Ανεμβολίαστοι άνω των 60: Πώς θα επιβάλλεται το πρόστιμο, πώς θα τους εντοπίζει το σύστημα – Πότε το πρόστιμο από 100 γίνεται 50 ευρώ
H τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ορίζει όλες τις λεπτομέρειες για τα πρόστιμα αλλά και για το πως θα εντοπίζονται όσοι δεν έχουν κάνει το εμβόλιο. Μάλιστα η ρύθμιση προβλέπει ότι τα πρόστιμα μπορεί να μειώνονται στα 50 ευρώ εάν πριν τα μέσα του μήνα κάποιος κλείσει ραντεβού και εμβολιαστεί. Αντίστοιχα και ο Ιανουάριος για τους ανεμβολίαστους άνω των 60 ετών θα υπολογισθεί μισός και τα πρόστιμα θα είναι 50 ευρώ.
Ειδικότερα σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός και αναμένεται να εξειδικεύσει σήμερα ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, το πρόστιμο των 100 ευρώ θα μοιράζεται ουσιαστικά ανά 15 ημέρες. Παρότι θα επιβάλλεται κάθε μήνα σε όσους δεν κάνουν το εμβόλιο, εάν κάποιος αποφασίσει να κάνει την πρώτη δόση πριν ο μήνας φθάσει 15, θα πληρώνει μόνο 50 ευρώ και όχι 100.
Πάντως ο υποχρεωτικός εμβολιασμός με τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για τους άνω των 60 ετών έχει προκαλέσει και αντιδράσεις, αφού πολλοί κρίνουν ότι η κυβέρνηση έσφαλε με τη συγκεκριμένη ρύθμιση.
Με βάση τα στοιχεία για το τελευταίο δεκαήμερο, ο ημερήσιος μέσος όρος των ραντεβού 1ης δόσης για πολίτες άνω των 60 ετών, ήταν 2.600.
Χθες ο αριθμός αυτός σχεδόν τριπλασιάστηκε μετά τις ανακοινώσεις, αφού έχουν ήδη κλειστεί 6.000 ραντεβού 1ης δόσης, από πολίτες άνω των 60 ετών.
Για την επιβολή του διοικητικού προστίμου θα διαβιβάζονται τα αναγκαία προσωπικά δεδομένα, όπως ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, μητρώνυμο, ημερομηνία γέννησης και Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης, από την ΗΔΙΚΑ στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ) του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, προκειμένου να προσδιορισθεί ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου των υπόχρεων φυσικών προσώπων.
Στη συνέχεια η Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων διαβιβάζει τα στοιχεία του στην ΑΑΔΕ ώστε τα πρόστιμα να καταλογιστούν μέσω της εφορίας στους πολίτες που είναι άνω των 60 και δεν εμβολιάσθηκαν.
Να σημειωθεί ότι εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορονοϊού όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής Επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31.12.1961
1. Πώς ξέρει το κράτος αν έχω εμβολιαστεί;
Μέσω του ΑΜΚΑ μπορεί να δει ποιοι είναι αυτοί που δεν έχουν εμβολιαστεί με μια διασταύρωση από την ΑΑΔΕ που διαθέτει τα στοιχεία όλων των πολιτών και με βάση την ηλικία θα βρεθούν όσοι είναι άνω των 60 ετών και δεν έχουν κλείσει καν ραντεβού για πρώτη δόση.
2. Πώς επιβάλλεται το πρόστιμο;
Η ΑΑΔΕ θα στέλνει τα στοιχεία στην εφορία κι έτσι θα βεβαιώνεται κάθε μήνα ένα πρόστιμο 100 ευρώ στους 60+ που δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση.
3.Τι γίνεται με όσους εξαιρούνται από τον εμβολιασμό;
Ένας μεγάλος αριθμός που εξαιρούνται από τον εμβολιασμό, έχουν κάνει ήδη τις απαραίτητες διαδικασίες κι έχουν όλα τα χαρτιά που αποδεικνύουν ότι δεν μπορούν για ιατρικούς λόγους να κάνουν το εμβόλιο. Όσοι δεν το έχουν κάνει, θα πάνε στην αρμόδια Επιτροπή του υπουργείου Υγείας, θα καταθέσουν τα χαρτιά από δημόσιο νοσοκομείο και από τον γιατρό τους και θα πάρουν την απαλλαγή εφόσον δικαιολογείται.
4. Πώς θα γίνει η προμήθεια των σελφ τεστ;
Ο πολίτης θα πηγαίνει στο φαρμακείο με τον ΑΜΚΑ του, θα το δηλώνει και θα παίρνει δωρεάν το σελφ τεστ του για το διάστημα 6-12 Δεκεμβρίου και άλλο ένα για το διάστημα 3-7 Ιανουαρίου.