Νέα κενά στο σχεδιασμό, πυρά (και) εκ των έσω για δωρεάν PCR – Απορρίπτεται η συνταγογράφηση

 Νέα κενά στο σχεδιασμό, πυρά (και) εκ των έσω για δωρεάν PCR – Απορρίπτεται η συνταγογράφηση

Oι ατελείωτες ουρές πολιτών στα κατά τόπους Κέντρα Υγείας και στις κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ για να μην επιβαρυνθούν το κόστος των εργαστηριακών τεστ, ανέδειξε με πολύ γλαφυρό τρόπο το κενό στον σχεδιασμό της Κυβέρνησης. Ήδη μάλιστα εκδηλώθηκαν φίλια πυρά.

Της Στεφανίας Μουρελάτου

Ο βουλευτής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου, τάχθηκε υπέρ της συνταγογράφησης των μοριακών και των rapid test  – πρόταση που έχει καταθέσει η αξιωματική αντιπολίτευση- «για να μην γίνεται το μοριακό όταν δεν υπάρχει λόγος, γι’ αυτό υπάρχουν οι γιατροί, άρα να είναι δωρεάν» σημείωσε χαρακτηριστικά σε εκπομπή του ΑΝΤΕΝΝΑ.

Ο δε περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, αναίρεσε την τοποθέτηση του Άδωνη Γεωργιάδη ότι οι Ιατρικοί Σύλλογοι εισηγήθηκαν το πλαφόν στο μοριακό τεστ να είναι στα 60 ευρώ για να προκύπτει και το κέρδος τους.

  • «Κανένας Ιατρικός Σύλλογος στη χώρα δεν έχει τη δυνατότητα να επιβάλλει αν μια ιατρική πράξη θα συνταγογραφείται ούτε φυσικά να καθορίζει την τιμή που αυτή θα προσφέρεται» ανέφερε η ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Η κυβέρνηση πάντως σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει επιβολή πλαφόν στα 50 ευρώ για τα μοριακά τεστ εξακολουθώντας να απορρίπτει την προοπτική της συνταγογράφησης.

“Η  Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις 5 πρώτες χώρες της Ευρώπης σε τεστ. Για την διενέργεια δωρεάν τεστ (self ,rapid, pcr) έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ” επιχειρηματολογούν κυβερνητικά στελέχη.

Από  1/5/2020 – 30/12/2021 από τον ΕΟΔΥ έχουν πραγματοποιηθεί δωρεάν 8.759.556 διαγνωστικά τεστ, και την ίδια περίοδο δόθηκαν δωρεάν 86.403.820 self test σε 7.669.956 πολίτες σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση.

  • Η κυβέρνηση παρά τις αρχικές διαρροές ότι θα αξιοποιήσει τον χρόνο ως την Πέμπτη για να αποτιμήσει όλα τα επιδημιολογικά δεδομένα πριν ανακοινώσει τις αποφάσεις της για τα σχολεία, τελικά δρομολογεί νωρίτερα τις ανακοινώσεις ήτοι αμέσως μετά τη συνεδρίαση των ειδικών του υπουργείου υγείας το μεσημέρι.

Κυβερνητικές πηγές επαναλαμβάνουν ότι εργάζονται με την πρόθεση να επαναλειτουργήσει η δια ζώσης διδασκαλία στις 10 Ιανουαρίου με αλλαγή του πρωτοκόλλου 50%+1 για να κλείνει το σχολικό τμήμα και αυξημένα self test από όλους τους μαθητές. 

Πληροφορίες πάντως που διακινήθηκαν ότι η κυβέρνηση θα πάρει πίσω το πρόστιμο των 100 ευρώ διαψεύδονταν από ανώτερες κυβερνητικές πηγές.

Σχετικά Άρθρα