Μετάλλαξη Όμικρον: Ποια τα συμπτώματα με μία δόση εμβολίου, με δύο, τρεις ή καθόλου εμβολιασμό
Σχεδόν 29 χιλιάδες νέες μολύνσεις σημειώθηκαν μόλις χθες στην Ελλάδα, με επίκεντρο την Αττική, στην οποία το νέο στέλεχος Όμικρον του κορονοϊού, βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα σε μια ξέφρενη εκθετική διασπορά. Πλέον κάθε ελληνικό σπίτι έχει ασθενή με κορονοϊό ή άτομα που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα. Και το φλέγον θέμα που απασχολεί όλους είναι, ποιο εμβόλιο ή πόσες δόσεις αποτρέπουν τα σοβαρά συμπτώματα, που οδηγούν στο νοσοκομείο.
Η συγκεκριμένη παραλλαγή προκαλεί μεγάλη ανησυχία για την αντοχή του ΕΣΥ απέναντι σε μία νέα πιθανή πρόκληση, καθώς κανείς δεν γνωρίζει με απόλυτη βεβαιότητα πόσοι είναι οι ασθενείς που θα χρειαστούν νοσηλεία και κυρίως νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης εμφανίστηκε καθησυχαστικός, δηλώνοντας την αισιοδοξία του για την παραλλαγή Όμικρον, για την οποία είπε ότι οι πρώτες ενδείξεις από τη Μεγάλη Βρετανία, όπου σημειώνεται δραματική διασπορά, αλλά προς το παρόν δεν υπάρχει ιδιαίτερη πίεση στο σύστημα Υγείας. «Είναι φοβερά μεταδοτική, αλλά όχι νοσηρή», δήλωσε συγκεκριμένα.
Στην απόλυτη κυριαρχία της παραλλαγής Όμικρον υποκύπτει -την υπόλοιπη Ευρώπη- και η Ελλάδα, καθώς ο νέος υπερμεταδοτικός ιός, που δεν τον σταματά το τοίχος προστασίας των εμβολίων και της φυσικής νόσησης, σπέρνει καθημερινά χιλιάδες κρούσματα.
Η πραγματικότητα, ωστόσο, δεν αποκλείεται να μειώσει την αισιοδοξία των προβλέψεων, καθώς φαίνεται πως οι ανεμβολίαστοι δεν προστατεύονται ούτε απέναντι στη νέα παραλλαγή. Και οι ανεμβολίαστοι είναι ακόμη πολλοί στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως.
Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια κατά του κορονοϊού έναντι στης σοβαρής νόσου από τη μετάλλαξη Όμικρον απασχολεί δεκάδες ερευνητικά κέντρα και επιστήμονες ανά τον κόσμο. Ανάμεσα σε πολλές δημοσιεύσεις, εντάσσεται κι αυτή του γνωστού γιατρού Επειγόντων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Κολούμπια της Νέας Υόρκης, Κρέγκ Σπένσερ.
Αναλύοντας τον τρόπο με τον οποίο η μετάλλαξη Όμικρον προσβάλλει τους εμβολιασμένους με την τρίτη και δεύτερη δόση, καθώς και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί καθόλου, καταλήγει πως είναι μεν λιγότερο σοβαρή από την παραλλαγή δέλτα, όμως, όλα εξαρτώνται από τις δόσεις εμβολίου που έχουμε λάβει.
Ο Κρεγκ Σπένσερ, ανέφερε μέσα από τις παρατηρήσεις εκατοντάδων ασθενών τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε, τα οποία είναι τα εξής:
Όλοι οι ασθενής που πάσχουν από Όμικρον και έχουν κάνει την 3η «αναμνηστική» δόση έχουν ήπια συμπτώματα, όπως λέει:
“Λέγοντας ήπια εννοώ κυρίως πονόλαιμο. Πολύ πονόλαιμο και επίσης κόπωση, σε συνδυασμό με κάποιους μυϊκούς πόνους. Ωστόσο, δεν εμφανίζουν δύσπνοια και μια δυσκολία στην αναπνοή. Όλα ταλαιπωρούνται, αλλά είναι ασφαλείς”, τονίζει ο Σπένσερ.
Από εκεί και κάτω τα συμπτώματα αλλάζουν, όσο μειώνονται οι δόσεις του εμβολίου.
Σύμφωνα με τον Δρ. Σπένσερ, οι περισσότεροι ασθενείς που είχαν κάνει δύο δόσεις Pfizer ή Moderna, είχαν μεν ήπια συμπτώματα, αλλά περισσότερα από όσους είχαν κάνει την τρίτη δόση:
«Είχαν περισσότερη κόπωση και πιο υψηλό πυρετός. Επίσης και περισσότερο βήχας. Η εικόνα τους ήταν λίγο πιο επιβαρυμένη συνολικά, αλλά και πάλι δεν είχαν δύσπνοια και καμία δυσκολία στην αναπνοή. Μπορώ να πω ότι η εικόνα τους ήταν συνολικά ικανοποιητική», είπε .
Όσοι από τους ασθενείς με κορονοϊό και παραλλαγή Όμικρον είχαν κάνει μία δόση εμβολίου Johnson & Johnson και δεν είχαν προχωρήσει σε αναμνηστική δόση, δεν είχαν ιδιαίτερα καλή εικόνα, σύμφωνα με τον ίδιο:
«Οι περισσότεροι ασθενείς που έχω δει και οι οποίοι έλαβαν το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson ήταν συνολικά σε χειρότερη κατάσταση, με φρικτούς πόνους και πυρετό για λίγες ή περισσότερες μέρες. Ένοιωθαν αδύναμοι και κουρασμένοι. Κάποιοι υπέφεραν από συμπτώματα δύσπνοιας και βήχα. Αλλά κανένας, ωστόσο, δεν χρειάστηκε νοσηλεία και παροχή οξυγόνου. Περνούσαν δύσκολα, αλλά δεν κινδύνευε η ζωή τους», τόνισε ο Δρ. Κρέγκ Σπένσερ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γιατρός από το νοσοκομείο όπου εργάζεται, οι μη εμβολιασμένοι, εμφανίζουν δεδομένα νοσηλείας 15πλάσια ή και περισσότερο από τους εμβολιασμένους.
«Σχεδόν κάθε ασθενής που χρειάστηκε εισαγωγή στο νοσοκομείο με Covid δεν ήταν εμβολιασμένος. Όλοι υπέφεραν από βαριά δύσπνοια και παρατηρούσαμε πτώση του οξυγόνου τους όποτε επιχειρούσαν να περπατήσουν. Όλοι χρειάζονται την υποστήριξη οξυγόνου για να αναπνέουν σωστά», δήλωσε ο Δρ. Σπένσερ.
Οι συστάσεις γιατρού είναι ξεκάθαρες: Εμβολιαστείτε αν δεν το έχετε κάνει! Προχωρήστε σε δεύτερη δόση από διαφορετικό εμβόλιο εάν είχατε κάνει το μονοδοσικό Johnson & Johnson και κάντε άμεσα την τρίτη αναμνηστική δόση.
«Ως γιατρός επειγόντων, στον οποίο θα εμπιστευτείτε τη ζωή σας αν βρεθείτε στα Επείγοντα Περιστατικά στις 3 τα ξημερώματα, σας διαβεβαιώνω ότι θα προτιμούσατε να αντιμετωπίστε το επερχόμενο κύμα Όμικρον εμβολιασμένοι», κατέληξε ο Σπένσερ.
Πηγή: iatropedia.gr