Κοροναϊός: “Σαρώνει” η κατάθλιψη στις ηλικίες των 40-60 ετών

 Κοροναϊός: “Σαρώνει” η κατάθλιψη στις ηλικίες των 40-60 ετών

Επιστημονική έρευνα για τις επιπτώσεις της πανδημίας σε ενήλικες 40 έως 60 ετών, που προσέρχονται σε δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κατά την περίοδο covid-19 υποφέροντας από κατάθλιψη, ξεκινούν η σχολή Επιστημών Αποκατάστασης Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών και η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η επιστημονική πρωτοβουλία αφορά τη μελέτη, τη διερεύνηση και την υλοποίηση προγράμματος παρέμβασης, για την υπό-διαγνωσμένη κατάθλιψη στην συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Χαράλαμπος Μπονάνος, «η κατάθλιψη είναι ένα ζήτημα το οποίο ταλαιπωρεί πολύ κόσμο, για αυτό το λόγο, μέσω της προγραμματικής σύμβασης, επιδιώκουμε σαν Περιφέρεια να βελτιώσουμε την ποιότητα της ζωής των πολιτών».

Παράλληλα, πρόσθεσε:

«Η κατάθλιψη κυριολεκτικά καλπάζει στις ανεπτυγμένες χώρες όπως και στην Ελλάδα, ενώ σε περιόδους κρίσης, όπως τώρα λόγω covid-19, υπάρχει μεγαλύτερη ψυχική επιβάρυνση στους πολίτες και κατ’ επέκταση στο Εθνικό σύστημα υγείας».

Απαντώντας στο ερώτημα, γιατί επελέγη η ηλικιακή ομάδα 40 έως 60 ετών, ο Χαράλαμπος Μπονάνος ανέφερε ότι «στόχος κάθε επιδημιολογικής μελέτης είναι να συγκεκριμενοποιήσει ηλικίες, ώστε να εξάγει τα ανάλογα επιστημονικά συμπεράσματα», τονίζοντας ταυτόχρονα, ότι:
«Όπως έχει παρατηρηθεί από ψυχιατρικές έρευνες, αυτή η ηλικιακή ομάδα είναι η πιο επιβαρυμένη και χρειάζεται βοήθεια».

Σχετικά Άρθρα