Πάπας Φραγκίσκος: “Χωρίς την Αθήνα και την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα”

 Πάπας Φραγκίσκος: “Χωρίς την Αθήνα και την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα”

Στο Προεδρικό Μέγαρο βρέθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου, αμέσως μετά την άφιξή του στο Ελ. Βενιζέλος, ο Επίσκοπος και Πάπας της Ρώμης Φραγκίσκος, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα, προσκεκλημένος της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Τον προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκε στο κεφαλόσκαλο του Μεγάρου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και στη συνέχεια, στο εσωτερικό του Μεγάρου, έγινε ανάκρουση των εθνικών ύμνων Βατικανού και Ελλάδος.

Μετά την τελετή υποδοχής του Ποντίφικα ακολούθησε επίσκεψη στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο προσωπικό της γραφείο. στη συνέχεια η ομιλία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου και έπειτα η ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου.

Η επίσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο ολοκληρώθηκε με ομιλίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ποντίφικα, στη μεγάλη αίθουσα των δείπνων.

Η ανιδιοτελής προσφορά στους άτυχους και αδικημένους χαρακτηρίζουν το πολύτιμο έργο σας” τόνισε, η κ. Σακελλαροπούλου σημειώνοντας επίσης πως η πανδημία κατέδειξε “πόσο ευάλωτοι είμαστε”, ενώ τόνισε ότι “καθίσταται αναγκαία η αρωγή μεταξύ των κρατών”.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου μίλησε για τις πρωτοβουλίες αλλά και την ευαισθησία που επιδεικνύει ο Πάπας Φραγκίσκος τόσο για το προσφυγικό όσο και για την κλιματική κρίση, ενώ αναφέρθηκε και στην πανδημία, λέγοντας πως η υγειονομική κρίση συνιστά μία άσκηση ευθύνης ειδικά μέσα από καθημερινές συμπεριφορές στήριξης των ανθρώπων.

Πάπας Φραγκίσκος: “Εδώ γεννήθηκε η Δημοκρατία”

Κατά την ομιλία του, ό Πάπας Φραγκίσκος μεταξύ άλλων ανέφερε: “Χωρίς την Αθήνα και χωρίς την Ελλάδα, η Ευρώπη και ο κόσμος δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα. Εδώ σύμφωνα με τη δήλωση του Σωκράτη άρχιζε κάποιος να νιώθει πολίτης. Εδώ ο ανθρωπος αντιλήφθηκε ότι ήταν ένα πολιτικό ον. Εδώ γεννήθηκε η δημοκρατία. Σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, υπάρχει μια υποχώρηση της Δημοκρατίας. Η συμμετοχή όλων είναι θεμελιώδους σημασίας όχι μόνο για την επίτευξη στόχων αλλά γιατί αποκαλύπτει το ποιοι είμαστε.

Ας βοηθήσουμε ο ένας τον άλλον να περάσουμε από τη μεροληψία στη συμμετοχή. Αυτό είναι το κίνητρο που θα πρέπει να μας ωθήσει σε διαφορά μέτωπα. Σκέφτομαι την πανδημία και πάνω από όλα τη φτώχεια. Όπως διδάσκει το μεγάλο ομηρικό έπος, το μεγάλο ταξίδι συχνά είναι η μόνη οδός». Μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε: «Τούτη η χώρα που χαρακτηρίζεται από τη φιλοξενία έχει δει στα νησιά της αδέλφια περισσότερους από τους κατοίκους να καταφθανου. Αυτοί ειναι πρωταγωνιστές μια σύγχρονης Οδύσσειας”.

Τα δώρα της ελληνικής δημοκρατίας στον ποντίφικα

Δύο δώρα με άρωμα Ελλάδας πρόσφερε η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου στον Πάπα Φραγκίσκο, ο οποίος με την σειρά του εξέπληξε την ΠτΔ με το δικό του δώρο.

Η ΠτΔ προσέφερε ένα ψηφιδωτό στον Ποντίφικα.

Πρόκειται για ένα έργο που φτιάχτηκε ειδικά για τον Πάπα Φραγκίσκο από το Βυζαντινό Μουσείο.

«Επιλέξαμε την άμπελον σαν σύμβολο. Ο Χριστός είναι η άμπελος και οι πιστοί τα κλήματα που παίρνουν δύναμη από τον Χριστό και καρποφορούν», ανέφερε η κα. Σακελλαροπούλου.

Ακόμη προσέφερε ένα δείγμα από τα παραδοσιακά προϊόντα της Ελλάδας για τα οποία όπως είπε είμαστε υπερήφανοι.

Με τη σειρά του ο πάπας Φραγκίσκος δώρισε στην κα. Σακεκαλλαροπούλου το έμβλημα του αποστολικού ταξιδιού, στο οποίο απεικονίζονται οι Απόστολοι Πέτρος και Παύλος.

Σχετικά Άρθρα