Γιατί ο Τσίπρας μιλά για Μπέργκαμο στην Ελλάδα – Η αδράνεια στα μέτωπα των νοσοκομείων και των εμβολιασμών
Συνεχίζει το σφυροκόπημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση αλλά και τις προσωπικές επιθέσεις στον πρωθυπουργό με αιχμή του δόρατος την πανδημία και πολιορκητικό κριό τη λίστα Πέτσα. Η τακτική αυτή είναι πλέον μονόδρομος για τον Αλέξη Τσίπρα σε μια φάση που η κυβέρνηση βουλιάζει σε όλους τους ποιοτικούς δείκτες των δημοσκοπήσεων και ο χώρο της κεντροαριστεράς και του κέντρου βρίσκεται σε κίνηση.
Του Σωτήρη Μπολάκη
Οι περιοδείες του ΣΥΡΙΖΑ σε όλη την Ελλάδα συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Από τη μια πλευρά είναι ο προσυνεδριακός διάλογος από την άλλη πλευρά είναι η ανάγκη η αξιωματική αντιπολίτευση να διεισδύσει στο εκλογικό σώμα της περιφέρειας την ώρα που στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς γίνονται ανακατατάξεις με τους υποψήφιους του ΚΙΝΑΛ να τραβούν την προσοχή των πολιτών στην εκλογική αναμέτρηση για την ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη με το ρομαντικό αφήγημα της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ ενεργοποιώντας τα αντανακλαστικά των τοπικών κοινωνιών για τις ένδοξες ημέρες του παρελθόντος.
Οι ελλείψεις στο ΕΣΥ και οι αστοχίες στη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση της ΝΔ γίνονται όλο και πιο αισθητές και στην περιφέρεια.
Ο κ. Τσίπρας με τις εμφανίσεις του στα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης επιχειρεί ταυτόχρονα με τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους της περιφέρειας να κατεβάσει τα υψηλή πολιτική αντιπαράθεση και σε τοπικό επίπεδο.
Στη χθεσινή του παρέμβαση στο TRT Θεσσαλίας ο κ. Τσίπρας άνοιξε όλη τη βεντάλια των θεμάτων της τρέχουσας πολιτικής αντιπαράθεσης. Κορυφαίο ζήτημα η πανδημία για την οποία ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη για αδράνεια διακινδυνεύοντας μάλιστα την εκτίμηση ότι η χώρα θα γίνει Μπέργκαμο αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα.
Και η λέξη κλειδί για να στηρίξει την επιχειρηματολογία του ήταν η λέξη «αυτονόητα».
Και στις μετρήσεις της κοινής γνώμης η πανδημία επανέρχεται και πάλι πρώτη και άλλοτε αυθόρμητη απάντηση στο ερώτημα των ερευνών για το πιο είναι το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες.
- Εξίσου επιβαρυμένη είναι και η εικόνα της κυβέρνησης στις δημοσκοπήσεις και για το κλίμα αισιοδοξίας των πολιτών με τη μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων να δηλώνουν ότι τα χειρότερα είναι μπροστά.
Με αυτά τα δεδομένα και με το επιχείρημα ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει απορρίψει κάθε πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για συγκρότηση πολιτικού συναινετικού μετώπου αντιμετώπισης της πανδημίας – κοινής αποδοχής υπουργό υγείας, κοινή επιτροπή επιστημόνων – ο Αλέξης Τσίπρας δεν θα σταματήσει το σφυροκόπημα στον κ. Μητσοτάκη χρεώνοντάς του πλέον την αποκλειστική ευθύνη για τις «εκατόμβες νεκρών» που θα έχουμε και το επόμενο διάστημα.
Η κατάρρευση του ΕΣΥ είναι δεδομένη με τα χιλιάδες κενά από την αναστολή των υγειονομικών που δεν αναπληρώθηκαν – η επιστράτευση μερικών ιδιωτών γιατρών δεν αποδίδει – σε συνδυασμό με τις άστοχες δηλώσεις και πολλές φορές αντικρουόμενες δηλώσεις ακόμη και κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων προάγουν το κλίμα καχυποψίας στους πολίτες με την εμπιστοσύνη των πολιτών να κλονίζεται ακόμη περισσότερο γενικότερα στο πολιτικό σύστημα.
Lockdown
Η μια μετά την άλλη ευρωπαϊκή μπαίνει σε lockdown ο ευρωπαϊκός οργανισμός υγείας προειδοποιεί για εκατοντάδες χιλιάδες ακόμη νεκρούς στην Ευρώπη και ήδη κυβερνήσεις ισχυρών ευρωπαϊκών κρατών προσανατολίζονται σε παύση της αδράνειας απέναντι στην πανδημία που με τον εμβολιασμένο τελικά πληθυσμό να μην επαρκεί για την ανάσχεση του 4ου κύματος.
Ο κ. Τσίπρας βλέποντας και την χώρα να καταγράφει στις ευρωπαϊκές μετρήσεις της πανδημίας το ένα μετά το άλλο τα αρνητικά ρεκόρ και μάλιστα με απόσταση από το δεύτερο δεν αποκλείει ούτε το lockdown καθώς ούτε οι εμβολιασμοί προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό ούτε όμως και οι υγειονομικοί με το σύνδρομο του burn out αντέχουν να δώσουν μια ακόμη μάχη σε νοσοκομεία που με την επιστολή της αναπληρώτριας υπουργού υγείας Μίνας Γκάγκα για προτεραιοποίηση των τακτικών χειρουργείων να μετατρέπει και πάλι το σύστημα σε μιας νόσου.
Φάλτσα και φίλια πυρά
Το ασφυκτικό πρέσινγκ του ΣΥΡΙΖΑ στο Μέγαρο Μαξίμου αποδίδει εκτιμούν στην Κουμουνδούρου με την πραγματικότητα να προσπερνά την κυβερνητική ρητορική ότι «κάνει ο,τι είναι δυνατό» για το ΕΣΥ και τα μέτρα προστασίας.
Ήδη κυβερνητικοί Βουλευτές όπως ο Γιώργος Βλάχος βγαίνουν στο «αντάρτικο» ζητώντας και αυτοί με τη σειρά τους μονιμοποιήσεις υγειονομικών που ρίχνονται στη μάχη της πανδημίας ενώ απέλπιδες προσπάθειες ωραιοποίησης της κατάστασης όπως αυτή του Βουλευτή Μπάμπη Παπαδημητρίου για τις διασωληνώσεις ρίχνουν λάδι στη φωτιά του ανορθολογισμού.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος μπροστά στο «ψευδοπρόβλημα» όπως χαρακτήρισε ο κ. Παπαδημητρίου το θέμα των θανάτων εκτός ΜΕΘ με τις πρόχειρες διασωληνώσεις ασθενών και τους τελειωμένους που μπαίνουν στις μονάδες οι οποίοι κατά τον βουλευτή «έχουν χάσει κάθε ελπίδα» επανάφερε τα επίμονα ερωτήματα που θέτει με κάθε ευκαιρία προς τον ίδιο τον πρωθυπουργό πλέον για το «πόσες είναι οι απώλειες εκτός ΜΕΘ» και «ποιό είναι το ποσοστό θνησιμότητας εκτός ΜΕΘ».
Είχε προηγηθεί εξάλλου η εξίσου υποτιμητική για την κοινή λογική και νοημοσύνη των πολιτών τοποθέτηση του Άκη Σκέρτσου όταν με αφορμή το ζήτημα της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα σώματα ασφαλείας το δεξί χέρι του Πρωθυπορυγού ένα μόλις 24ωρο πριν την ομιλία του κ. Μητσοτάκη κατά την οποία καλούσε να μην «ακουν του τσαρλατάνους» εκείνος επικαλέστηκε το επιχείρημα ότι «δεν υπάρχει κάποια μελέτη που να δείχνει ότι οι αστυνομικοί μπορούν να διασπείρουν τον ιό.