“Μαύρη” πρόβλεψη Tζανάκη: “Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα”
Εκτίναξη των κρουσμάτων covid τις αμέσως επόμενες ημέρες προβλέπουν τα μοντέλα των επιστημόνων, λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης Όμικρον αλλά και της εορταστικής περιόδου που ενώνει φίλους και συγγενείς σε σπίτια και καταστήματα εστίασης.
« Πιστεύω ότι αυτή την Τρίτη θα έχουμε πάνω από 9.000 κρούσματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στο Open.
«Είναι επιτυχία της χώρας ότι έχει επιβραδυνθεί η μετάλλαξη» , είπε αλλά επεσήμανε: «Όμως τις τελευταίες μέρες φαίνεται εκρηκτική η αύξησή της. Πάνω από το 10% των καθημερινών κρουσμάτων είναι Όμικρον», είπε και πρόσθεσε ότι περιμένουμε έκρηξη, με διπλασιασμό κρουσμάτων. «Τρίτη με Τετάρτη θα ανέβουν τα νούμερα. Μετά τις 15 Ιανουαρίου ίσως φτάσουμε τα 20.000 κρούσματα!
Πάμε για ρεκόρ κρουσμάτων», επισήμανε ο κ. Τζανάκης.
Από την πλευρά του και ο Γκίκας Μαγιορκίνης, μιλώντας προσφατα στην ΕΡΤ, επανέλαβε την εκτίμηση πως οδεύουμε ολοταχώς σε… πενταψήφιο αριθμό κρουσμάτων, που θα κυμαίνεται στις 10.000 με 12.000 κρούσματα.
Απαντώντας στην ερώτηση τι να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες, ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι θα δούμε μία αύξηση.
«Η Όμικρον όπου έχει πάει έχει δημιουργήσει δραματική αύξηση. Κάποια στιγμή θα φτάσουμε και τα 10.000 και τα 12.000 κρούσματα. Είναι εξαιρετικά δύσκολο να πούμε πότε θα γίνει αυτό, αλλά το θεωρώ ότι θα συμβεί και σε εμάς. Αυτό που μας απασχολεί είναι η πίεση στο ΕΣΥ γιατί ο ιός έχει διαφορετικό προφίλ. Έχουμε φτάσει σε ένα καλό επίπεδο ανοσίας πάνω από το 70%, ο κόσμος συμμετέχει αρκετά στην τρίτη δόση και όλα αυτά είναι τα όπλα μας. Το τελευταίο όπλο που θέλουμε να μας βοηθήσει ο κόσμος είναι το test» είπε και κάλεσε τους πολίτες στην περίπτωση που θέλουν να πάνε σε περισσότερες από δύο εκδηλώσεις να αγοράσουν κι άλλα τεστ από το φαρμακείο.
Ο καθηγητής εκτίμησε ότι δεν υπάρχουν σκέψεις για ενδιάμεσα μέτρα μέχρι τις 3 Ιανουαρίου ημέρα που έχει δοθεί ως σημείο έναρξης της δεύτερης φάσης του σχεδίου ανάσχεσης του κορωνοϊού.
«Εάν βλέπαμε αύξηση της πίεσης στο ΕΣΥ, αναλόγως θα μπορούσαν να ληφθούν μέτρα, ωστόσο είμαστε σε φάση αποσυμπίεσης και μείωσης των εισαγωγών. Είμαστε σε φάση παρακολούθησης και επιτήρησης αυτή τη στιγμή» δήλωσε.