Ο μακρύς κατάλογος ανεμβολίαστων μητροπολιτών και ιερέων που έχασαν την μάχη με τον κοροναϊό- Η ευθύνη της Εκκλησίας
Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας Κοσμάς που έχασε τη μάχη με τον κοροναϊό ήταν ένας ακόμα από τους ιεράρχες, αρχιμανδρίτες, ηγουμένους, ιερείς και μοναχούς που συγκροτούν μια μεγάλη λίστα θανάτου. Οι περισσότεροι εξ αυτών ήταν ανεμβολίαστοι ή παλαιότερα πρωταγωνίστησαν στις αντιδράσεις για την μη τήρηση των μέτρων προστασίας, ή ακόμα και εξέπεμπαν μηνύματα αρνητισμού της πανδημίας.
Το φαινόμενο είναι εκτεταμένο και αποτελεί μείζον θέμα για τον τρόπο με τον οποίο η Εκκλησία διαχειρίστηκε την υπόθεση της πανδημίας και του εμβολιασμού. Παρότι η επίσημη ιεραρχία τοποθετήθηκε εγκαίρως υπέρ των εμβολίων, αρκέστηκε στις προτροπές με αναφορές στην ελευθερία της βούλησης και δεν κατόρθωσε να πείσει ακόμα και μητροπολίτες, μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.
Πολλοί εξ αυτών που έχασαν την μάχη είχαν πρωταγωνιστήσει με μηνύματα αντιεμβολιασμού, ενώ ένας μεγάλος αριθμός “πνευματικών” και ιερέων φέρονται να έχουν παρασύρει μεγάλο αριθμό πιστών στο να μην εμβολιαστούν, όπως αποκαλύφθηκε πρόσφατα μετά από καταγγελία στη Λαμία, τις Σέρρες και αλλού. Μια οικογένεια (57χρονος και η 52χρονη γυναίκα του), για παράδειγμα, κατέληξαν στο νοσοκομείο, ανεμβολίαστοι, επειδή, όπως καταγγέλθηκε από το συγγενικό τους περιβάλλον άκουσαν τις προτροπές του πνευματικού τους.
Το πρόβλημα είναι σοβαρό και εγείρει θέμα αφενός για την “ανυπακοή” ενός σημαντικού μέρους της επίσης Εκκλησίας στα μέτρα και την ανάγκη εμβολιασμού, αφετέρου για την “εκπαίδευση” που έχουν λάβει. Ο πατήρ Βασίλειος Θερμός που είναι και ψυχοθεραπευτής μίλησε στον Realfm και επισήμανε μεταξύ άλλων πως με αφορμή την πανδημία η Εκκλησία πρέπει να επανεξετάσει τον τρόπο επιλογής των ιερέων. Έχει ειπωθεί, άλλωστε, πως ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού εντοπίζεται μεταξύ των σπουδαστών της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας.
Η παρέμβαση του Χρυσόστομου Δωδώνης
Ξεκάθαρος για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστεί η Εκκλησία το ζήτημα των ανεμβολίαστων εμφανίστηκε ο μητροπολίτης Δωδώνης Χρυσόστομος, εκτοξεύοντας, παράλληλα αιχμές και προς συναδέλφους του.
Σε μια περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση εργαλειοποιεί ψηφοθηρικά το ζήτημα της θρησκευτικής πίστης, αφήνοντας εκτός νέων μέτρων τους ναούς, ο κ. Χρυσόστομος υπογραμμίζει ότι «πρέπει να υπάρξει απαγορευτικό εισόδους στους ναούς, στους πιστούς που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από τους παπάδες. Θα πρέπει με μια απόφαση, δυο γραμμών, να προβλέπεται ότι όποιος μισθοδοτείται καθ’ οιονδήποτε τρόπο από το κράτος θα είναι υποχρεωμένος να εμβολιαστεί. Εάν δεν το κάνει να του κόψουν τον μισθό».
Μιλώντας στο πρώτο πρόγραμμα 91,6 και 105,8 ο μητροπολίτης Δωδώνης υποστήριξε ότι πρέπει να υποχρεωθούν να κάνουν το εμβόλιο «εκείνοι μάλιστα οι οποίοι ανοήτως διακηρύσσουν βλακώδεις διακηρύξεις». «Για να δούμε τότε, θα έρθει να του σταθεί εκείνος που τον παροτρύνει να κάνει αυτή την ανοησία, γιατί πρόκειται περί ανοησίας, όχι περί ανοσίας», είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκαθάρισε, ακόμη, ότι αντίστοιχα μέτρα πρέπει να ληφθούν και για τους ανεμβολίαστους ιερείς επισημαίνοντας «όταν ο ιερέας και ο πιστός δεν πειθαρχεί στις αποφάσεις της Εκκλησίας, τότε θέτει μόνος του τον εαυτό του εκτός εκκλησίας».
Παρόμοιες παρεμβάσεις κατά των ανεμβολίαστων ιερέων έκαναν πρόσφατα και οι μητροπολίτες Λέσβου και Ζακύνθου, ενώ σκληρός κατά των αρνητών στην Εκκλησία ήταν και ο μητροπολίτης Λαρίσης.
Τζανάκης: Ανεμβολίαστοι το 60-70% των ιερέων και το 90% των μοναχών
Ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης έχει στιγματίσει επανειλημμένα τη στάση της Εκκλησίας.
Ο κ. Τζανάκης πρόσθεσε ότι ενώ οι περιοχές αυτές έχουν θύματα ή περιστατικά σοβαρής νόσησης σε κάθε γειτονιά, οι άνθρωποι δεν πείθονται να εμβολιαστούν, καθοδηγούμενοι είτε από ένα προσωπικό τρόπο ζωής, είτε από ανθρώπους με ιδιοτελείς σκοπούς που τους παρασέρνουν.
O ΕΟΔΥ οφείλει, είχε πει, να ενημερώσει για τα ποσοστά εμβολιασμού σε ιερείς και μοναχούς
Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, εκτιμά ότι το 60%, 70%, «ίσως και παραπάνω» των ιερέων είναι ανεμβολίαστοι με βάση τοπικές μετρήσεις που ο ίδιος πραγματοποιεί. Στους μοναχούς και τις μοναχές στα μοναστήρια, υπολογίζει το ποσοστό των ανεμβολίαστων στο 80% με 90%.
«Μόλις την περασμένη εβδομάδα, πέθανε ο μοναχός ηγούμενος της Κρουσταλλένιας, Δαμιανός, μόλις 54 ετών από κοροναϊό, εδώ στη μονάδα της Κρήτης», τόνισε ο κ. Τζανάκης και πρόσθεσε ότι ο ΕΟΔΥ θα πρέπει να ενημερώσει για τον ακριβή αριθμό των εμβολιασμένων ιερέων, όπως γνωρίζουμε για τους γιατρούς ή για τα παιδιά.
Μερικοί από τους ιεράρχες και ιερείς που έχασαν τη μάχη:
Ο Αιτωλίας Κοσμάς
Πέθανε ο μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάςμετά από μεγάλη μάχη που έδωσε με τον κορωνοϊό.
Ο μητροπολίτης Κοσμάς που ήταν ανεμβολίαστος, εισήχθη αρχικά στο νοσοκομείο Αγρινίου στις 1 Δεκεμβρίου όταν ήδη ήταν πολύ επιβαρυμένη η κατάσταση της υγείας του.
Κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στην Αθήνα και αφού πέρασε 25 ημέρες διασωληνωμένος στη ΜΕΘ Ευαγγελισμού, αποσωληνώθηκε.
Ο Μητροπολίτης Λαγκαδά
Ο Μητροπολίτης έχασε την μάχη με τον κοροναϊό στις 15 Νοεμβρίου 2020. Είχε ειπωθεί πως μολύνθηκε κατά την δοξολογία στον Άγιο Δημήτριο Θεσσαλονίκης όπου δεν είχε τηρηθεί κανένα μέτρο προστασίας.
Τις τελευταίες ημέρες η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί, καθώς την Παρασκευή εισήχθη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με συμπτώματα της νόσου.
Από την πρώτη στιγμή, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια και στάθηκε στο πλευρό του Μητροπολίτη, κάνοντας ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν για τη βελτίωση της υγείας του.
Η κατάστασή του επιδεινώθηκε, εμφάνισε λοίμωξη του αναπνευστικού Covid-19 και σήμερα το πρωί (06:36) κατέληξε από καρδιοαναπνευστική ανακοπή. Ο μακαριστός Μητροπολίτης έπασχε από υποκείμενα νοσήματα.
O Μητροπολίτες ήταν από τους ιεράρχες που τηρούσαν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κοροναϊό, ήταν όμως και μεταξύ εκείνων που είχαν πάρει μέρος στη Δοξολογία του Αγίου Δημητρίου στη Θεσσαλονίκη, στις 26 Οκτωβρίου.
Υπενθυμίζεται πως μετά τη Δοξολογία που είχε ξεσηκωθεί σάλος από το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιεράρχες είχαν εμφανισθεί χωρίς μάσκα και χωρίς να τηρούν τις αναγκαίες αποστάσεις.
Ο Μητροπολίτης Καστοριάς
Ο Μητροπολίτης είχε διασωληνωθεί στις 20 Δεκεμβρίου
Έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ, ο οποίος είχε διαγνωστεί θετικός στον ιό στις αρχές Δεκεμβρίο.
Ο 61χρονος Μητροπολίτης είχε διαγνωσθεί θετικός στον ιό στις αρχές Δεκεμβρίου και είχε μεταφερθεί στο 424 Γ.Σ.Ν.Ε. της Θεσσαλονίκης, ενώ στις 20 Δεκεμβρίου, πριν από περίπου μία εβδομάδα, είχε κριθεί αναγκαία η διασωλήνωσή του από τους θεράποντες γιατρούς του.
Ο Μητροπολίτης Καστορίας Σεραφείμ (κατά κόσμον Ιωάννης Παπακώστας) γεννήθηκε το 1959 στο Αγναντερό Καρδίτσας και φοίτησε στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών, απ’ όπου αποφοίτησε το 1983. Φοίτησε επίσης στη Θεολογική Σχολή Αθήνας, απ΄όπου έλαβε το πτυχίο του το 1987. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1987. Υπηρέτησε ως διάκονος, εφημέριος- ιεροκήρυκας και ιερατικός προϊστάμενος στον Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Κάτω Πατησίων και ως διευθυντής Νεότητος της Αρχιεπισκοπής Αθηνών καθώς και υπεύθυνος Πρωτοκόλλου στην Ιερά Σύνοδο και το 1990 ως Γραμματέας στην Ιερά Σύνοδο της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς. Χειροτονήθηκε, δε, επίσκοπος, στις 5 Οκτωβρίου 1996.
Επί αρχιερατείας του, μεταξύ άλλων, η Μητρόπολη Καστοριάς ανέπτυξε φιλανθρωπική και πνευματική δράση με πολλές πτυχές.
Ο Μητροπολίτης Κινσάσας
Στο νοσοκομείο Παπανικολάου μεταφέρθηκε τον Ιούλιο του 2021 με κορωνοϊό ο μητροπολίτης Κινσάσας Νικηφόρος, όπου και κατέληξε, όπως έκανε γνωστό ο διευθυντής της ΜΕΘ – Covid, Νικόλαος Καπραβέλος.
Όπως είπε ο κ. Καπραβέλος στον ΑΝΤ1, ο μητροπολίτης με το σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο στο Κονγκό, μεταφέρθηκε με κορωνοϊό και μετά από παρέμβαση της Ελβετίας στη Θεσσαλονίκη.
«Ήταν όμως πολύ αργά», όπως είπε, αφού ο οργανισμός του ήταν ήδη επιβαρυμένος και μετά από καρδιακή επιπλοκή εκοιμήθη.
Ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Πάρου
Τον Σεπτέμβριο του 2021, έχασε τη ζωή του από κορονοϊό ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Λογγοβάρδας Πάρου. Ο Γέροντας Χρυσόστομος κατέληξε, μετά από πολυήμερη νοσηλεία με τον ιό.
Σύμφωνα με το parianostypos.gr, ο ηγούμενος του μοναστηριού Ζωοδόχου Πηγής Λογγοβάρδας Πάρου, νοσηλευόταν τις τελευταίες εβδομάδες στην εντατική μονάδα του «Ευαγγελισμού», στην Αθήνα, και αντιμετώπιζε χρόνια προβλήματα με την υγεία του.
Ιερείς που έχασαν τη μάχη
Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς έχασε τη μάχη με τον κοροναϊό 49χρονος ιερέας στο Λουτράκι. Όπως αναφέρει το orthodoxiainfo.gr και άλλοι ιερείς προσβλήθηκαν από τον ιό και κατέληξαν. Ως επί το πλείστον ήταν ανεμβολίαστοι.
Ο πρωτοπρεσβύτερος Ανδρέας Σκούλικας, εφημέριος του Ιερού Ναού Προφήτου Ηλιού Ριζουπόλεως εκοιμήθη μετά από δεκαπενθήμερη μάχη με τον κορωνοϊό στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, όπου βρισκόταν διασωληνωμένος.
Ο μακαριστός γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1957. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Διάκονος χειροτονήθηκε την 9η Δεκεμβρίου 1984 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κυρό Χρυσόστομο και Πρεσβύτερος την 23η Οκτωβρίου 1989 από τον μακαριστό Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης κυρό Αγαθάγγελο. Υπηρέτησε ως Εφημέριος των Ιερών Ναών Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (Αγίου Σώστη) Λεωφόρου Συγγρού της Ιεράς Μητροπόλεως Νέας Σμύρνης και Προφήτου Ηλιού Ριζουπόλεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.
Επίσης ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Πρίμπας, εφημερίος επί πολλές δεκαετίες της ενορίας του Αγίου Δημητρίου Αχαρνών, εκοιμήθη την παραμονή των Χριστουγέννων.
Ο θάνατός του από ανακοπή αποδίδεται σε παρενέργειες της προσβολής του από τον κορωνοϊό.
Όπως έγραφε η “Κιβωτός της Ορθοδοξίας”, σοκ είχε προκαλέσει -από το 2020 ακόμα- στην Εκκλησία η απώλεια του μητροπολίτη Καστορίας κ.Σεραφείμ. Η κοίμηση του μακαριστού ήρθε να προστεθεί σε αυτή του μητροπολίτη Λαγκαδά Ιωάννη αλλά και του πρώην Τρίκκης Αλέξιου.
Έτσι από τον Νοέμβριο και μέχρι σήμερα δύο εν ενεργεία μητροπολίτης και ένας πρώην έχασαν τη ζωή τους σε διάστημα λιγότερο του ενός μηνός. Συνολικά υπολογίζονται σε περισσότερους από 20 οι νεκροί στις τάξεις της Εκκλησίας από τον κορωνοϊό , ενώ πολλοί ήταν αυτοί που ασθένησαν όπως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας και οι μητροπολίτης Κίτρους,Καλαβρύτων ,Βεροίας,Βεροίας αλλά και πολλοί άλλοι οι οποίοι δεν ανακοίνωσαν ότι κόλλησαν τον ιό.
Στις Εκκλησίες των Βαλκανίων αλλά και της Ρωσίας δεκάδες είναι οι νεκροί ιερείς , μοναχοί και μητροπολίτες από covid-19 .Μεταξύ αυτών ο Πατριάρχης της Σερβίας Ειρηναίος και ο επικεφαλής της Εκκλησίας του Μαυροβουνίου μητροπολίτης Αμφιλόχιος.
Εκοιμήθη επίσης τον Νοέμβριο ο Αρχιμανδρίτης του Ιερού Ναό Παναγίας των Χαλκέων Θεσσαλονίκης, Θεολόγος.
Ο 46χρονος Αρχιμανδρίτης νοσούσε με κορονοϊό εδώ και δέκα μέρες, βρισκόταν στο σπίτι του και λάμβανε φαρμακευτική αγωγή. Δεν άντεξε, ωστόσο και πέθανε από ανακοπή.
Σύμφωνα με πληροφορίες του thesstoday.gr, ο Αρχιμανδρίτης ήταν ανεμβολίαστος, ενώ νοσούν με κορονοϊό και τα μέλη της οικογένειάς του τα οποία είναι και αυτά ανεμβολίαστα και νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.