε την υποστήριξη δύο αριστερών κομμάτων που επέτρεψαν στην κυβέρνησή του να παραμείνει στην εξουσία, του Κομμουνιστικού Κόμματος και του Αριστερού Μπλοκ. Ο Ρίο έχει εκφράσει την πρόθεσή του να επιτρέψει μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία των σοσιαλιστών και τη δική του συμμετοχή μετά τις εκλογές, αλλά ο Κόστα απέρριψε κάθε διαπραγμάτευση με την κεντροδεξιά.
Γενικές εκλογές στη Σερβία — 3 Απριλίου
Τι διακυβεύεται: Ο Πρόεδρος της Σερβίας Aleksandar Vučić ήταν η πιο εξέχουσα πολιτική προσωπικότητα στη Σερβία την τελευταία δεκαετία, αλλά οι επικριτές τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας τον θεωρούν υπερβολικά κυρίαρχο . Ακαδημαϊκοί, ακτιβιστές για τα δικαιώματα, δυτικοί διπλωμάτες και πολιτικοί της αντιπολίτευσης λένε ότι είναι υπεύθυνος για μια σοβαρή οπισθοδρόμηση στη δημοκρατία, την ελευθερία και το κράτος δικαίου. Η χώρα διεξήγαγε βουλευτικές εκλογές το 2020, αλλά ο Βούτσιτς ανακοίνωσε ότι νέες θα διεξαχθούν πρόωρα. Οι αναλυτές είπαν ότι αυτή η έκκληση για πρόωρες εκλογές φαινόταν να είναι μια στρατηγική κίνηση του Βούτσιτς για την ενίσχυση της νομιμότητας αφού οι αντίπαλοι μποϊκόταραν την προηγούμενη ψηφοφορία.
Γαλλικές εκλογές — προεδρικές εκλογές 10 και 24 Απριλίου, κοινοβουλευτικές ψήφοι 12 και 19 Ιουνίου
Τι διακυβεύεται: Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόκειται να διεκδικήσει επανεκλογή στις προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο, προτού η χώρα αποφασίσει για ένα νέο κοινοβούλιο τον Ιούνιο. Ακόμα κι αν ο Μακρόν κερδίσει μια δεύτερη θητεία, η κοινοβουλευτική ψηφοφορία θα είναι κρίσιμη για την εφαρμογή των αλλαγών που επιδιώκει, αλλά οι ήττες που υπέστη το κεντρώο κόμμα του La République En Marche στις τοπικές εκλογές από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν προμηνύουν θετική έκβαση τον Ιούνιο.
Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν επικράτηση του Μακρόν, ο οποίος δεν έχει ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του, αλλά αναμένεται να το κάνει στις αρχές του νέου έτους. Είναι βέβαιο πως θα περάσει από τον πρώτο γύρο των ψηφοφοριών. Το ποιον θα αντιμετωπίσει στον δεύτερο γύρο είναι το ερώτημα. Η Μαρίν Λεπέν του ακροδεξιού Εθνικού Ράλι είχε δεσμευτεί εδώ και καιρό να γίνει η κορυφαία αντίπαλός του για άλλη μια φορά σε επανάληψη του 2017, αλλά η δημοτικότητά της απειλήθηκε από την άνοδο μιας άλλης ακροδεξιάς φιγούρας, του τηλεοπτικού ειδήμονα που έγινε πολιτικός Ερίκ Ζεμούρ. Ο Ζεμούρ, καθώς και η υποψήφια των συντηρητικών Les Républicains, Valérie Pécresse, η οποία έχει σημειώσει άνοδο στις δημοσκοπήσεις, με ορισμένους να την τοποθετούν τώρα ακόμη και μπροστά από τη Le Pen. Είτε ο Μακρόν αναμετρηθεί με τη Λεπέν είτε την Πεκρές, αναμένεται μεν να κερδίσει, αλλά με πολύ μικρότερο περιθώριο από ό,τι κέρδισε στις πρώτες του εκλογές.
Ουγγρικές κοινοβουλευτικές εκλογές — αναμένονται τον Απρίλιο
Τι διακυβεύεται: Ο επί μακρόν δεξιός λαϊκιστής ηγέτης της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν αντιμετωπίζει τις πιο δύσκολες εκλογές από τότε που επέστρεψε για δεύτερη θητεία ως πρωθυπουργός το 2010. Για πρώτη φορά, οι αντίπαλοί του ενώθηκαν σε μια προσπάθεια να τον εκδιώξουν από την εξουσία υποστηρίζοντας ενιαίο υποψήφιο.
Μια νίκη της αντιπολίτευσης θα άλλαζε την πολιτική θερμοκρασία στη Βουδαπέστη αλλά και τη δυναμική στις συναντήσεις της ΕΕ με άλλες χώρες-μέλη, όπου η Ουγγαρία έπαιζε συχνά τον ρόλο του αντάρτικου. Θα είχε επίσης γεωπολιτικές επιπτώσεις δεδομένων των δεσμών του Orbán με το Πεκίνο και τη Μόσχα. Μια νέα κυβέρνηση πιθανότατα θα ευθυγραμμιστεί πιο στενά με την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η νίκη για τον Όρμπαν, ωστόσο, θα παγίωνε τη δύναμή του και θα του επέτρεπε να συνεχίσει να χτίζει μια συμμαχία ακροδεξιών και ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων σε όλη την Ήπειρο.
Το κόμμα Fidesz του Orbán θα αντιμετωπίσει τον συνασπισμό που απαρτίζεται από την Ενωμένη Αντιπολίτευση, με επικεφαλής τον Péter Márki-Zay , τον συντηρητικό δήμαρχο της νότιας πόλης Hódmezővásárhely. Οι δημοσκοπήσεις έχουν προβλέψει μια κούρσα, με το Fidesz να έχει περίπου 48 τοις εκατό από τα μέσα Δεκεμβρίου, μόλις μπροστά από την Ηνωμένη Αντιπολίτευση με 46 τοις εκατό. Για να κερδίσει, ο Marki-Zay θα πρέπει να διατηρήσει τον κατά κύριο λόγο αριστερό συνασπισμό του στο πλευρό του, χωρίς να αποξενώσει περισσότερους συντηρητικούς ψηφοφόρους που θα μπορούσαν να δελεαστούν από το Fidesz. Στην πραγματικότητα, η διακυβέρνηση θα απαιτούσε επίσης να ταχυδακτυλουργήσει με τα ανταγωνιστικά συμφέροντα και τις κοσμοθεωρίες της συμμαχίας του.
Εκλογές στη Σλοβενία — κοινοβουλευτικές εκλογές 24 Απριλίου, προεδρικές έως τον Οκτώβριο
Τι διακυβεύεται: Ο Janez Janša, στενός σύμμαχος του Orbán, αντιμετωπίζει επίσης μια εκλογική πρόκληση την άνοιξη προτού η χώρα επιλέξει αργότερα νέο πρόεδρο. Ο σημερινός Πρόεδρος Borut Pahor δεν είναι επιλέξιμος για επανεκλογή λόγω ορίων θητείας.
Ο Janša εισήλθε στην τρίτη θητεία του στην εξουσία τον Μάρτιο του 2020 εν μέσω του πρώτου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού, έχοντας δημιουργήσει μια συμμαχία τεσσάρων κομμάτων μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κεντροαριστερής κυβέρνησης. Όμως ο δικός του συνασπισμός άρχισε σύντομα να καταρρέει με την αποχώρηση του Κόμματος των Συνταξιούχων (DeSUS) τον περασμένο Δεκέμβριο, επικαλούμενος τον χειρισμό της πανδημίας από την κυβέρνηση καθώς και ανησυχίες για περιορισμούς στα μέσα ενημέρωσης και άλλα ζητήματα κράτους δικαίου. Τέτοιες ανησυχίες έχουν επίσης εγείρει ερωτήματα για το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού.
Ο κύριος αντίπαλος του Janša είναι η Tanja Fajon, ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών της Σλοβενίας (SD) και επί του παρόντος μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το SD ακολουθεί το δεξιό λαϊκιστικό Σλοβενικό Δημοκρατικό Κόμμα (SDS) του Γιάνσα στις δημοσκοπήσεις , αλλά οι αντίπαλοι του Γιάνσα ελπίζουν ότι με τη συνένωση των κομμάτων θα καταφέρουν να τον νικήσουν.
Σουηδικές γενικές εκλογές — 11 Σεπτεμβρίου
Τι διακυβεύεται: Η Magdalena Andersson , η πρόσφατα ορκισμένη πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας, ελπίζει να οδηγήσει τους Σοσιαλδημοκράτες της στη νίκη στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, αλλά αντιμετωπίζει μια μεγάλη απειλή από τη δεξιά. Ο προκάτοχός της, Stefan Löfven, παραιτήθηκε τον περασμένο Νοέμβριο, ελπίζοντας ότι η εκλογή ενός νέου αρχηγού κόμματος λίγους μήνες πριν από την ψηφοφορία θα μπορούσε να δημιουργήσει την ευκαιρία για μια νέα αρχή με τους ψηφοφόρους του κόμματός του και να σπάσει το πρόσφατο αδιέξοδο στο κοινοβούλιο. Αλλά ο Άντερσον αντιμετωπίζει τώρα μια σειρά από σκληρές προκλήσεις για να το κάνει αυτό.
Ο κύριος αντίπαλος της Άντερσον είναι ο ηγέτης του κεντροδεξιού Κόμματος των Μετριών, Ulf Kristersson, και οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες (SD) υπό τον Jimmie Åkesson είναι αποφασισμένοι να την απομακρύνουν υπέρ της Kristersson. Οι Σοσιαλδημοκράτες προηγούνται στις δημοσκοπήσεις , με περίπου 30 τοις εκατό από τα μέσα Δεκεμβρίου, αλλά ορισμένοι από τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, όπως οι Πράσινοι, βρίσκονται προς το παρόν κάτω από το όριο του 4 τοις εκατό. Ο Kristersson έχει επισημάνει ότι η χαλαρή ομάδα που ηγείται – τρία κεντροδεξιά κόμματα συν το SD – χρειάζεται μόνο μια ακόμη κοινοβουλευτική έδρα από αυτή που έχει αυτή τη στιγμή για να πάρει την εξουσία τον Σεπτέμβριο. «Ανυπομονώ για την ημέρα των εκλογών», είπε πρόσφατα ο Kristersson.
Για τις εκλογές στην Μάλτα και την Αυστρία δεν έχουν οριστεί ακόμα ημερομηνίες, θα διεξαχθούν πάντως εντός του 2022.
Πηγή: Politico.eu