Ανάλυση: Ο τρόμος της Όμικρον και το άγχος των εκλογών
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν έριξε τυχαία στην πολιτική σκηνή το ζήτημα των εκλογών και ενώ ήταν ο ίδιος αυτός που πρώτος έριξε στο τραπέζι της πολιτικής αντιπαράθεσης τον κίνδυνο για ένα 5ο σφοδρότερο κύμα της πανδημίας. Η αγχωμένη και αμήχανη αντίδραση του Πρωθυπουργού στη Βουλή έδειξε για την Κουμουνδούρου ότι με το τέλος της υγειονομικής κρίσης ανα πάσα στιγμή ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να τις προκηρύξει.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Στην τηλεδιάσκεψη που είχε με την Αθηνά Λινού τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη και τους άλλους επιστήμονες της ομάδας που τον συμβουλεύουν τα μηνύματα που έλαβε ο κ. Τσίπρας ήταν άκρως ανησυχητικά για το τι περιμένει τη χώρα.
Τα μαθηματικά μοντέλα και τα μέτρα που έχουν ληφθεί στο εξωτερικό ήταν ενδεικτικά με τις προβολές που γίνονται για την Ελλάδα να είναι αποκαλυπτικές σε σχέση με την σημερινή κατάσταση του ΕΣΥ.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κα Λινού από τις ΗΠΑ μίλησε με μοντέλα που προμηνύουν έκρηξη κρουσμάτων της νέας μετάλλαξης.
Αντίστοιχα άκρως ανησυχητικά ήταν και τα μηνύματα που παίρνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και για την κατάσταση στο ΕΣΥ με την πίεση στα νοσοκομεία να μετατρέπει πλέον τα νοσοκομεία σε ωρολογιακές βόμβες έτοιμες να σκάσουν.
Σε αυτό το κλίμα η προκήρυξη εκλογών μπορεί να είναι απαγορευτική ωστόσο στην ατζέντα έχει καταγραφεί η εναλλακτική πρόταση των εκλογών μπροστά στα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση με τις επιλογές της.
Ταυτόχρονα έχει αρχίσει να εντυπώνεται στη συλλογική συνείδηση η συνολική αποτυχία της κυβέρνησης σημειώνουν από την αξιωματική αντιπολίτευση η οποία συν τω χρόνω θα κεφαλαιοποιείται όσο πλησιάζουν οι κάλπες.
Έντονες αντιφάσεις
Το επιχείρημα δηλαδή του Μεγάρου Μαξίμου ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση σε σχέση με τους εμβολιασμούς και την επιτάχυνση της τρίτης δόσης είναι αυτά που καθυστέρησαν τη διασπορά της «Ο» στη χώρα και γι’ αυτό σήμερα μπορούμε να κάνουμε ρεβεγιόν μόνο με αυστηρές συστάσεις δεν πείθουν πλέον.
Αντίθετα όπως εκτιμούν στο ΣΥΡΙΖΑ οι πολίτες πλέον αντιλαμβάνονται ότι τόσο η παρουσίαση των μέτρων όσο όμως η προαναγγελία για αυστηρότερους περιορισμούς από τη νέα χρονιά δεν είναι παρά μια προσπάθεια φυγής προς τα μπρος της κυβέρνησης μετά το σκάνδαλο της μελέτης Τσιόδρα – Λύτρα ενώ την ίδια στιγμή και ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ΝΔ έχει αρχίσει να ενοχλείται από τις διαρκείς και διαχρονικές αντιφάσεις της κυβέρνησης.
Την ώρα δηλαδή που η χώρα βρίσκεται στις 10 χειρότερες θέσεις του κόσμου σε αναλογία θανάτων ανα εκατομμύριο πληθυσμού το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει το ΕΣΥ όχι μόνο δεν πείθει αλλά εξοργίζει τους πολίτες.
Από τις πλέον κραυγαλέες αντιφάσεις ήταν το μέτρο της διπλής μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Είναι νωπές οι μνήμες για τις μελέτες που επικαλούνταν ο κ. Μητσοτάκης στο βήμα της Βουλής ότι δεν υπάρχει διασπορά στα μέσα μεταφοράς ενώ τώρα επιβάλλεται η χρήση διπλής μάσκας σε ΜΕΤΡΟ και λεωφορεία. Κι αυτό την ώρα που οι πολίτες υποχρεώνονται να μπουν στα ελάχιστα νέα λεωφορεία τα οποία όμως δεν έχουν παράθυρα.
Η απάντηση μάλιστα του κυβερνητικού εκπροσώπου στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για τα μέτρα που ανακοίνωσε με τον Υπουργό Υγείας εξόργισε ακόμη περισσότερο την Κουμουνδούρου για δυο λόγους.
Πρώτο γιατί στις 9 προτάσεις κατέθεσε για τελευταία φορά μεταξύ των οποίων ζητείται άμεσα από την αξιωματική αντιπολίτευση η επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων και των στρατιωτικών μονάδων στην πρώτη γραμμή της μάχης ο κ. Οικονόμου έφτασε στο σημείο να κάνει το άσπρο μαύρο λέγοντας ότι ο ιδιωτικός τομέας έχει διαθέσιε όλες τις ΜΕΘ για non-covid περιστατικά για να απελευθερωθούν κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία όμως έχουν πληρότητα πάνω από το 90% και την ώρα που ασθενείς διασωληνώνονται εκτός μονάδων εντατικής θεραπείας.
Οι περιορισμοί
Η πιο δύσκολη εξίσωση όμως θα πρέπει να λυθεί αμέσως μετά τις γιορτές. Οι περιορισμοί που έρχονται σαν ραντεβού για μετά τις 3 Ιανουαρίου δεν φαίνεται να δημιουργούν ένα ικανό τείχος στην «Ο».
Το σίγουρο πάντως είναι ότι την ώρα που σε διάφορες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες επιβάλλεται lockdown στην Ελλάδα εκτιμάται από τους ειδικούς οτι μια τέτοια κίνηση δεν θα είχε μεγάλη επιτυχία.
Ο εφησυχασμός που καλλιέργησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το πρώτο κιόλας κύμα της πανδημίας και η ανακήρυξη του τέλους της πανδημίας στο τέλος του 3ου κύματος το περασμένο καλοκαίρι προδιαθέτει πλήρη απειθαρχία των πολιτών σε σκληρούς περιορισμούς.