Μητσοτάκης: Παραδέχθηκε πως η μελέτη παραδόθηκε στην κυβέρνηση-αλλά όχι στο Μαξίμου- Ποιον “έδειξε”- Σφοδρή δυσαρέσκεια Τσιόδρα
Με τις φήμες από το πρωί να κάνουν λόγο ακόμα και για πιθανή παραίτηση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα από τις επιτροπές του υπουργείου Υγείας στις οποίες συμμετέχει (πρόσφατα και στην επιτροπή σοφών) επειδή είναι θιγμένος από τις προσβλητικές αιχμές κυβερνητικών στελεχών όπως οι Μίνα Γκάγκα και Άκης Σκέρτσος αλλά και του Γκίκα Μαγιορκίνη (τον οποίο εκείνος προώθησε στην επιτροπή για την πανδημία), η προσπάθεια του πρωθυπουργού να κλείσει το μέτωπο σχετικά με την μελέτη του καθηγητή μάλλον δεν απέδωσε καρπούς.
Ενώ όλοι ανέμεναν μια σαφή τοποθέτηση εκ μέρους του,ο κ.Μητσοτάκης έκανε λόγο για “σκόνη που σηκώθηκε”, στην οποία απάντησε ο ίδιος ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, επαναλαμβάνοντας το βασικό συμπέρασμα της μελέτης. Και αυτό σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι ότι “όσο πιέζεται το ΕΣΥ τόσο αυξάνονται οι απώλειες και το εμβόλιο είναι η μοναδική λύση και ότι δυστυχώς το ΕΣΥ είναι δύο ταχυτήτων και για αυτό χρειάζεται διαρκή ενίσχυση”.
Υποστήριξε ότι αυτά τα δεδομένα πρώτος εκείνος τα επικαλείται εδώ και μήνες “πολύ νωρίτερα πριν την παράδοση της μελέτης στην κυβέρνηση, όχι στο Μαξίμου, διότι τη μελέτη αυτή ουδέποτε την πήραμε εμείς στα χέρια μας”, αφήνοντας έτσι καρφιά κατά του Υγείας.
Damage control
Από το βράδυ της Παρασκευής, το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου επιδίδεται σε μια προσπάθεια να βρεθεί “εθελοντής-ένοχος” για την υποτίμηση της μελέτης των κ. Τσιόδρα και Λύτρα ώστε να μην χρεωθεί ο ίδιος ο πρωθυπουργός το λάθος της πρόσφατης δήλωσής του σχετικά με τις διασωληνώσεις εντός και εκτός ΜΕΘ. Και ακόμα χειρότερα ότι γνώριζε την μελέτη και παρόλα αυτά είπε ψέματα.
Με διαρροή στο Mega “φωτογραφήθηκε” ο γενικός γραμματέας του υπ. Υγείας Π. Πρεζεράκος, ο οποίος, όμως, διέψευσε κατηγορηματικά πως η μελέτη είχε περιέλθει σε γνώση του.
Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, παραδέχθηκε πως η μελέτη Τσιοδρα-Λύτρα είχε φθάσει στην κυβέρνηση αλλά όχι στο Μαξίμου. Με δεδομένο ότι ο καθηγητής Θ. Λύτρας έχει δηλώσει κατηγορηματικά πως η μελέτη ετέθη προς ενημέρωση σε “ανώτατο επίπεδο” είναι προφανές πως αυτό ή αφορά τον υπουργό Υγείας, ή το επιτελείο του πρωθυπουργού. Άλλωστε, ο κ. Τσιόδρας ακόμα κι αν διαβίβασε την μελέτη στον υπουργό Υγείας (τότε) Βασίλη Κικίλιας είναι μάλλον αδύνατο να μην ενημέρωσε απευθείας τον πρωθυπουργό στις πολύ συχνές και τακτικές συναντήσεις τους.
“Υπάρχει πράγματι και το εντόπισα κι εγώ ένα ζήτημα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Δεν σχεδιάστηκαν ποτέ για να αντιμετωπίσουν μία τέτοια απότομη αύξηση κρουσμάτων”, παραδέχθηκε.
“Δεν περίμενα καμία μελέτη κανενός καθηγητή για να ενισχύσω το ΕΣΥ και να αυξήσω τις ΜΕΘ” δήλωσε ο πρωθυπουργός.
Η αναφορά αυτή φέρεται να έχει δυσαρεστήσει ακόμα εντονότερα τον καθηγητή Τσιόδρα, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι θυμωμένος για τη στάση της κυβέρνησης απέναντί του.
Κατά τα λοιπά ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ ότι παρέδωσε το ΕΣΥ σε κατάσταση τραγική και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση κατάφερε να διπλασιάσει τις ΜΕΘ. Υπογράμμισε δε ότι ο μόνος τρόπος να μην έχον τα νοσοκομεία πίεση είναι ο εμβολιασμός.
“Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδανική αντιμετώπιση γίνεται καλύτερα στο ελεγχόμενο περιβάλλον των ΜΕΘ”, δήλωσε ο κ.Μητσοτάκης και παραδέχθηκε ότι δεν χρησιμοποιησε στην προηγούμενη του ομιλία “την καλύτερη δυνατή διατύπωση”.
Ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε λοιπόν ότι η διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ είναι λύση ανάγκης όταν η πίεση στο ΕΣΥ είναι μεγάλη.
“Είναι νέο αυτό το πρόβλημα κ. Τσίπρα, κ. Πολάκη, κ. Ξανθέ;” ρώτησε και επικαλέστηκε έγγραφη αναφορά της ΠΟΕΔΗΝ προς τον κ.Πολάκη ως τότε υπουργό Υγείας. για έλλειψη κλινών ΜΕΘ που κοστίζει ανθρώπινες ζωές.
“Εάν είχαμε σήμερα μία σοβαρή αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να σκύψουμε πάνω στην ουσία του προβλήματος: Οτι η στελέχωση των ΜΕΘ αποδεικνύεται στην πράξη μία άσκηση πολύ πιο σύνθετη και δύσκολη απο το να φτιάξουμε κρεβάτια ΜΕΘ” υποστήριξε ο πρωθυπουργός.
Επικαλέστηκε επίσης ότι αυτά που συνέβησαν στην Ελλάδα συμβαίνουν και σε συστήματα υγείας πιο ώριμα. Επικαλέστηκε ότι στη Σουηδία στο πρώτο κύμα της πανδημίας όποιος ήταν άνω των 65 σε οικο ευγηρίας δεν πήγαινε καν στο νοσοκομείο.
“Οταν μίλησα με ειλικρίνεια για το γεγονός ότι έχουμε δύο ΕΣΥ, καθώς τα περιφερειακά νοσοκομεία είναι σε χειρότερη κατάσταση, όταν μίλησα με θάρρος για την ανάγκη αναμόρφωσης του υγειονομική χάρτη, η λαϊκίστικη αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική.
“Δεν μπορούμε να έχουμε ένα μικρό νοσοκομείο σε κάθε πόλη να υπολειτουργεί. Αυτό είναι χειρότερο από το να συγκεντρώσουμε τις δυνάμεις μας να φτιάξουμε μία ισχυρή πρωτοβάθμια υγεία και μεγάλα νοσοκομεία στις μεγάλες πόλεις”, υποστήριξε ο κ.Μητσοτάκης.
Κατήγγειλε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε 17 πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την πανδημία και άρα υποστήριξε ότι δεν έβαλε πλάτη όπως ισχυρίστηκε.